Ήδη πολλοί βουλευτές ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος αμφισβητούν ανοιχτά τον Zelensky, το γραφείο του οποίου σε μία σπασμωδική κίνηση κατηγορεί ως προδότες, όλους όσοι ζητούν τερματισμό του πολέμου έστω και με εδαφικές παραχωρήσεις.
Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Λαού Yevgeny Shevchenko κάλεσε τον Zelensky να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να «φύγει».
O προσωπάρχης του Zelensky, Andriy Ermak απάντησε λέγοντας ότι ορισμένοι βουλευτές στην Ουκρανία βρίσκονται σε σύγχυση και εργάζονται για την «ήττα της Ουκρανίας».Είστε προδότες της Ουκρανίας
«Ορισμένοι βουλευτές φαίνεται να βρίσκονται σε σύγχυση ως προς τα θέματα εθνικής ασφάλειας, των εθνικών συμφερόντων και του μέλλοντος της χώρας.
Η Φόρμουλα Ειρήνης είναι ο μόνος δρόμος προς τη δικαιοσύνη», σημείωσε ο Ermak στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης..
Πρόκειται για την κυβερνητική απάντηση στις δηλώσεις του βουλευτή Yevgeny Shevchenko, ο οποίος κάλεσε τον Zelensky να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου και στη συνέχεια να «φύγει».
Ήρθε η ώρα να φύγεις Zelensky
«Έλα, Vova (σ.σ. Zelensky) , ήρθε η ώρα, σύντροφε.
Καταλαβαίνω ότι μετά από αυτό θα πρέπει να εγκαταλείψεις τις προσωπικές σου φιλοδοξίες.
Θα πάμε ξανά στο Minsk (σ.σ.διαπραγματεύσεις).
Θα σας αναγκάσουν να φύγετε και αυτοί που σας χειροκρότησαν στις χώρες του δυτικού κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός βουλευτής.
Ο Shevchenko ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις βουλευτών και δημοσίων προσώπων και είπε πως έγραψε μια επιστολή στον Trump και τον Vance «σχετικά με τη βοήθεια για τον τερματισμό του αυταρχισμού, της δικτατορίας και της ανομίας, καθώς και για την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην πολιτική ζωή της Ουκρανίας».
Ο Shevchenko πιστεύει ότι η δήλωση του Ermak απευθυνόταν σε αυτόν και απάντησε αναφέροντας τον Trump.
Δεν υπάρχει λόγος να εξολοθρεύουμε βουλευτές
«Andriy δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να εξολοθρεύουμε και να δηλητηριάζουμε τους βουλευτές του κόμματος του Λαού της Ουκρανίας.
Αυτό δεν θα ωφελήσει την Ουκρανία. Η ανάρτησή σας διαβάζεται ήδη στις ΗΠΑ.
Σε τι διαφέρει η θέση μου από εκείνη Donald Trump.
Ή, κατά τη γνώμη σας, ενεργεί επίσης προς το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» έγραψε ο Shevchenko.
Πίεση και από την αντιπολίτευση
Ο Zelensky είναι σε πραγματικό αδιέξοδο καθώς από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση του ζητά να μην υπαναχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της χώρας.
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας δισεκατομμυριούχος Petro Poroshenko, παραβλέποντας την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης, έθεσε κάποιες «κόκκινες γραμμές» για τον Volodymyr Zelensky στις συνομιλίες που θα έχει με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σύμφωνα με τον Poroshenko, οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες για το ουκρανικό ζήτημα θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένες αρχές.
Μεταξύ των κύριων αιτημάτων του Poroshenko είναι ο αποκλεισμός οποιωνδήποτε συμβιβασμών για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και η άρνηση άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο πρώην πρόεδρος επιμένει επίσης ότι οι περιορισμοί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι απαράδεκτοι.
Επιπλέον, ο Poroshenko τόνισε την ανάγκη διατήρησης της κυριαρχίας της Ουκρανίας και την προτεραιότητα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θεμελιωδώς σημαντικό όχι μόνο για το Κίεβο, αλλά και «για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο».
«Εάν ο Poroshenko ή ο Zelensky δε δεχτούν αυτό που τους λέει ο Trump σημαίνει ότι θα υπάρξει οικονομική κατάρρευση στην Ουκρανία», δήλωσε η Svetlana Zurova, Πρώτη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, σε συνέντευξή της στην Pravda.
Δύο τα σχέδια Trump για την Ουκρανία
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist ο Zelensky μπορεί να συνεχάρη τον Trump λόγω «βαθιάς απογοήτευσης» για τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden
Σύμφωνα με το περιοδικό, πολλοί ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν στη νίκη του Trump.
«Αντιμετωπίζοντας μια επιλογή μεταξύ της συνεχιζόμενης ελάχιστης υποστήριξης ή ενός προέδρου μπαλαντέρ που θα ακύρωνε τους κανόνες και σχεδόν σίγουρα θα μείωνε τη βοήθεια, είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο», ανέφερε ο Economist.
Ιδιωτικά, ο κύκλος του Zelensky κάνει λόγο για «αδυναμία και υποκρισία» της κυβέρνησης Biden, η οποία φοβάται την κλιμάκωση με τη Ρωσία και καθυστερεί ακόμη και τα υποσχεθέντα πακέτα βοήθειας.
«Αλλά μια νίκη Trump θα μπορούσε να προσφέρει στον Zelensky μια διέξοδο από αυτό που μοιάζει με αιματηρό αδιέξοδο στην καλύτερη περίπτωση και ήττα στη χειρότερη», αναφέρει το άρθρο.
Σύμφωνα με το περιοδικό, μία πλήρης παράδοση της Ουκρανίας υπό τον Trump είναι απίθανη, κυρίως λόγω των απόψεων εντός του δικού του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενώ ο ίδιος δεν θα θέλει να χρεωθεί την ήττα του Κιέβου.
Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη, ο Trump μπορεί να απαιτήσει από την Ουκρανία πρόσβαση στους φυσικούς της πόρους.
Το περιοδικό πιστεύει ότι ο Trump θα προετοιμάσει το προσχέδιο της συμφωνίας του τον Ιανουάριο, για την ορκωμοσία του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή, Ουκρανοί αξιωματούχοι εργάζονται σε δύο προσχέδια του πιθανού «ειρηνευτικού σχεδίου» του Trump.
Το πρώτο σχέδιο, που σχετίζεται με τον μελλοντικό αντιπρόεδρο JD Vance, περιλαμβάνει το πάγωμα του πολέμου αναγνωρίζοντας την εδαφική πραγματικότητα η οποία έχει διαμορφωθεί επί του πεδίου.
Το δεύτερο σχέδιο, το οποίο θέλουν οι Ουκρανοί, σκιαγράφησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Trump, Mike Pompeo στη Wall Street Journal.
Αυτό το σχέδιο επικεντρώνεται στην αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης ως αποτρεπτικό παράγοντα για τη Μόσχα.
Ταυτόχρονα, η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ παραμένει.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το σχέδιο που θα επιλέξει ο Trump
«Το άγνωστο στοιχείο παραμένει ο Putin και σε τι θα συμφωνήσει.
Πηγές κοντά στον Ρώσο ηγέτη δίνουν αντικρουόμενα μηνύματα για την ετοιμότητά του να διαπραγματευτεί.
Ο Economist επικαλείται επίσης την άποψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Vadim Prystaiko, ο οποίος λέει ότι τους επόμενους μήνες οι Ρώσοι ενδέχεται να εξαπολύσουν μαζικές επιθέσεις στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή και να προσπαθήσουν να σκοτώσουν την ηγεσία της χώρας.
Η Ρωσία δεν παραιτείται από τις αξιώσεις της
Από την πλευρά της η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συζητήσει για την Ουκρανία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά δεν παραιτείται από τις αξιώσεις της σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.
«Η ετοιμότητα για επαφές με τον Trump παραμένει, τονίστηκε χθες από τον Putin αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, η ετοιμότητα της Ρωσίας να συζητήσει μια επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία με τον Trump δεν συνεπάγεται προσαρμογή των απαιτήσεων του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Το σχέδιο Putin για τον τερματισμό του πολέμου είναι το εξής:
1. Αποχώρηση όλων των ουκρανικών στρατευμάτων από Donetsk, Lugansk, Kherson, Zaporozhye
2. Ρητή δέσμευση Ουκρανίας για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ
3. Αδέσμευτο καθεστώς στη νέα Ουκρανία
4. Άρση κυρώσεων στη Ρωσία
Να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο τηρεί σιγή ιχθύος για τον χρόνο διεξαγωγής μίας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Putin και Trump.
«Θεωρητικά» ο Putin θα μπορούσε να τηλεφωνήσει στον Trump αλλά πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν περαιτέρω τα γεγονότα, δηλώνει ο Peskov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συγχαρητήρια του Putin στον Trump για την εκλογή του μπορούν να θεωρηθούν επίσημα.
Ωστόσο, δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη για το μέλλον.
Έτσι, ο Peskov είπε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο Putin θα καλέσει τον Trump στη Μόσχα για την 80ή επέτειο της Νίκης (9/5/2025), αφού δεν έχουν υπάρξει επαφές.
Άντε τώρα Vova (Γόβα) και Poro στα τσακίδια
Η Ρωσσία από Στρατηγικής απόψεως δεν μπορεί να “πάρει μόνο το κομμάτι που” θέλει”. Δηλαδή αυστηρά τις Ρωσσόφωνες περιοχές που αρχικά δήλωσε και Ιστορικά “αιτιολογείται” ότι έσπευσε να προστατεύσει. Κατά την διάρκεια της “Ειδικής επιχειρήσεως” κατά τον ένα, “αδίκου επιθέσεως ” κατά τον άλλον και “στόχος” τα Ορυκτά Ανατολικά του Δνείπερου και τα φθηνά Αγροτικά σιτηρά και άλλα στο υπόλοιπο για τους απ’ έξω “υποστηρικτές” “Επενδυτές” και δίαυλοι Στρατιωτικής αλλά και Γεωπολιτικής Συγκοινωνίας – Επικοινωνίας και προσεγγίσεως σε Ανατολικότερες Χώρες, εκδηλώθηκαν με τις επίπονες “παρατάσεις” όλες οι σκέψεις και προθέσεις των έξωθεν/ Και είναι αντικειμενικά σαφώς επιθετικές κατά της Ρωσσίας. Παρά τις προσωπικές μου τοποθετήσεις απέναντι στην “Ρωσσία” και την Ιστορική της διαδρομή τελευταίους αιώνες δεν είναι αποδεκτή, επιπροσθέτως έχει και σοβαρές επιπτώσεις σε Έλληνες συγγενείς και προγόνους μου, δικαιώνουν την στάση “Πούτιν” . Σχέσεις ένθεν και ένθεν Συμφερόντων και Γεωπολιτικής ισορροπίας θα δικαιολογούσαν μία αυστηρή σε κανόνες και έντιμη συνεργασία που θα μπορούσε να μας προστατεύει πάγια από ύπουλες επιδιώξεις “Συμμάχων” και “Εταίρων”. Στιγμιαία “ευκαιρία” ο ρόλος του κατ΄’ εμέ “Φιλέλληνος” Κου Λαβρώφ.
αστειοτητες. Ο τραμπας θα πολεμησει τους ρωσους
Οι ίδιοι οι Ουκρανοί το θέλουν. Ας πάρει η Ρωσία τον κομμάτι που θέλει και να σταματήσει ο πόλεμος. Σκοτώνονται τόσοι άνθρωποι. Ξεκληριζονται οικογένειες. Για να ανανεώσουν τα διαβατήρια, τους καλεί να πάνε Ουκρανία. Κανένας ξύπνιος δεν θα πάει. Οι χαζοί θα αιχμαλωτίστουν στην ίδια τους την πατρίδα και θα τους στείλουν να πολεμήσουν με το ζόρι.
η αποναζιστικοποίηση πονάει