Μετά από χρόνια σιωπής, ο αμερικανικός κολοσσός δηλώνει επίσημα το ενδιαφέρον του για δύο στρατηγικά θαλάσσια οικόπεδα– Η Ελλάδα στο κατώφλι μιας ενεργειακής επανάστασης που μπορεί να αλλάξει την οικονομία, τις συμμαχίες και την ισορροπία δυνάμεων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Έρευνες για φυσικό αέριο
Η Chevron ζήτησε και έλαβε 2 οικόπεδα ανατολικά της Κρήτης
Το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στα τεμάχια νότια της Κρήτης I και II «αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων», σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου

Ηαμερικανική εταιρεία Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως στον τομέα των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για έναρξη ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε δύο θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κρήτης και έλαβε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόκειται για τις περιοχές νότια της Κρήτης I και II, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί από το 2014, όταν προκηρύχθηκε ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός για την προσέλκυση εταιρειών που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τα πιθανά κοιτάσματα και να αξιοποιήσουν τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.
Στον χάρτη που ακολουθεί, φαίνονται οι δύο περιοχές που η αμερικανική Chevron, ένας κολοσσός στον τομέα των καυσίμων, ζήτησε και έλαβε άδεια για την έναρξη των πολυετών ερευνών εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε μία ακόμα σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τις προσπάθειες της χώρας για αξιοποίηση των εθνικών της ενεργειακών πόρων και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, προς όφελος όλων των πολιτών.
Η Chevron, η 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ενέργειας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για έρευνα σε δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα Νότια της Κρήτης και βρίσκονται εντός των ορίων των περιοχών, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση με την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού το 2014.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για τις περιοχές Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ. Η ηγεσία του Υπουργείου θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση σχετικής απόφασης αποδοχής του ενδιαφέροντος, καθώς και αποφάσεων που θα προσδιορίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής, τον τύπο της σύμβασης και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι οι νέες περιοχές ενδιαφέροντος διαθέτουν ήδη εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου ενδιαφέροντος που εκδήλωσε πρόσφατα -και επανεπιβεβαίωσε σήμερα- η εταιρεία για τη θαλάσσια περιοχή Νότια της Πελοποννήσου, το οποίο και είχε γίνει αποδεκτό από τον τ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα, καθώς πλέον η Ελλάδα θα βγει στις διεθνείς αγορές με τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση. Πρόκειται για τις περιοχές «Μπλοκ Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2», συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ουσιαστικά διπλασιάζουν την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα.
Η αύξηση των διαθέσιμων προς εξερεύνηση οικοπέδων ενισχύει και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εντοπισμού εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Καθοριστική ήταν η συμβολή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων και του Διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Αριστοφάνη Στεφάτου.
Η Chevron, διεθνής πετρελαϊκός κολοσσός με έδρα τις ΗΠΑ, έχει ευρεία παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, με ερευνητικές δραστηριότητες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Οι νέες περιοχές στις οποίες ενδιαφέρεται να διενεργήσει έρευνες γειτνιάζουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς η ExxonMobil, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον και τη στρατηγική τους -και, συνακόλουθα, τις επενδύσεις τους- στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα έχουμε μια σημαντική και ευχάριστη εξέλιξη. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης Ι και ΙΙ. Η Chevron, 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδηλώνει συνεχές και εντεινόμενο ενδιαφέρον για έρευνες στην Πατρίδα μας. Το γεγονός αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη κυβέρνηση που εγγυάται τη σταθερότητα.
Ταυτόχρονα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιμων για τη χώρα μας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Πόροι που θα αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα ακολουθήσουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις ακριβείς συντεταγμένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή».
Σήμερα, επιβεβαιώνεται το συνεχιζόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον της Chevron για την Ελλάδα, που αφορά την εξερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις περιοχές Νότια της Κρήτης Ι και Νότια της Κρήτης ΙΙ, εντός των περιοχών που είχαν οριοθετηθεί με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2014. Θα ακολουθήσουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αποδοχής του αιτήματος, προσδιορισμού των γεωγραφικών περιοχών, επιλογής του τύπου της σύμβασης και έγκρισης του κειμένου της προκήρυξης του διαγωνισμού.
Με την αποδοχή του συνολικού ενδιαφέροντος της Chevron, της δεύτερης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο, η Ελλάδα επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι (α) μπορεί να διαθέτει σημαντικούς φυσικούς ενεργειακούς πόρους κρίσιμους για την χώρα, την ευρύτερη γειτονιά της και την Ευρώπη, και ότι (β) η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη κυβέρνηση που χαίρει τις εμπιστοσύνης ορισμένων από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο κόσμο.
Η παρουσία και ανταγωνιστική τοποθέτηση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών στο κόσμο (ExxonMobil & Chevron) φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο προσκήνιο των δυνητικών νέων αγορών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δρομολογήσει μια σειρά θετικών εξελίξεων όπως (α) την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των ερευνητικών προγραμμάτων, (β) τη διατήρηση των εντατικών ρυθμών εξερεύνησης των προηγούμενων πρόσφατων ετών, (γ) τον εμπλουτισμό των γεωλογικών μοντέλων και σεναρίων εξέλιξης της περιοχής με προοπτική να αυξηθούν οι δυνητικοί στόχοι ενδιαφέροντος, (δ) την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού και συνεπώς την σημαντική βελτίωση των πιθανοτήτων να εντοπιστούν τα τυχόν αποθέματα υδρογονανθράκων, (ε) την προσέλκυση νέων επενδυτών ή/και την πραγματοποίηση νέων εμπορικών συμφωνιών.
H ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται διαρκώς, όπως αποδεικνύεται από την πλέον πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου της ExxonMobil στην Αίγυπτο, αλλά και την έναρξη ερευνητικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 5 της Κύπρου.
Η αμερικανικών συμφερόντων Chevron αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως με Market Capitalization της τάξης των 300 δισ. ευρώ. Με δραστηριότητες σε πάνω από 25 χώρες παγκοσμίως, (Αίγυπτο Αγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Καναδάς, Κύπρο, κ.ά.) και με σημαντική εμπειρία σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού, όπως στον κόλπο του Μεξικού και την Βραζιλία, η εταιρεία έχει αναδείξει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση ενδιαφέροντος επισφραγίζει το ενδιαφέρον της εταιρείας να ανακαλύψει περισσότερες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, και αναδεικνύει την πολύ σημαντική δυνητική σημασία της Ελλάδος σε αυτό το εγχείρημα.
Τέλος, η πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη, αποτελεί μια ακόμα διεθνή αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο, που σέβεται και τηρεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και διαχειρίζεται σημαντικά θέματα με τη δέουσα προσοχή και νηφαλιότητα, προκειμένου να προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα, οι επενδύσεις, και να προωθείται η ειρήνη και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΧΤΙΖΕΙΣ ΟΙΚΙΑ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΕΔΑ
Όλα αυτά με υπογραφή ανήκουν στους δανειστές η Ελλάδα θα πάρει το τρίτο το μακρύτερο με τις ευλογίες των ψηφοφόρων, για να μη χάσουν το μισθό πείνας και βολεψιας ψήφισαν μνημόνιο οι ραγιάδες.
μαγαλο σεισμο μολις αρχισετε να τρυπατε , ευχομαι να ειναι εκει και η πρωθυπουργαρα σας οταν γινει
ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΜΑΣ ΤΑ ΚΕΡΔΟΙ ΣΤΙΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ Η ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΤ ΤΡΑΜΠ…………….ΓΙ ΑΥΤΟ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΙ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΜΠΙΡ ΜΠΑΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΚΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ……ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΕΙΩΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ…….
Ναι αλλα ακουμπα στο τουρκολιβυκο συνορο.
Τον σουλτανο τον ρωτησατε;
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΑΧΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΙ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ
Έβγαλε και η Λιβύη χάρτη με τα οικόπεδα και δεν ακουμπάει την Ελληνική ΑΟΖ. Προφανώς οι Λίβυοι θα προσπαθήσουν να βάλουν εταιρείες της ΕΕ στα δικά τους οικόπεδα (δηλαδή Γάλλους, Ιταλούς) αλλά και να πουλήσουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε ευρωπαϊκές χώρες, οπότε δεν προχωρούν με τις μαγκιές των Τούρκων, καθότι η Ελλάδα θα μπορούσε και με πολιτικά μέσα να φέρει εμπόδια. Τρώει φάπες ο Ερντογάν ακόμα και όταν οι δικοί μας προσπαθούν να κάνουν τα πάντα, είτε λόγω βλακείας είτε λόγω μίσους προς την πατρίδα μας, για να τον κάνουν μάγκα…
να τους σταματήσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να μην πάνε όλα στην τσέπη του Γεραπετρίτη, Μυτηληναίου, Μητσοτάκη κλπ, ας μείνουν θαμμένα μέχρι να ανασυσταθεί η Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Η ΕΥΗΜΕΡΊΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΚΟΨΟΦΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο…κακοψόφος είναι μπούμερανγκ!!!!
Τράβα πήδα ρε κανα κρικρί!