ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΥΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ: ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ F-35 ΤΩΝ ΗΠΑ – H ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 40 ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Κοινοποίηση:
6864e5c54aebaadde843a52e899fd11d_XL

Οι δασμοί που επέβαλε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να πλήξουν σοβαρά τη βιομηχανία άμυνας της χώρας, περιπλέκοντας τη διεθνή συνεργασία και αυξάνοντας το κόστος κατασκευής στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico στις 4 Απριλίου.

Ο Trump παρουσίασε στις 2 Απριλίου έναν εκτεταμένο κατάλογο «ανταποδοτικών δασμών», επιβάλλοντας έναν βασικό συντελεστή 10% σε όλες τις χώρες — συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας — με ακόμη υψηλότερα ποσοστά για βασικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειωτέον, ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο.
Οι εν λόγω δασμοί ενδέχεται να υπονομεύσουν τη διεθνή αμυντική συνεργασία, θέτοντας σε κίνδυνο κοινά στρατιωτικά προγράμματα, όπως η παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους F-35, τα συστήματα αεράμυνας και η κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων.
«Θα υπάρξουν ελλείψεις σε εφόδια, αντίποινα, και οι σύμμαχοι και εταίροι μας θα ανταποδώσουν», δήλωσε στο Politico ο Bill Greenwalt, πρώην αξιωματούχος προμηθειών του Πενταγώνου.
«Ορισμένα κρίσιμα υλικά είτε θα κοστίζουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν, είτε απλώς δεν θα είναι διαθέσιμα», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο έχει επενδύσει επί δεκαετίες στη δημιουργία, χρηματοδότηση και ανάπτυξη ενός παγκόσμιου δικτύου προμηθευτών και εταιρειών, πολλές από τις οποίες τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με δασμούς.
Ελλείψει εξαιρέσεων για την άμυνα, η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να ακυρώσει μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας, προκαλώντας καθυστερήσεις στην παραγωγή αμερικανικών οπλικών συστημάτων τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για ξένους αγοραστές.
«Βασιζόμαστε στις ΗΠΑ για τον καλύτερο εξοπλισμό», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Η βιομηχανική ικανότητα της Ευρώπης έχει βελτιωθεί σημαντικά, και θέλουμε να είμαστε πάροχοι ασφάλειας, όχι απλώς καταναλωτές».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει επενδύσεις στην ευρωπαϊκή παραγωγή, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από αμερικανικά ανταλλακτικά και υλικά για τα όπλα.

Αυξάνουν κατακόρυφα οι τιμές των στρατιωτικών εξοπλισμών!

Ο Γερουσιαστής Mark Kelly, ανώτατο μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, του οποίου η Πολιτεία εξασφάλισε πέρυσι συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ άνω των 14,5 δισ. δολαρίων, επισήμανε την πολυπλοκότητα της παραγωγής στον τομέα της άμυνας και σημείωσε ότι, λόγω των νέων δασμών, τα προϊόντα της αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας ενδέχεται να επιβαρύνονται πολλαπλά κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους.
«Οι τιμές θα αυξηθούν, και οι τιμές που θα πρέπει να πληρώσει το Υπουργείο Άμυνας (DOD) θα αυξηθούν επίσης», δήλωσε ο Kelly.
«Ο αμυντικός μας προϋπολογισμός, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις ίδιες στρατιωτικές δυνατότητες, θα γίνει ακριβότερος».
Νωρίτερα, η Υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Yuliia Svyrydenko είχε δηλώσει ότι οι τελευταίοι δασμοί της κυβέρνησης Trump αναμένεται να είναι «δύσκολοι αλλά όχι κρίσιμοι» για την ουκρανική οικονομία.
Σύμφωνα με την ίδια, οι εξαγωγές της Ουκρανίας προς τις ΗΠΑ το 2024 ανήλθαν στα 874 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 363 εκατομμυρίων σε χυτοσίδηρο και 112 εκατομμυρίων σε σωλήνες.
Το ίδιο έτος, η Ουκρανία εισήγαγε αγαθά αξίας 3,4 δισ. δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ελληνικό πρόγραμμα F35: Καθυστερήσεις και… μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα

Σε αυτό το πλαίσιο ανακύπτει έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για τυχόν, τροποποιήσεις ή ακυρώσεις στη συμφωνία προμήθειας 40 μαχητικών αεροσκαφών F35, η οποία προωθήθηκε προ διετίας από το ΥΠΑΜ και την κυβέρνηση Biden.
Άλλωστε, η Ελλάδα περιμένει να υπογραφεί το προσεχές χρονικό διάστημα το συμβόλαιο παραγωγής των 20 δικών της F-35 από τα 40 συνολικά, ενώ στην Ανδραβίδα παρατηρούνται καθυστερήσεις.
Κι αυτό διότι, όπως διέρρευσαν πηγές σε φιλοκυβερνητικά μέσα των Αθηνών, το πρόγραμμα αναβάθμισης της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Ανδραβίδα έχει ήδη παρουσιάσει σημαντικές καθυστερήσεις.

Η βάση φιλοξενεί αυτή τη στιγμή την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2025, κατά συνέπεια έργα που έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει πάγωσαν και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν.
Πάντως, ξένες πηγές τόνισαν στον ηλεκτρονικό Τύπο ότι «το πρόγραμμα θα τρέξει βάσει χρονοδιαγραμμάτων και όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους για να υποδεχθούν τα μαχητικά 5ης γενιάς».
Υπολογίζεται ότι τα πρώτα F-35 με ελληνικά χρώματα θα φτάσουν στην Ανδραβίδα το 2030.

Στον αντίποδα, ωστόσο πηγές από την Αθήνα αναφέρουν ότι ο χρόνος είναι πιεστικός και τα έργα που δεν έχουν καν ξεκινήσει μεγάλα.
Αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν το ξήλωμα της πίστας και την δημιουργία νέας, την αναβάθμιση των υφιστάμενων και την ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων και τα έργα security με έμφαση στο cyber security.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Δένδιας-Κούλης απόφοιτοι του αμερικανικού κολλεγίου Παλαιού Ψυχικού.
    Εκεί στέλνουν οι Εβραίοι έποικοι στην Αθήνα τα παιδιά τους, αν όχι δίπλα στην Σχολή Μωραίτη.

    1. Τί να σου πω ρε φίλε. Η Ελλάδα δεδομένης της γεωγραφίας έπρεπε να έχει αντικαταστήσει τα πάντα με F/A-18E για αεροπορική υπεροχή και κρούση, και EA-18 Growler για ηλεκτρονικό πόλεμο και SEAD.
      Να μην μπορούν οι Τούρκοι όχι αεροπλάνο ή πύραυλο να πετάνε πάνω από το Αιγαίο, αλλά ούτε καν υποβρύχιο στο βυθό. Να περνάνε τα σύνορα και να σβήνουν όλα τα ηλεκτρονικά στέλνωντάς τους στον ΑΠΠ…..

  2. από την στιγμή που το κράτος αντικαθιστά σκόπιμα τον πληθυσμό, τα αεροπλάνα και όλα αυτά σε τι ακριβώς χρησιμεύουν πέραν των μιζών; ποιος θα προστατέψει το έθνος από το κράτος;

    1. Γιατί θέλουν να βγάλουν κι από την μύγα ξίγκι. Και θα μας αντικαταστήσουν, και τα λεφτά θα μας πάρουν, και τα σπίτια, και τα παιδιά μας θα τα χρησιμοποιήσουν ως σκλάβους των λαθρομεταναστών στο τέλος! Η Επανάσταση απέτυχε επί της ουσίας, αφού οι πατριώτες είτε φυλακίσθηκαν (Κολοκοτρώνης) είτε φονεύθηκαν (Καποδίστριας) είτε έγιναν φτωχοί και ζητιάνοι (Νικηταράς, Μαυρογένους), ενώ την εξουσία την πήραν κάτι διεφθαρμένοι οθωμανόφιλοι από το Φανάρι και κάτι Μανιάτες που ήταν πρώην υπάλληλοι των Οθωμανών και ο λόγος που παραλίγο να ξαναπέσουμε στον οθωμανικό ζυγό (βλέπε τον εμφύλιο που προκάλεσαν όταν κατάλαβαν πως πλέον δεν θα ήταν αυτοί που θα μάζευαν τους φόρους ώστε να ληστεύουν όλον τον Ελληνισμό). Και οι οικογένειες που κυβερνούν σήμερα την Ελλάδα είναι όλες αλλοδαπής καταγωγής (από αλβανοί μέχρι εβραίοι), ενώ κάποιοι που έχουν βυζαντινή αυτοκρατορική καταγωγή (Ράλληδες, Καλέργηδες) ήταν πάντα κατά του Ελληνισμού και το απέδειξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…

Γράψτε απάντηση στο Χ.Ο Ακύρωση απάντησης