ΝΕΟ ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ: Η ΚΙΝΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΜΕ 19 ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ – ΑΠΕΙΛΕΣ, ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Κοινοποίηση:
65444

Σε πλήρη στρατιωτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν με ισχυρότατες αεροπορικές, ναυτικές και πυραυλικές δυνάμεις προχώρησε από νωρίς το πρωί και στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης η Κίνα, η οποία θέλει να στείλει ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα κατά οποιασδήποτε κίνησης αυτονομίας.
Μάλιστα σε μια πρωτοφανή λεκτική κλιμάκωση, το Πεκίνο αποκάλεσε «παράσιτο» τον πρόεδρο της Ταϊβάν, Lai Ching-te, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αποκαλέσει την Κίνα «ξένη εχθρική δύναμη».
Απέναντι στην κινεζική στρατιωτική «θηλιά», η Ταϊβάν έστειλε τα δικά της πολεμικά πλοία ως απάντηση στα κινεζικά που προσέγγιζαν τις ακτές της ενώ έθεσε σε απόλυτο συναγερμό τις στρατιωτικές της δυνάμεις.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειας της και έχει απειλήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν ότι δεν θα διστάσει να κάνει χρήση βίας για να την θέσει υπό τον έλεγχο της.
Παράσιτο ο πρόεδρος

Το Πεκίνο δεν κρύβει την απέχθεια του απέναντι στον πρόεδρο της Ταϊβάν, τον οποίο αποκαλεί αυτονομιστή.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε βίντεο που συνόδευε την ανακοίνωση του κινεζικού στρατού για τις ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, απεικόνιζε τον πρόεδρο Lai Ching-te ως έντομο καρτούν που κρατιόταν από ένα ζευγάρι ξυλάκια πάνω από μια φλεγόμενη Ταϊβάν, αποκαλώντας τον στα αγγλικά «παράσιτο».

Επίδειξη ισχύος

Όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου της Κίνας, δυνάμεις από το Ναυτικό, την Αεροπορία και τη Δύναμη Πυραύλων πλησίαζε την Ταϊβάν από πολλές κατευθύνσεις.
Βάσει της σχετικής ανακοίνωσης, «η έμφαση δίνεται σε ασκήσεις όπως περιπολίες ετοιμότητας μάχης στη θάλασσα και στον αέρα, για κατάληψη συνολικού ελέγχου, για πλήγματα σε θαλάσσιους και χερσαίους στόχους και για επιβολή ελέγχων αποκλεισμού σε βασικές περιοχές και διαδρομές».
Κατόπιν η Διοίκηση έκανε γνωστό πως στις επιχειρήσεις εμπλέκονται και μη αμιγώς στρατιωτικές δυνάμεις, όπως το Λιμενικό και αλιευτικά σκάφη της θαλάσσιας πολιτοφυλακής καθώς και πλοία που μετατράπηκαν για στρατιωτικές μεταφορές.
«Αυτές οι ασκήσεις είναι συγκεκριμένες ενέργειες για την άσκηση νόμιμης δικαιοδοσίας και ελέγχου στο νησί σύμφωνα με την αρχή της μίας Κίνας», δήλωσε ο Zhu Anqing, εκπρόσωπος της ακτοφυλακής της Κίνας, με το Πεκίνο να υποστηρίζει πως οι ασκήσεις αυτές αποσκοπούν στο να σταλεί μήνυμα «αυστηρής προειδοποίησης και δυναμικής αποτροπής» στους αυτονομιστές της Ταϊβάν.

Αλλάζει τακτική

Οι ασκήσεις αυτές φάνηκαν να έχουν παρόμοιο μέγεθος με τις ασκήσεις «Joint Sword» του PLA που διεξήχθησαν το 2023 και το 2024, αλλά δεν κατονομάστηκαν, κάτι που ένας Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ήταν ένδειξη «ομαλοποίησης» αυτής της δραστηριότητας.
Η Amanda Hsiao, διευθύντρια του Ομίλου Eurasia στην Κίνα, είπε ότι η προπαγάνδα της Τρίτης «καθιστά σαφές ότι η Κίνα ξεφεύγει από τη σχετικά ήσυχη προσέγγιση που είχε υιοθετήσει από την εκλογή του Trump»
«Πρόκειται κυρίως για την ομιλία του Lai στις 13 Μαρτίου, την οποία το Πεκίνο βρήκε προκλητική.
Η δημοσιότητα γύρω από την άσκηση πιθανότατα έχει επίσης στο μυαλό τους τις ΗΠΑ – θέλουν να πείσουν την κυβέρνηση Trump ότι ο Lai είναι ταραχοποιός και να αποτρέψουν τις ΗΠΑ από το να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα υποστήριξης στην Ταϊβάν».

Η απάντηση της Ταϊβάν

Από την πλευρά της η Ταϊβάν καταδίκασε τα γυμνάσια, με το προεδρικό γραφείο να δηλώνει ότι η Κίνα «αναγνωρίζεται ευρέως από τη διεθνή κοινότητα ως ταραξίας» και ότι η κυβέρνηση έχει την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Επιπλέον, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Πεκίνου περί «μιας Κίνας», υποστηρίζοντας ότι μόνο οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Συναγερμός

Tο υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε 19 πλοία του κινεζικού στρατού (PLA) γύρω από την Ταϊβάν το πρωί της Τρίτης, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού αεροπλανοφόρου Shandong.
Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ταϊβάν είπαν στο Reuters ότι περισσότερα από 10 κινεζικά στρατιωτικά πλοία πλησίασαν κοντά στη ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων της Ταϊβάν και ότι η Ταϊβάν έστειλε τα δικά της πολεμικά πλοία για να απαντήσουν.
Όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής, η Ταϊβάν δεν έχει εντοπίσει πραγματικά πυρά από τον κινεζικό στρατό.
Ο στρατός της Ταϊβάν είχε αναπτύξει αεροσκάφη, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και παράκτια πυραυλικά συστήματα ως απάντηση, είπε το υπουργείο Άμυνας.

Κινεζικό έδαφος

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι κινεζικό έδαφος και αναπτύσσει διαρκώς τις στρατιωτικές του δυνάμεις με απώτερο στόχο να την καταλάβει με στρατιωτική βία.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα το Πεκίνο δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά επισημαίνουν ότι έχει κάνει σημαντικές προόδους και ότι στο μεταξύ χρησιμοποιεί στρατιωτική πίεση –όπως ασκήσεις– και άλλα καταναγκαστικά μέσα για να ωθήσει την Ταϊβάν προς την υποταγή.
«Ανεξαρτησία της Ταϊβάν» σημαίνει πόλεμος και η επιδίωξη «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» σημαίνει ώθηση του λαού της Ταϊβάν σε μια επικίνδυνη κατάσταση πολέμου», υποστήριξε σε δήλωση του ο Zhu Fenglian, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν του Πεκίνου.

Λεπτές ισορροπίες

Η Ταϊβάν, η οποία αναγνωρίζεται ως κράτος από περίπου δώδεκα άλλες χώρες, κυρίως στον Ειρηνικό και την Καραϊβική, λειτουργεί ως κυρίαρχο κράτος με τη δική του δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, στρατό και νόμισμα.
Η κυβέρνησή της και ο λαός της αντιτίθενται συντριπτικά στην προοπτική της κινεζικής κυριαρχίας.
Ο εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου της Ταϊβάν, Wen Lii, καταδίκασε τις «στρατιωτικές προκλήσεις» της Κίνας, συνδέοντάς την με άλλες πρόσφατες ασκήσεις κοντά στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τις Φιλιππίνες και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Οι ευρείας κλίμακας ασκήσεις της Κίνας δείχνουν ότι οι φιλοδοξίες της δεν περιορίζονται στην προσάρτηση της Ταϊβάν, αλλά μάλλον στοχεύουν στην επίτευξη ηγεμονίας στον δυτικό Ειρηνικό» υποστήριξε ο Lii.

Προπαγάνδα

Ο κινεζικός στρατός (PLA) βομβάρδισε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προπαγάνδα και εθνικιστικά hashtags, δημοσιεύοντας πολλά προπαγανδιστικά βίντεο και αφίσες που δήλωναν ότι «κλείνει» την Ταϊβάν και ότι επιχειρεί μια ευρείας κλίμακας επίθεση στο νησί, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με πυραύλους.
Μάλιστα, η Κίνα εμφανίζει τον πρόεδρο της Ταϊβάν να κρατά σε ένα κλουβί τον Ko Wen-je από την αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια εμπλοκής στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Ταϊβάν (σημειώνεται πως ο Ko Wen-je βρίσκεται στη φυλακή για κατηγορίες διαφθοράς, αλλά ορισμένοι υποστηρικτές του μιλούν για πολιτική δίωξη).

Πίεση

Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ασκήσεις κατά της Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, συχνά ως απάντηση σε πράξεις αυτονομισμού ή κινήσεις υπέρ της ανεξαρτησίας.
Ο νυν πρόεδρος, Lai Ching-te, ο οποίος εξελέγη πέρυσι, έχει υιοθετήσει μια ειλικρινή προσέγγιση στις σχέσεις με την Κίνα.
Τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η Κίνα είναι «ξένη εχθρική δύναμη» βάσει της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια και ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής και των κατασκοπευτικών επιχειρήσεων της.
Η σημερινή στρατιωτική άσκηση και η συνοδευόμενη προπαγάνδα έβαλαν στο στόχαστρο τους αυτές τις δηλώσεις του προέδρου της Ταϊβάν.
Η κυβέρνηση και ο στρατός της Ταϊβάν έχουν εντείνει την εκπαίδευση ανταπόκρισης εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι το Πεκίνο μπορεί να εξαπολύσει πραγματική επίθεση ή αποκλεισμό υπό το πρόσχημα μιας άσκησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Απλώς καί μόνον ενημερωτικώς, παραθέτω ευθύς αμέσως κατωτέρω κάποια βασικά ιστορικά στοιχεία, χάριν κατανοήσεως του παρόντος θέματος. Ιστορικώς, οι κάτοικοι της Ταϊβάν είναι Κινέζοι καί ως τα μέσα του εικοστού μεταχριστιανικού αιώνος, ήσαν ενωμένες. Το 1.945μ.α.χ.χ., με την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι κομμουνιστές υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ επανεστάτησαν με σκοπό την επιβολή του κομμουνισμού στην Κίνα. Μετά τέσσερα (4) έτη πολέμου, οι κομμουνιστές επεκράτησαν καί την 1η Οκτωβρίου 1.949μ.α.χ.χ. επέβαλαν κομμουνιστικό πολίτευμα, το οποίον διαρκεί έως καί σήμερον. Ταυτοχρόνως, οι ηττηθέντες εθνικιστές, υπό τον ηγέτη τους Τσανγκ Κάι Σεκ, κατέφυγαν στην Ταϊβάν καί κήρυξαν την Δημοκρατία της Κίνας. Η κομμουνιστική κυβέρνηση του Πεκίνου, ουδέποτε την ανεγνώρισε καί από την πρώτη στιγμή διεκήρυξε ότι θα εισβάλει στην Ταϊβάν. Ταυτοχρόνως, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από ετών υπέγραψαν με την Ταϊβάν αμυντική συνεργασία, διακηρύσσοντας ότι εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα υποστηρίξουν ενόπλως την Ταϊβάν. Άρα, καλόν είναι αυτό να το συνυπολογίζουμε. Τα συμπεράσματα δικά σας. Με εξαίρετη τιμή

  2. Ειναι μπερδεμενη η κατασταση στην ταιβαν παντως υπαρχουνε καποιες μικρες χωρες μαζι με το βατικανο που ειναι η μεγαλυτερη απο αυτες που εχουνε αναγνωρισει την ταιβαν ως ανεξαρτητο κρατος.
    Τωρα η περισσοτερες επειδη δεχονται πιεση απο την κινα δεν κανουνε κινησεις αναγνωρισεις το θεωρουνε λογικη απαιτηση της κινας μεσα σε αυτες και η ελλαδα.

Leave a Response