2025: Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΗΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ – 90 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑ! Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, ΟΙ ΜΠΛΟΦΕΣ, ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ

Κοινοποίηση:
1

Προειδοποίηση σοκ – Είμαστε 90 δευτερόλεπτα πριν τον πυρηνικό όλεθρο, τα σενάρια και οι μπλόφες που απειλούν τον κόσμο

Μια εκτίμηση για τους δείκτες του Doomsday Clock, δείχνει δυσοίωνες τάσεις που συνεχίζουν να οδηγούν τον κόσμο προς την παγκόσμια καταστροφή
Μπορεί η προειδοποίηση για το πόσο κοντά είναι ο κόσμος στον πυρηνικό όλεθρο να φαντάζουν στο μυαλό του μέσου ανθρώπου ως υπερβολικά, αλλά είναι η εκτίμηση του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin of the Atomic Scientists.
Μια εκτίμηση για τους δείκτες του Doomsday Clock, που δείχνει δυσοίωνες τάσεις που συνεχίζουν να οδηγούν τον κόσμο προς την παγκόσμια καταστροφή.Πόσο πιθανός είναι ο κίνδυνος της πυρηνικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία;

Δεν είναι πλέον κρυφό, αναφέρεται στο Bulletin of the Atomic Scientists ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες καλούν ανησυχούν μέχρι την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump στις 20 Ιανουαρίου.

Μερικοί από αυτούς ανησυχούν ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ μιας ολοένα και πιο απελπισμένης Ουκρανίας, που σκοτώνει έναν Ρώσο στρατηγό στη Μόσχα, και μιας τολμηρής Ρωσίας που θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο λόγω εσφαλμένων υπολογισμών.
Το πιο σκοτεινό σενάριο είναι αυτό που καταλήγει σε κλιμάκωση όταν η Ρωσία πυροδοτεί ένα πυρηνικό όπλο.
Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο τις λίγες εβδομάδες που απομένουν πριν από την ημέρα των εγκαινίων;

Οι εκτιμήσεις

Η πιθανότητα πυρηνικής κλιμάκωσης δεν μπορεί να εκτιμηθεί.
Οι ατομικοί βομβαρδισμοί της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1945 είναι οι μοναδικές περιπτώσεις χρήσης πυρηνικών όπλων.
Αυτή η στρατηγική ήταν σκόπιμη, όχι προϊόν λανθασμένου υπολογισμού, και μπορεί καλύτερα να περιγραφεί ως «κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση».
Δεν υπάρχει περίπτωση πυρηνικής κλιμάκωσης μέσω λανθασμένου υπολογισμού από τον συμβατικό πόλεμο στον πυρηνικό πόλεμο.
Καμία εκτίμηση πιθανότητας δεν έχει καμία εγκυρότητα εκτός εάν υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός περιπτώσεων για να δημιουργήσει μια κατανομή πιθανοτήτων.
Η πυρηνική κλιμάκωση συμβαίνει σε έναν κόσμο αυτού που ο Τζον Κέι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλεί «ριζική αβεβαιότητα», στον οποίο οι ιστορικές πληροφορίες δεν παρέχουν αξιόπιστη καθοδήγηση.
Ένας τρόπος για να σκεφτούμε την πυρηνική κλιμάκωση στο πλαίσιο του τρέχοντος πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι να δημιουργήσουμε σενάρια στα οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα πυρηνικό όπλο και στη συνέχεια να χαράξουμε μια λογικά συναρπαστική διαδρομή πίσω στο παρόν.
Στη συνέχεια γίνεται δυνατό να αναρωτηθούμε ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια τέτοια πορεία προς την κλιμάκωση.

Τακτικό πυρηνικό όπλο

Σε ένα σενάριο που έχει συζητηθεί, η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα τακτικό πυρηνικό όπλο για να αναγκάσει την Ουκρανία να τερματίσει τις μάχες και να συμφωνήσει να εκχωρήσει την Κριμαία και τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που η Ρωσία κατέχει αυτή τη στιγμή.
Υπό ποιες συνθήκες είναι δυνατόν να υιοθετήσει η Ρωσία μια τέτοια στρατηγική;
Η έκρηξη ενός και μόνο τακτικού πυρηνικού όπλου θα παρείχε πολύ περιορισμένο πλεονέκτημα πεδίου μάχης στις ρωσικές δυνάμεις και υπάρχει κάποιος κίνδυνος η ραδιενεργή έκρηξη να ανατινάξει και να προκαλέσει βλάβη στα κοντινά ρωσικά στρατεύματα.
Ούτε η ζημιά από ένα μόνο τακτικό πυρηνικό όπλο θα ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να αποθαρρύνει τόσο το ηθικό της ουκρανικής κοινής γνώμης ώστε να λυγίσει κάτω από την πίεση.
Αν μη τι άλλο, η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου πιθανότατα θα ριζοσπαστικοποιούσε τους Ουκρανούς που κινούνταν απρόθυμα προς την αποδοχή μιας κατάπαυσης του πυρός.
Εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να αποτύχει.
Το ουκρανικό κοινό μπορεί κάλλιστα να συσπειρωθεί γύρω από τη σημαία, να ενωθεί πίσω από τον ηγέτη του και να σκληρύνει την αντίστασή του στις προτάσεις κατάπαυσης του πυρός που αποτελούν όλο και περισσότερο αντικείμενο συζήτησης εντός της Ουκρανίας.
Τέλος, η έκρηξη ενός και μόνο τακτικού πυρηνικού όπλου – όσο μικρό κι αν είναι το ωφέλιμο φορτίο του – θα έσπαζε το «πυρηνικό ταμπού» που κρατούσε για σχεδόν οκτώ δεκαετίες.
Τον Οκτώβριο του 2022, με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι βασικοί εταίροι της Ρωσίας – η Κίνα και η Ινδία – σημείωσαν την έντονη αντίθεσή τους στη χρήση οποιουδήποτε πυρηνικού όπλου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Απομονωμένος πλέον από τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν θα ήθελε να αποξενώσει τους συναδέλφους του ηγέτες των εννέα χωρών BRICS, που περιλαμβάνουν την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν.
Δεν υπάρχει, επομένως, επιτακτική λογική που να υποστηρίζει τη χρήση έστω και ενός τακτικού πυρηνικού όπλου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Άντε! Καιρός είναι να…φυτρώσουν πυρηνικά μανιτάρια! Βρεθήκαμε να περιμένουμε! Όλο για πυρηνικό πόλεμο μιλάνε όμως…μανιτάρια δεν βλέπουμε! Άντε να φυτρώσουν για να συνετιστει λίγο η ανθρωπότητα που έχει ξεφύγει! Ο Ζελενσκι είναι μια τραγική ύπαρξη! Να δούμε τι τέλος θα έχει..

    1. το μετρο ειναι τα νεα καταφυγια. γι αυτο το ανοιξαν στη θεσσαλονικη. στις αλλες πολεις απλα βγαινεις παραεξω στα χωραφια.

  2. Μόνο η Ρωσία, ο Πούτιν και ο Μεντβέντεφ ομιλούν για πυρηνικό πόλεμο-όλεθρο. Απλά οι άλλοι -Αμερική και ΕΕ- του δείχνουν ότι δεν τον φοβούνται. Μην κάνουμε το άσπρο, μαύρο.Το ποιος ευθύνεται εδώ που φτάσαμε είναι τοις πάσι γνωστόν. Και αυτός συνεχίζει να τεντώνει το σχοινί.

Leave a Response