Η κατάσταση στην Συρία παραμένει χαοτική αφού η τρομοκρατική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS) μπορεί να ελέγχει την πλειοψηφία της χώρας εντούτοις, η εμπλοκή Ισραήλ και Τουρκίας υποδαυλίζουν την πορεία της Συρίας που πορεύεται στο άγνωστο.
Η Τουρκία απειλεί το Ισραήλ ότι θα καταρρίψει μαχητικά Ισραηλινά αεροσκάφη…
Εν τω μεταξύ αδειάζουν οι κύριες βάσεις των Ρώσων στην Δυτική, παραθαλάσσια Συρία…
Το HTS προετοίμαζε το σχέδιο επίθεσης ένα χρόνο
Η κοινή επίθεση των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, που οδήγησε σε αλλαγή εξουσίας στη χώρα, είχε προγραμματιστεί για περισσότερο από ένα χρόνο, τόνισε ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Abu Hassan al-Hamoui, στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2019, αφού οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης υπέστησαν σημαντικές εδαφικές απώλειες, το HTS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το θεμελιώδες πρόβλημα είναι η έλλειψη ενιαίας ηγεσίας και ελέγχου των στρατιωτικών επιχειρήσεων».
Μετά από αυτό, κατά τη διάρκεια πέντε ετών, η ομάδα, «μελετώντας προσεκτικά τον εχθρό και αναλύοντας τις τακτικές του», δημιούργησε πειθαρχημένες και καλά εξοπλισμένες μονάδες.
Μεταξύ άλλων, αναπτύχθηκαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και συγκροτήθηκαν μονάδες ειδικευμένες στη χρήση τους.
Ένα χρόνο πριν από την επίθεση του Νοεμβρίου 2024, το HTS δημιούργησε επαφή με δυνάμεις της αντιπολίτευσης στα νότια της χώρας, δημιουργώντας ένα κέντρο για τον συντονισμό των κοινών επιχειρήσεων.
Αυτό κατέστησε δυνατή τη διεξαγωγή εκστρατείας κατά της Δαμασκού από βορρά και νότο ταυτόχρονα.
Ο Abu Hassan al-Hamoui είπε ότι η επιστροφή στην κανονική ζωή στη Συρία δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά το HTS προσπαθούσε «όσο το δυνατόν περισσότερο να ξεπεράσει τις ιδεολογικές και θρησκευτικές διαφορές» μεταξύ των διαφόρων ομάδων.
Στις 27 Νοεμβρίου 2024, ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν ευρεία επίθεση κατά των θέσεων του συριακού στρατού και στις 8 Δεκεμβρίου εισήλθαν στη Δαμασκό, η οποία εγκαταλείφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Ο Assad παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Συρίας και εγκατέλειψε τη χώρα, δίνοντας εντολή για ειρηνική μεταφορά της εξουσίας.
Yeni Şafak: Η Τουρκία είναι έτοιμη να καταρρίψει ισραηλινά αεροσκάφη στη Συρία
Η Τουρκία σκοπεύει να καταρρίψει ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στη Συρία, εάν ο στρατός του εβραϊκού κράτους παράσχει υποστήριξη στις Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (PPF) που επιχειρούν στο βόρειο τμήμα της Αραβικής Δημοκρατίας, τόνισε η εφημερίδα Yeni Şafak επικαλούμενη τον ραδιοφωνικό σταθμό Voice of Turkey.
Η τουρκική πλευρά έχει καταστήσει σαφές στο Ισραήλ ότι δεν θα ανεχθεί την υποστήριξη προς το SNC, το οποίο αποκαλεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (αναγνωρισμένο από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση).
«Εάν το Ισραήλ αποφασίσει να αναλάβει τέτοια δράση, τα συστήματα αεράμυνας και τα μαχητικά μας θα είναι έτοιμα να τα καταστρέψουν.
Οι αντίστοιχες εντολές έχουν ήδη δοθεί στο Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
Οι τουρκικές αρχές έχουν προειδοποιήσει προηγουμένως για την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον έλεγχο ενός τμήματος 600 χιλιομέτρων των συνόρων με τη Συρία και να ελαχιστοποιήσουν τις τρομοκρατικές απειλές που προέρχονται από το έδαφός της.
Israel Hayom: Οι Κούρδοι στράφηκαν στο Ισραήλ για υποστήριξη
Όπως ανέφερε η εφημερίδα Israel Hayom στις 12 Δεκεμβρίου, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν στραφεί στο Ισραήλ για υποστήριξη.
Σύμφωνα με την Israel Hayom, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ «συζητούν τώρα εάν θα ικανοποιήσουν αιτήματα για βοήθεια στην κουρδική μειονότητα της Συρίας, η οποία δέχεται επίθεση από ισλαμιστικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία».
Σύμφωνα με την Israel Hayom, το Ισραήλ και οι Κούρδοι της Συρίας «διατήρησαν έναν διάλογο που έχει ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό» μετά την αλλαγή εξουσίας στη Δαμασκό.
Η Israel Hayom σημειώνει ότι η ισραηλινή πλευρά «αντιμετωπίζει ένα δίλημμα» σχετικά με τις πιθανές συνέπειες για τις σχέσεις της με την Τουρκία και τη θέση των ΗΠΑ που επιδιώκουν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες μέσω της διπλωματίας.
Μερικώς εκκενώνουν τις βάσεις τους οι Ρώσοι
Η Ρωσία εκκενώνει στοιχεία της ομάδας δυνάμεών της στη Συρία, ενώ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με επιλεγμένες συριακές ομάδες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη χώρα.
Η Ρωσία διαπραγματεύεται επί του παρόντος με απροσδιόριστες νέες συριακές “αρχές” σχετικά με τη διατήρηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην αεροπορική βάση Hmeimim και στο λιμάνι του Tartus…
Η Ρωσία έχει εξασφαλίσει μόνο «προσωρινές εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά ότι οι δύο στρατιωτικές βάσεις «λειτουργούν ως συνήθως».
Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε στις 12 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει επαφές με τη Hayat Tahrir al-Sham (HTS), η οποία ελέγχει επί του παρόντος τις περιοχές στο Hmeimim και στο Tartus
Οι δορυφορικές εικόνες Maxar από τις 13 Δεκεμβρίου δείχνουν δύο ρωσικά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη An-124 να ετοιμάζονται να φορτώσουν φορτίο, ενώ ένα ελικόπτερο Ka-52 και στοιχεία ενός συστήματος αεράμυνας S-400 πιθανότατα υποβάλλονται σε προετοιμασίες για μεταφορά στην αεροπορική βάση Hmeimim.
Οι εικόνες του Maxar δείχνουν επίσης δύο ρωσικές φρεγάτες που βρίσκονται ακόμα ανοιχτά του λιμανιού του Tartus.
Πλάνα από drone σύμφωνα με πληροφορίες της αεροπορικής βάσης Hmeimim δείχνει μεταφορικά αεροσκάφη An-72, An-26 και Il-76. ελικόπτερα Ka-52 και Mi-8 ή Mi-17 και τουλάχιστον τέσσερα Su-34, επτά Su-24M2 και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Su-35S κάτω από υπόστεγα.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου δείχνει μια ρωσική στρατιωτική συνοδεία που κινείται από το Hisyah (νότια της Homs) κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ5.
Πρόσθετο υλικό που δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου φέρεται να δείχνει ρωσικές στρατιωτικές συνοδεία που κινούνται από το Talkalakh (δυτικά της Homs) και τη Δαμασκό.
Δεν είναι σαφές εάν οι νηοπομπές κατευθύνονται προς το λιμάνι του Tartus ή την αεροπορική βάση Hmeimim, αλλά η αναφερόμενη κίνηση ρωσικών στρατιωτικών μέσων δείχνει ότι η Ρωσία έλκει ορισμένες από τις εμπρός δυνάμεις της στη νότια Συρία στη δυτική ακτή.
Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά αποβατικά πλοία και φορτηγά πλοία φέρονται να κατευθύνονται από τα ρωσικά λιμάνια προς το λιμάνι του Tartus.
Η Ρωσία είναι πιθανό να εκκενώσει δυνάμεις από τις δύο κύριες βάσεις της στη Συρία, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις νέες συριακές αρχές καθώς το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων και η μακροπρόθεσμη παρουσία της Ρωσίας στις βάσεις είναι ακόμη ασαφή.
Η Ρωσία θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει σχετικά γρήγορα τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία μετά την εκκένωση από το Hmeimim και την Tartus, εάν η Ρωσία μπορέσει να εξασφαλίσει πιο μόνιμες συμφωνίες με τις τρέχουσες συριακές αρχές.
Ωστόσο, το καθεστώς της βάσης ελικοπτέρων της Ρωσίας στο Qamishli (Καμισλί) στη βορειοανατολική Συρία παραμένει ασαφές.
Ένας Κούρδος δημοσιογράφος δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονταν από τη βάση του Qamishli αφού απροσδιόριστες αρχές τους παρείχαν ασφαλή διέλευση από τη Συρία.
Ωστόσο, φωτογραφίες από τις 12 Δεκεμβρίου δείχνουν ρωσικό εξοπλισμό, ελικόπτερα και προσωπικό στη βάση Qamishli, και μια ρωσική πηγή ισχυρίστηκε στις 12 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσία διατηρεί παρουσία στην αεροπορική βάση Hmeimim, στο λιμάνι Tartus, Qamishli και σε άλλες απροσδιόριστες τοποθεσίες στη Συρία.
Δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία ετοιμάζεται να αποσύρει περιουσιακά στοιχεία από το Qamishli στο εγγύς μέλλον.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ελέγχουν επί του παρόντος το Qamishli, και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει μόνο ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει επαφές με το HTS, το οποίο ελέγχει την περιοχή της αεροπορικής βάσης Hmeimim και του λιμένα Tartus.
Η Τουρκία ανοίγει ξανά την πρεσβεία της στη Συρία, μετά από 12 χρόνια
Η Τουρκία ανοίγει ξανά την πρεσβεία της στη Συρία το Σάββατο 14/12 όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan.
Το προσωπικό της πρεσβείας στη Δαμασκό «βρίσκεται καθ’ οδόν» και η αντιπροσωπεία «θα αρχίσει να λειτουργεί αύριο», είπε ο κ. Fidan στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σημείωσε το πρακτορείο.
Η τουρκική πρεσβεία είχε κλείσει το 2012, ενώ πλέον μαινόταν εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.
Πλέον η Τουρκία, που υποστήριξε κατά τη διάρκεια του πολέμου οργανώσεις ανταρτών, θεωρείται ο ξένος παράγοντας με πιθανόν τη μεγαλύτερη επιρροή.
Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν πως παρά την επιρροή της η Άγκυρα δεν έχει «έλεγχο» της νέας εξουσίας.
Αλλαχου Ακμπαρ ! Τζαμπα μαζευουμε τις ελιες σας? Μαλλον! Το Ισλαμ ειναι εδω ενωμενο δυνατο! Τι ειμαστε δευτερης κατηγοριας ανθρωποι! ?
Οι γνήσιοι Σύροι σημιτικής καταγωγής, οι λευκοί Σύροι ελληνικής καταγωγής.
Απόγονοι των Μακεδόνων Σελευκιδών.