ΦΛΕΓΕΤΑΙ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΜΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ – ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ;;

Κοινοποίηση:
ragdaies-ekselikseis

Την μεγάλη συριακή αεροπορική βάση Τ4, η οποία βρίσκεται κοντά στην Παλμύρα, κατέλαβε ο τουρκικός Στρατός προκαλώντας οργή στην Ιερουσαλήμ η οποία εξετάζει πως θα απαντήσει στην τουρκική αυτή κίνηση, αναφέρει ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 14.

Οι Τούρκοι σκοπεύουν να ελέγξουν όλες τις αεροπορικές προσβάσεις του Ισραήλ προς την Συρία, ακόμα και με μαχητικά αεροσκάφη.

Εκτός από το Ισραήλ η υπόθεση σχετίζεται άμεσα και με την προμήθεια των μαχητικών F-35 καθώς οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να μεταφέρονται εκεί τα α/α συστήματα S-400 έτσι ώστε ο Ερντογάν να ξεπεράσει το πρόβλημα της παρουσίας των S-400 σε τουρκικό έδαφος και να μπορέσει να εξασφαλίσει την αμερικανική άδεια.

Παράλληλα με τους S-400 η Τουρκία σχεδιάζει την εγκατάσταση στην εκεί βάση και συστημάτων HISAR θέτοντας σε κίνδυνο την ελευθερία της ισραηλινής Αεροπορίας να επιχειρεί πάνω από τη Συρία βομβαρδίζοντας στόχους των φιλο-ιρανικων οργανώσεων και των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» οι οποίες εφοδιάζουν με όπλα τη Χεζμπολάχ. .

 Σύμφωνα με τα ισραηλινά δημοσιεύματα, η Τουρκία προωθεί την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων αεράμυνας και υποδομών που θα επιτρέψουν τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή – μια κίνηση που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ελευθερία του Ισραήλ στις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Η Τουρκία έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για να πάρει τον έλεγχο της συριακής αεροπορικής βάσης T4 – μια κίνηση που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στο Ισραήλ, δεδομένων των πιθανών συνεπειών της στην ασφάλεια. Σύμφωνα με τουρκικές εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα (Τρίτη), η Άγκυρα προωθεί μια στρατιωτική κίνηση στην οποία αναμένεται να αναπτύξει συστήματα αεράμυνας και ακόμη και να δημιουργήσει μια μόνιμη υποδομή για συνεχή στρατιωτική παρουσία στο συριακό έδαφος.

Η βάση Τ4, που βρίσκεται δυτικά στην πόλη της Παλμύρας, θεωρείται μείζονος στρατηγικής σημασίας.

Μετά την κατάρρευση και την διά της βίας απομάκρυνση από την χώρα του Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία ξεκίνησε συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της Συρίας με επικεφαλής τον αλ Τζουλάνι, προκειμένου να εμβαθύνει την κυριαρχία της στην κατακερματισμένη χώρα.


Σε αυτό το στάδιο, η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση της βάσης και σχεδιάζει ακόμη και να αναπτύξει προηγμένα συστήματα αεράμυνας Hisar, οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως και UAV αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών.

Εκτός από το σύστημα Hisar, η Τουρκία εξετάζει επίσης –σύμφωνα με ξένες πηγές– την «προσωρινή» ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος S-400 στη βάση Τ4. Μια τέτοια απόφαση θα απαιτούσε την έγκριση της Μόσχας, αλλά αναμένεται να προκαλέσει έντονη αντίδραση τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από το Ισραήλ. Δεν είναι σαφές πώς θα απαντήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων στο συριακό έδαφος από ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Η τουρκική στρατιωτική συσσώρευση στη Συρία λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας. Από τον Οκτώβριο του 2023, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών έχουν επιδεινωθεί, με την τουρκική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γίνεται εξέχων και ηγετικός παράγοντας υποκίνησης και αντισημιτισμού κατά του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σε μια προσπάθεια άρσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα μετά την αγορά των S-400 και επαναφοράς του στο πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35. Το Ισραήλ εκφράζει βαθιά ανησυχία για μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει το ποιοτικό πλεονέκτημα της ισραηλινής Αεροπορίας.

Την ίδια ώρα αναφέρεται πως το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ιράν που όμοιά της δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

  1. Φίλη μακαδόνισσα η ρίζα του κακού είναι το Ισραήλ, από εκεί παίρνονται όλες οι εντολές τα τελευταία 60 χρόνια

  2. Να επισημάνω κάτι από το άρθρο. Η Τουρκία εγκατέστησε τον isis και τον αλτσογλάνι στη Συρία. Άρα δεν ξεκινάει συνομιλίες μαζί του, με τον υπάλληλό της δηλαδή. Επίσης, εάν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν, σημαίνει ότι όλη αυτή η κόντρα με την Τουρκία είναι στημένο παραμύθι. Και πάλι κολλητάρια είναι με τους τουρανομογγόλους και δουλεύουν τη διεθνή κοινότητα.

  3. Την συγκεκριμένη βαση την έχουν ηδη ισοπεδώσει οι Ισραηλινοί άρα είναι παντελως άχρηστη μην αγχώνεστε

  4. Οι Τούρκοι έφεραν τους Εβραίους από την Ισπανία, εγκαθιστώντας τους σε ελληνικές πόλεις ως συμμάχους τους.
    Μέχρι το 2010 Ισραήλ-Τουρκία συμμαχία.

  5. οι εβραιοι παλι βαλανε το χερι τους να αιματοκυλησουν τον πλανητη βαζοντας στο παιχνιδι το ιραν και τωρα το ισραηλ με την τουρκια….

  6. Για ότι συμβαίνει στον κόσμο μετά τον β’ παγκόσμιο μια χώρα φταίει και λεγονται Εβραίοι… Μακαρι να μπορέσει ο Τούρκος να τους καταστρέψει…. Και μετά θα του εξηγηθώ καλά εγώ του Τούρκου…. Όμως εάν μπορέσει να καταστρέψει την λαθρομεταναστευση, τους λοατκι να μην έχουν καμία δημόσια προβολή, και να έρθουν έτσι τα πράγματα να απελαθούν όλοι Αλβανοί γεωργιανοι και μουσουλμανοι, που πίσω από όλα αυτά είναι οι Εβραίοι αυτοί τα σχεδίασαν όλα τα πιο πάνω εδώ και δεκαετίες, οπότε σε αυτή την φάση είμαι μαζί τούς

    1. Όχι όι Εβραιοι φίλε πατριωτη αλλά οι Σιωνιστες που δεν είναι απαραίτητα Ισραηλινοι στην καταγωγή εβραιος είναι το θρησκευμα αυτό στην παρουσα είναι άλλη περίπτωση. Περιμένω με αγωνία την ηχηρη πτώση του αλαζονικου Ερντογαν και την συντρηβη του ηλιθιου στρατευματος του.
      Η ανοητη επεκτατικη πολιτικη του μωαμεθανου ηρθε η ώρα να τελειώσει και θα τελειωσει με πολύ παταγο.

  7. Τα «είπαμε» πολύ πριν συμβούν επειδή οι «βλέψεις » και τα «οράματα» Ερντογκάν είναι ορατά και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να τον σταματήσει προκαταβολικά. Από την έναρξη της «εισβολής» στην Συρία το ερώτημα ήταν και παραμένει ένα. Τι θα αφήσουν ΗΠΑ και Ισραήλ να γίνει. Έως που και έως πότε θα αφήσουν να προελαύνει. Ρωσσία και ΙΡΑΝ δεν θέλουν να αναμειχθούν και «απεχώρησαν» εξ αρχής. Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί «ανακατεύονται» μόνο για να «απαιτούν» μετά «διάφορα». Ουσία μηδέν.

Leave a Response