Υπό την ηγεσία του Vladimir Putin η Ρωσία δεν ενδίδει στις απατηλές υποσχέσεις και διακηρύξεις των ΗΠΑ περί μείωσης των πυρηνικών όπλων, που παραμένουν ένα ισχυρότατο εργαλείο αποτροπής.
Λίγο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η τότε ρωσική ηγεσία είχε εξαπατηθεί από τις ΗΠΑ και είχε μειώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο οικειοθελώς ενώ διέλυσε και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Ως …αντάλλαγμα οι ΗΠΑ επέκτειναν την παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία.Η Ρωσία δεν μπλοφάρει με τα πυρηνικά
Όμως ο χρόνος έχει περάσει και η νέα Ρωσία υπό τον Putin όχι μόνο έχει αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, αλλά άφησε και τους γεωπολιτικούς αντιπάλους πολύ πίσω, εκτιμά ο αναλυτής Kirill Strelnikov.
Οι σαφείς προειδοποιήσεις της Ρωσίας για τις κόκκινες γραμμές, που έχει θέσει στη Δύση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αρχικά έγιναν αντικείμενο χλευασμού και δυσπιστίας από τη Δύση αλλά στη συνέχεια όλοι κατάλαβαν πως δεν πρόκειται για μπλόφα.
Εξάλλου καλύτερη επιβεβαίωση, τόσο για τις προθέσεις της Δύσης όσο και για εκείνες της Ρωσίας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει από τα λεγόμενα του επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναυάρχου Rob Bauer.
«Αν οι Ρώσοι δεν είχαν πυρηνικά όπλα, θα ήμασταν ήδη στην Ουκρανία και θα τους είχαμε διώξει από εκεί» δήλωσε ο Bauer στην Πράγα.
Καταλύτης η τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος της ΡωσίαςΌταν στις 25 Σεπτεμβρίου του 2024 ο Vladimir Putin, σε μια συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αποκάλυψε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει την «πυρηνική επιλογή» σε περίπτωση οξείας κρίσης στις σχέσεις με την Δύση, καθώς και στην κατάσταση γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, προκλήθηκε πανικός στη συλλογική Δύση.
Κάθιδρος ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα για τη μείωση των πυρηνικών όπλων χωρίς προϋποθέσεις.
Ο λόγος για την ξαφνική …ειρηνόφιλη στάση των ΗΠΑ βρίσκεται στον περιεχόμενο των πρόσφατων εκθέσεων από διάφορα αξιόπιστα think tank – το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), το Bulletin of Atomic Scientists, το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και άλλα, τα οποία περιέγραψαν λεπτομερώς τη ζοφερή (για τη Δύση) εικόνα σε τομείς ισοτιμίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στον τομέα των πυρηνικών όπλων.
Συντριπτική πυρηνική υπεροχή
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ειδικών, καθαρά ποσοτικά, η ισοτιμία στις πυρηνικές κεφαλές μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχει ως εξής: 5.759 για το ΝΑΤΟ έναντι 5.889 για τη Ρωσία.
Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι τα ποιοτικά στοιχεία του πυρηνικού οπλοστασίου της κάθε πλευράς, με τη Δύση να υστερεί δραματικά.
Για παράδειγμα, ο βαλλιστικός πύραυλος Minuteman 3, που αποτελεί τη βάση της αμερικανικής πυρηνικής τριάδας, βασίζεται σε τεχνολογία από τη δεκαετία του ’70 του περασμένου αιώνα και έχει μόνο μία κεφαλή.
Είναι αλήθεια ότι στις αρχές Νοεμβρίου οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια δοκιμαστική εκτόξευση του Minuteman με τρεις κεφαλές, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμών θα ανακοινωθούν μόνο ένα χρόνο αργότερα.
Το βεληνεκές πτήσης του πυραύλου είναι 9.600 χιλιόμετρα.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, αντικαθιστά τον κύριο Διηπειρωτικό Βαλλιστικό Πύραυλο (ICBM) Voevoda (για τη Δύση Satan) με τον Sarmat, που μπορεί να φέρει 14 κεφαλές, καθεμία από τις οποίες προστατεύεται από την αντιπυραυλική άμυνα και κινείται προς τη δική του ελεγχόμενη τροχιά, δηλαδή είναι αδύνατο να καταρριφθούν όλες.
Ο Satan – 2 κάνει το Τέξας …υγρό γυαλί
Ένας τέτοιος πύραυλος μπορεί να μετατρέψει την πολιτεία του Τέξας σε υγρό γυαλί γι’ αυτό στη Δύση ονομάστηκε «Satan – 2».
Το βεληνεκές πτήσης του πυραύλου είναι 15.000 χιλιόμετρα.
Περίπου η ίδια εικόνα παρατηρείται και για άλλες οικογένειες παραδοσιακών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, με φόντο το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό των σύγχρονων πυρηνικών αποτρεπτικών της Ρωσίας έχει ήδη φτάσει το 94%.
Όσον αφορά τα «μη συμβατικά» πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, οι συντάκτες των εκθέσεων κυριολεκτικά τρόμαξαν, καθώς δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
Ο υπερηχητικός Avangard πέφτει από τον ουρανό σαν καυτός μετεωρίτης στον εχθρό ενώ ο Burevestnik «παραμονεύει» σαν άγριο αρπακτικό γύρω από τη Γη, γράφει χαρακτηριστικά ο Strelnikov.
Η Ρωσία παράλληλα αναπτύσσει και άλλα πυρηνικά όπλα υπό άκρα μυστικότητα.
Έχουν υπάρξει αναφορές για τα όπλα «Gradient» και «Anchar».
Στο κενό η μπλόφα των ΗΠΑ, η Ρωσία δεν μπορεί να εξαπατηθεί για δεύτερη φορά
Αυτό επιβεβαιώθηκε έμμεσα στις 7 Νοεμβρίου στην ολομέλεια του Valdai Club από τον Vladimir Putin, ο οποίος είπε ότι η Ρωσία έχει να παρουσιάσει νέα επιτεύγματα στον τομέα των πυρηνικών όπλων αλλά «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αυτό».
Η Δύση απλά δεν έχει μεθόδους κατά των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας – και γι’ αυτό ο Biden κάλεσε τη Ρωσία να αφοπλιστεί επειγόντως.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε ξεκάθαρα: «Τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden σχετικά με την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων χωρίς προϋποθέσεις είναι απάτη».
Η μπλόφα του Biden δεν λειτούργησε ενώ η Ρωσία παραμένει πάντα σε επιφυλακή και όπως είπε ο Putin «θα συνεχίσει να βελτιώνει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της», αν και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών.