ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΤΟ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” Η ΑΜΕΡΙΚΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΚΑΤΕΧΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ Η ΡΩΣΙΚΗ GAZPROM – ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΒΟΥΤΣΙΤΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ “YES SIR”

Κοινοποίηση:
aerio-gazporm

Η σερβική βιομηχανία πετρελαίου-NIS συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων που δημοσίευσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω του μεριδίου ιδιοκτησίας της που ανήκει στη ρωσική εταιρεία Gazprom Neft.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι λαμβάνει ολοκληρωμένα μέτρα για να εκπληρώσει τη δέσμευση της να μειώσει τα ρωσικά ενεργειακά έσοδα που χρησιμοποιούνται για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Την σχετική ανακοίνωση έλαβε η σερβική κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών όπως και με εμπειρογνώμονες σε θέματα ενεργειακών κρίσεων.

Η σερβική βιομηχανία πετρελαίου- NIS συμπεριλήφθηκε στη λίστα των έξι εταιρειών που «είναι ιδιοκτησία ή ελέγχονται από, ενεργούν ή φέρονται να ενεργούν για ή για λογαριασμό, άμεσα ή έμμεσα, της Gazprom Neft».

Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom Neft και η μητρική της εταιρεία Gazprom κατέχουν κατά 56,15% των μετοχών της NIS από το 2008, ενώ το 29,87% ανήκει στο σερβικό κράτος.

Η Σερβία προμηθεύεται καύσιμα αποκλειστικά από την Ρωσία. Το αργό πετρέλαιο φτάνει με τάνκερ σε λιμάνι της Κροατίας και από εκεί μέσω του παλιού γιουγκοσλαβικού αγωγού JANAF μεταφέρεται στην Σερβία.

Για σκληρές κυρώσεις μίλησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκαλύπτοντας μέρος του περιεχομένου της απόφασης των ΗΠΑ.

«Αυτές είναι οι πιο αυστηρές κυρώσεις που επηρεάζουν μια εταιρεία στη Σερβία και απαιτούν την πλήρη έξοδο του ρωσικού κεφαλαίου και των ρωσικών συμφερόντων από την NIS. Η εταιρεία θα μπορέσει να ξαναρχίσει τη λειτουργία της, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με το σχέδιο αλλαγής ιδιοκτησίας και αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα έχουμε 45 ημέρες για όλες τις παρεμβάσεις, με καταληκτική ημερομηνία την 25η Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, πρέπει να τελειώσουμε τα πάντα με τη Ρωσία. Έχουμε την δυνατότητα για μία παράταση μέχρι τις 10 Μαρτίου ώστε να ολοκληρωθεί η ειδική οικονομική συναλλαγή με την Ρωσία, αλλά και αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ» δήλωσε ο Βούτσιτς.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας πριν από μερικές ημέρες εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να εξαγοράσει το πακέτο των μετοχών που κατέχει η Gazprom Neft στην NIS. Ανέφερε μάλιστα την πρόθεση του να συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν υπήρξε απόκριση από τη Μόσχα ούτε εκδηλώθηκε κάποια πρόθεση από την Gazprom Neft για πώληση των μετοχών που κατέχει στην σερβική πετρελαϊκή εταιρία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Έχω βαρεθεί να ασχολούμαι με το απολίθωμα και ο πιο άσχετος έχει καταλάβει ότι είναι επικίνδυνος για τον πλανήτη… Πριν φύγει επικήρυξε ακόμα και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας σαν να είναι ένας ναρκέμπορος, τι άλλο θα δούμε κανείς δεν ξέρει ακόμα και όταν φύγει, θα συνεχίσει η Ευρώπη να στέλνει ατελείωτα όπλα στην Ουκρανία…

Leave a Response