Πανικός στο Αμερικανικό χρηματιστήριο. Δείτε γιατί!

Κοινοποίηση:
SPXmonthlychart1112010

Η καραμπόλα της οικονομίας…

Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε δύσκολα, πολύ δύσκολα. Με τα capital control, τις κλειστές τράπεζες και τα άδεια πορτοφόλια να σπάνε κάθε ρεκόρ και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών να ζει μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής του! Δεν είναι και λίγο να «κοιμάσαι» πλούσιος ( ο τρόπος του λέγεις, βέβαια!) ,και να ξυπνάς με το δείκτη κάτω από τις 700 μονάδες βάσης και όλες τις τραπεζικές και όχι μόνο μετοχές σου, να είναι στο κόκκινο του «αίματος»!

Πέραν όμως του ελληνικού φαινομένου, η χρηματιστηριακή κρίση φαίνεται πως χτυπάει και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και δη το Αμερικανικό Χρηματιστήριο!

Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας μαρτύριο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ο δείκτης S&P 500 ( δηλαδή ο δείκτης κεφαλαιοποίησης των 500 μεγαλύτερων εταιριών)  ανακοίνωσε θετικές αποδόσεις ύψους μόνο 38%. Αυτό σημαίνει πως ο πρώτος Φθινοπωρινός μήνας κλείνει με την χειρότερη ημέρα συναλλαγών για όλο το 2015.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα ο οικονομικός blogger Ryan Detrick επεσήμανε ότι η 38η, 39η και η 40η εβδομάδα του μήνα, η οποίες πέφτουν μέσα στο Σεπτέμβριο, ήταν οι ασθενέστερες που έχουν καταγραφεί από το 1950.

Ακόμη, μέσα στον Σεπτέμβριος ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε υπό πολύ μεγάλες πιέσεις, με μόνο την 11η Σεπτεμβρίου να κλείνει με οριακά κέρδη, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα από την Κίνα και η ασάφεια σχετικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της FactSet η απόδοση του S&P 500 για την εβδομάδα που διανύουμε ήταν η χειρότερη του 2015.

Μέχρι στιγμής ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου βρίσκεται κατά 2,3% κάτω, γεγονός που ενδεχομένως να σηματοδοτήσει τη δεύτερη χειρότερη εβδομάδα του χρόνου, μετά την 21η Αυγούστου όταν ο δείκτης συρρικνώθηκε στο 5,8%.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: