Η εστίαση της πολιτικής του Τραμπ στους δασμούς επιτείνει την ανησυχία και μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ
ΟΑμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την προσεχή Τετάρτη στις 2 Απρίλιου «ημέρα απελευθέρωσης» για τις ΗΠΑ , οπότε η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει τους λεγόμενους ανταποδοτικούς ή αμοιβαίους δασμούς έναντι τρίτων χωρών.
Με την επάνοδο του Ντόνανλτ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Ευρώπη βρέθηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες γεωπολιτικές επιλογές του και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο ύφος και τη χαώδη συναλλακτική μέθοδο διπλωματίας που χρησιμοποιεί.
Πέρα από το θέμα της ασφάλειας οι Ευρωπαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι επίσης με τη δασμολογική πολιτική του Τραμπ που υποσκάπτει την οικονομική τους σταθερότητα.
Η προτεραιότητα του Τραμπ είναι η αντιμετώπιση της Κίνας ως της κύριας απειλής για τις ΗΠΑ και αυτός είναι ο λόγος που θέλει να τερματίσει το συντομότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη στενή σχέση που δημιουργήθηκε εξαιτίας του ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα. Στο ίδιο μήκος κύματος αποσύρει ουσιαστικά την προστασία που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για τις χώρες της Ευρωζώνης, πάντως, και κυρίως τις πιο εξωστρεφείς, όπως η Γερμανία, τα μέτρα αυτά που έχουν ανασυρθεί από το «χρονοντούλαπο της ιστορίας» θα κάνουν μόνο κακό σε μία περίοδο που η οικονομία της προσπαθεί να συνέλθει από τη στασιμότητα της περασμένης διετίας.
Και οι αγορές, όμως, κάθε άλλο παρά απελευθερωτικούς θεωρούν τους δασμούς του Τραμπ, όπως δείχνει η υποχώρηση των μετοχών και του δολαρίου από τα μέσα Φεβρουαρίου. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι η Wall Street ανέκαμψε την περασμένη Δευτέρα, μετά από δημοσιεύματα ότι οι ανταποδοτικοί δασμοί θα είναι πιο στοχευμένοι απ’ ότι αναμενόταν για να κάνει βουτιά ξανά την Τετάρτη, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τις ανακοινώσεις από την Ουάσιγκτον για να απαντήσει με επιβολή δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Οι Βρυξέλλες απάντησαν ήδη στην επιβολή δασμών 25% για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιου στις ΗΠΑ (από όλες τις χώρες) νωρίτερα μέσα στον μήνα και ήδη εξετάζει τα αντίμετρα που θα λάβει για τους δασμούς στα αυτοκίνητα, τα οποία θα πλήξουν έναν από τους ισχυρότερους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Το κρίσιμο μέγεθος για τις Βρυξέλλες, ωστόσο, θα είναι οι δασμοί που θα ανακοινωθούν από τις ΗΠΑ την Τετάρτη, οι οποίοι κατά την άποψη αξιωματούχων της ΕΕ θα εφαρμοστούν οριζόντια σε όλες τις εξαγωγές των χωρών-μελών της με έναν ενιαίο συντελεστή.
Η αβεβαιότητα για το ύψος των ανταποδοτικών δασμών των ΗΠΑ είναι μεγάλη, με τις εκτιμήσεις να κινούνται από μία αύξηση του μέσου δασμολογικού συντελεστή κατά 5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τελικά οι δασμοί θα είναι χαμηλότεροι από ό,τι αναμενόταν, κάτι που μένει να φανεί. Η ΕΕ θα γνωρίζει, σε κάθε περίπτωση, μέσα στην εβδομάδα πόσο θα επιβαρυνθούν τα προϊόντα της και θα απαντήσει αναλογικά.
Θεωρητικά, οι ανταποδοτικοί δασμοί θα έπρεπε να έχουν ως στόχο μία αντιστοιχία μεταξύ των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε εισαγωγές από τρίτες χώρες και των δασμών που επιβάλλουν αυτές στα αμερικανικά προϊόντα. Αυτή η αντιστοιχία, κατά την άποψη των Ευρωπαίων που εκφράστηκε στην Ουάσιγκτον από τον Επίτροπο Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, υπάρχει και συνεπώς δεν είναι δικαιολογημένη η επιθετική κίνηση των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, έχει πει ότι για τον υπολογισμό των ανταποδοτικών δασμών θα ληφθούν υπόψη και άλλα εμπόδια στο εμπόριο, όπως η φορολογία σε τεχνολογικές εταιρείες ή ο τρόπος που επιβολής του ΦΠΑ, περιπλέκοντας τους σχετικούς υπολογισμούς.
Σύμφωνα με τον Γκάρι Κον, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs και βασικό οικονομικό σύμβουλο του Τραμπ κατά την πρώτη προεδρία του, τα μέτρα που θα ανακοινώσει η Ουάσιγκτον θα προκαλέσουν νέο σοκ στις αγορές, επειδή θα τεθούν τεχνηέντως σε υψηλά επίπεδα για να αποτελέσουν βάση διαπραγμάτευσης με τις τρίτες χώρες.
Στην προσπάθεια του Σέφτσοβιτς να συζητήσει με Αμερικανούς ομολόγους του για μία διέξοδο από την επιθετική πολιτική δασμών, από την οποία τελικά βγαίνουν όλοι ζημιωμένοι, η πρόοδος που υπήρξε ήταν πολύ μικρή, ίσως επειδή ο στόχος τους είναι να ξεκινήσουν τη συζήτηση από μία δική τους βάση.
Η εστίαση της πολιτικής του Τραμπ στους δασμούς επιτείνει την ανησυχία και μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Οι πληθωριστικές προσδοκίες των Αμερικανών για το επόμενο 12μηνο αυξήθηκαν σε επίπεδο πάνω από το 6% και ο δείκτης εμπιστοσύνης τους στην οικονομία υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο τετραετίας, εγείροντας ανησυχία για μείωση των καταναλωτικών δαπανών που θα επιβράδυνε πέραν του αναμενόμενου την ανάπτυξη.
Μετά τον ΟΟΣΑ και μεγάλες τράπεζες που αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήρθε την περασμένη εβδομάδα και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος είχε αναθεωρήσει το 2023 σε αρνητικές τις προοπτικές για το αξιόχρεο των ΗΠΑ (ΑΑΑ), να προειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι οι δασμοί μπορεί τελικά να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό στην οικονομία.
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. ΤΗΝ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΔΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΕ ΑΝΟΗΣΙΕΣ, ΤΗΝ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ , ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ. ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΕΙ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΧΩΣΕΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΟΤΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΜΟΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ. ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΑ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ, ΑΛΛΟΙΩΣ ΑΝΑΓΕΝΝΩΝΤΑΙ!!! ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΕ ΚΕΦΑΛΙ, ΥΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΘΟΡΥΒΑ!!!
Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ σχεδιάζουν η επαναφορά των δασμών ( που υπήρχαν πριν καινά γίνουν αφορολογητα τα εισοδήματα έως 100 χιλιάδες δολάρια
Υπαρχρι ένα βίντεο τεχνητής νοημοσύνης πως θα είναι νέα Υόρκη καπιτολιο το 2030 μόνο το Καπιτολιο όρθιο οτι βλέπεις από ουρανοξύστες και πολικατικιες θα έχουν γίνει όπως ο σεισμός Ταϊλάνδης μερικοί δρόμοι καθαροί μόνο που έχουν μεζονέτες παλαιές κλπ έξω το καπητολιο μαύρο επίσης σε πολικατοκιες μισογκρεμοσμενες θα κεγοντε από την φωτιά βρωμιά μεγάλοι και σδιοι δρόμοι γέφυρες που έχουν χτιστεί πριν υο 1900 μεγάλες θα έχουν κοπεί στην μέση κλπ. Κάπου το βίντεο είναι πιστευτό γιατί αν πιστέψουμε θεωρεία,σεισμού η ουρανοξύστες έγιναν μετά το 1922 με εργατικά χέρια και μικραδιατων οπότε έχουν άλλο σιντελεστη δόμησης ο πλούτος τότε ήταν ο ουρανός ίσως έτσι έπιαναν των πλούτο
Οι δασμοί θα δυναμώσουν την εγχώρια βιομηχανία. Πριν 55 χρόνια οι ΗΠΑ κατασκευζαν και καταναλωναν σχεδον μονο αμερικανικά προιόντα 95% των αυτοκινήτων τηλεοράσεων κλπ ηλεκτρικών συσκευών και η πλειοψηφία των ενδημάτων και υποδημάτων ηταν MADE IN USA Η Ελλάδα αν μπορούσε να βάλει δασμούς στα εισαγώμενα προιόντα θα είχε καλύτερη οικονομία και καλή δική της βιομηχανία.
Και στη φαρέτρα τους σεισμικά οπλα για δημιουργία πίεσης σε ανυπότακτες κυβερνήσεις ;
ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
ΩΡΑΙΑ, ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ
Οταν μαλωνουν τα βουβαλια την πληρωνουν τα βατραχια που ειμαστε εμεις
ΑΛΛΟ ΒΑΤΡΑΧΙΑ ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Ήταν όλοι τους …καθίκια!
Με τις υγείες μας, λαουτζικο.
Ειμαι κατα των δασμων λογω του οτι ανεβαζει της τιμες στο εσωτερικο της χωρας οταν υπαρχει ανταγωνιστικοτητα με προιοντα του εξωτερικου θα επεφταν η τιμες και στο εσωτερικο.
Οι οικοι αξιολογησης παιζουνε πολιτικα παιχνιδια και κοιτανε τα συμφεροντα τους η τουρκια εχασε μεσα σε τρεις μερες 27 δις δολλαρια και εκαναν ψιλοκομμενο τουμπεκι.
ΠΟΥΤΙΝ ΡΙΞΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΛΕΜΕ
Δεν τα κατάφερε παππού το ραμολιμέντο που ήθελε να καταστρέψει τον πλανήτη, όσο και να παρακαλάς τώρα με πρόεδρο Τραμπ ξέχασε τα πυρηνικά δεν θα χρειαστούν στον πόλεμο…
Οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν την αμερικανική κυβέρνηση ότι θα την αξιολογήσουν αρνητικά.
Μία τεράστια χώρα με τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών και απύθμενες δυνατότητες…
Κι όλα αυτά, για να σώσουν μία πορδή στην έρημο της Χαναάν…