Νέα έρευνα που δημοσιεύει η Deutsche Welle, ρίχνει φως στο κόστος του συριακού εμφυλίου μέχρι σήμερα με έμφαση στην πραγματική οικονομία αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Το κόστος της αιματηρής εμφύλιας σύρραξης που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια ανέρχεται στα 4,5 δις δολάρια κάθε μήνα. Οι σημαντικότερες οικονομικές απώλειες καταγράφονται στους τομείς της παραγωγής, των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης.
Το συνολικό κόστος από το 2011 ανέρχεται στα 275 δις δολάρια, ενώ εάν ο πόλεμος συνεχιστεί μέχρι το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 1,3 τρις δολάρια.
Η Κόνι Λένενμπεργκ, επικεφαλής του Προγράμματος Μέσης Ανατολής της World Vision International σημειώνει πως: «Αυτά τα 275 δις είναι χαμένα χρήματα. To ποσό αυτό δεν πρόκειται να αναπληρωθεί ποτέ, δεν θα επενδυθεί ποτέ στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στο περιβάλλον, στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τα παιδιά». Ακόμη και στο υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο πόλεμος θα τελειώσει μέσα στο 2016, το κόστος αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 448 και 689 δις δολαρίων.
Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το μέχρι τώρα κόστος του πολέμου, κι αυτό εξηγείται από το ότι η ήδη κατεστραμμένη οικονομία της Συρίας κάθε χρόνο πλήττεται ολοένα περισσότερο ενώ θα αργήσει πολύ μέχρι να ανακάμψει ανακτώντας τη χαμένη παραγωγικότητά της. «Το ποσό αυτό είναι 140 φορές μεγαλύτερο του ποσού που προκρίνουν ως αναγκαίο ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός της Συρίας και 100 φορές μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει η έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι τα νούμερά αυτά αντιστοιχούν στο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται ότι το συριακό ΑΕΠ θα επανέλθει στα επίπεδο προ 2011 σε βάθος δεκαπενταετίας.