ΗΓΕΤΗΣ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΠΟΝΟ ΓΙΑ ΔΑΣΜΟΥΣ: «ΚΡΑΤΑΤΕ ΓΕΡΑ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ» – ΣΕ ΣΟΚ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Κοινοποίηση:
President Donald Trump pumps his fist before departing on Marine One from the South Lawn of the White House, Friday, March 7, 2025, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

«Κρατάτε γερά», είπε προς τους Αμερικανούς πολίτες Ο Τραμπ μετά την έναρξη ισχύος των επιπλέον δασμών 10% που επέβαλε ο ίδιος σε μεγάλο μέρος των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από σχεδόν όλο τον κόσμο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίζει ότι αυτό «δεν θα είναι κάτι εύκολο» μπροστά στους κινδύνους πληθωρισμού.

Αυτό το καθολικό κατώτατο όριο του 10%, εκτός από τους τελωνειακούς δασμούς που υφίστανται ήδη, αποτελούν ένα σοκ για το παγκόσμιο εμπόριο, με τους κλωδυνισμούς να αναμένεται να μεγαλώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. «Αυτή είναι μια οικονομική επανάσταση και θα κερδίσουμε», έγραψε με κεφαλαία γράμματα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλατφόρμα του Truth Social, λέγοντας προς τους συμπατριώτες του «Κρατάτε γερά, αυτό δεν θα είναι εύκολο», υποσχόμενος ωστόσο ότι «το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιστορικό».

Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου:

Οι νέοι δασμοί Τραμπ σόκαραν την παγκόσμια οικονομία και χρηματαγορές παγκοσμίως έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες. Μόνο στην Wall Street τις τελευταίες δύο μέρες εξανεμίστηκαν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data. Μάλιστα χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ παρουσίασε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας μετά τους νέους δασμούς και στις οικονομικές επιπτώσεις αυτών συμπεριλαμβάνονται υψηλότερος πληθωρισμός, επιβράδυνση της ανάπτυξης και μεγαλύτερη ανεργία.

Από τους δασμούς που μπαίνουν σήμερα σε ισχύ εξαιρούνται κάποια προϊόντα – όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο χρυσός, ο χαλκός, το ασήμι, το παλλάδιο, η ξυλεία για κατασκευές, οι ημιαγωγοί, τα φαρμακευτικά προϊόντα και ορυκτά που δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ – προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες. Οι νέοι δασμοί δεν αφορούν επίσης τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί δασμοί 25%.

Ο λογαριασμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος από τις 9 Απριλίου για τις χώρες που εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ από όσα εισάγουν από αυτή. Οι δασμοί για τις εισαγωγές από την Κίνα θα φτάσουν το 54%, για αυτές από την ΕΕ το 20%, για το Βιετνάμ το 46% και για την Ιαπωνία το 24%… Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που παρουσίασε χθες Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση, οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου 80 χώρες και περιοχές, περιλαμβανομένων των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Και ο Καναδάς και το Μεξικό, που υπόκεινται σε άλλο καθεστώς, πληρώνουν ήδη ένα τίμημα από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος από τότε που ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του.

Μέρες του 2020 βιώνουν οι αγορές, καθώς από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ επιπλέον δασμοί 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ντόμινο των αναταράξεων ξεκίνησε από τη Wall Street, όπου οι απώλειες ξεπέρασαν τα 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ένα 48ωρο και εξαπλώθηκε σε όλες τις χρηματογορές και την ενέργεια.

Οι επενδυτές φοβούνται πλέον ότι τόσο μεγάλη και τόσο απότομη ανατροπή του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες για τις παγκόσμιες οικονομίες: Χαμηλότερη ανάπτυξη για όλους, υψηλότερος πληθωρισμός κυρίως στις ΗΠΑ.

Παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι

Οι εφτά μεγαλύτερες εταιρείες του αμερικανικού Χρηματιστηρίου καταγράφουν απώλειες ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις μετοχές τους να υποχωρούν από 6% έως και 16% σε διάστημα μόλις δύο ημερών. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί ήταν τα πρώτα θύματα των δασμών του Τραμπ, με τη χρηματιστηριακή αξία της Apple να πέφτει κάτω από το όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και την Tesla του Μασκ και την Alphabet με την Google να χάνουν το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου.

Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και το φάντασμα της ύφεσης πλανάται πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent υποχώρησε κατά 11% στα 65,5 δολάρια το βαρέλι επιστρέφοντας στα επίπεδα του Αυγούστου του 2021, αποτυπώνοντας έτσι τον κίνδυνο της ύφεσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Όπως στην Θράκη μας αφέθηκαν να «αγοράζουν» Τούρκοι και διάφοροι, στις ΗΠΑ αφέθηκαν από ετών και αγόραζαν Μετοχές και Εταιρείες για να τις κλείσουν επειδή ήταν ανταγωνιστικές , «δικαιώματα», σπίτια και περιουσίες. Αυτοί τέλος. Οι υπόλοιποι θα «ταρακουνηθούν» αλλά θα μείνουν στην θέση τους και μάλιστα σαφώς βελτιούμενη. «Συμφέροντα» προσπαθούν να παρασύρουν σε «διαμαρτυρίες» τους αφελείς ωφελούμενους «πουλώντας τους παραμύθι» οτι δήθεν βλάπτονται. Στο κάτω κάτω ας αγοράζουν αυτοκίνητο, πανάκριβο τηλεφωνάκι, τηλεόραση και άλλα υπερκαταναλωτικά λίγο πιο αργότερα. Κάποτε αγοράζαμε αυτοκίνητο για τα επόμενα 30 χρόνια. Τώρα οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θέλουν να το αντικαθιστούμε κάθε 5 η 4 χρόνια για να έχουν δουλειά και να μας πέρνουν όλο το εισόδημα. Φρένο επιτέλους. Ας ενεργοποιήσουμε και «τας φρένας» μας (το μυαλουδάκι μας για όσους διδάχθηκαν μόνον «Δημοτικιά»).

  2. Τι να κερδισει ο βαψομαλλιας;
    Μαλλον θα χασει κι αυτα που εξαγει σε λιγο.
    Τι τετραγωνη λογικη ειναι αυτη?

Leave a Response