ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ! ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΦΩΤΙΑ: ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Ε.Ε. ΓΙΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ! ΣΤΗΝΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΑΓΙΔΑ ΕΠΑΝΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ – ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΜΑΚΕΛΕΙΟ!

Κοινοποίηση:
ragdaies-ekselikseis

Καταστρώνουν σχέδια για ένα νέο αμυντικό ταμείο που θα παρακάμψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό

Βρετανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με επιλεγμένους Ευρωπαίους συμμάχους σε ένα διακριτικό δείπνο στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, με στόχο να σχεδιάσουν τη δημιουργία ενός νέου αμυντικού ταμείου. Το ταμείο αυτό θα επιδιώκει να παρακάμπτει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να περιορίζει το δημόσιο χρέος και να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους που γνωρίζουν το ζήτημα, η ανεπίσημη συνάντηση έφερε κοντά υψηλόβαθμους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σκοπός τους ήταν να προωθήσουν την πρόταση για τη σύσταση μιας υπερεθνικής τράπεζας, η οποία θα επικεντρώνεται στην κοινή προμήθεια όπλων και στη μείωση του κόστους των αμυντικών εξοπλισμών.

Η μυστική συγκέντρωση φιλοξενήθηκε από την Πολωνία, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος μίλησε ανώνυμα στο Politico.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν μια πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, που περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα έγγραφο συζήτησης που είδε το Politico και θα επιτρέπει στις συμμετέχουσες κυβερνήσεις να αποφύγουν την επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών τους για αμυντικές δαπάνες, κάτι που θα είχε τεράστιο όφελος για χώρες με αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει τις ΗΠΑ από την προστασία της Ευρώπης, καθώς ενισχύει τους δεσμούς με τη Ρωσία, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν γρήγορα τις επενδύσεις στην άμυνα και σε πολλές περιπτώσεις στοχεύουν να υπερβούν τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, πρέπει να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία λόγω των αυτοεπιβληθέντων περιορισμών στις δημόσιες δαπάνες.

«Οι Βρετανοί έχουν έναν “δημοσιονομικό ζουρλομανδύα”, επομένως ενδιαφέρονται πολύ για αυτό», είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει τα του δείπνου.

Παράκαμψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το σχέδιο θα επιτρέψει στο νέο ταμείο να αγοράζει απευθείας όπλα για λογαριασμό των μελών -μια εξουσία που ο δανειστής της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στερείται επί του παρόντος- με στόχο να αξιοποιήσει μια ειδική «δεξαμενή» επενδυτών που θα μπορούν να υποστηρίζουν τον αμυντικό τομέα.

«Δεν θα ήμασταν υπό τον έλεγχο της Επιτροπής και γι’ αυτό είναι επίσης ελκυστικό», είπε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο εξειδικευμένος χαρακτήρας του ταμείου, θεωρητικά, θα βελτίωνε επίσης τους όρους δανεισμού.

«Ως ένα ίδρυμα που εστιάζει καθαρά στον αμυντικό τομέα, θα είναι σε θέση να στοχεύει σε μια συγκεκριμένη βάση επενδυτών που θα είναι άνετοι με τη χρηματοδότηση του αμυντικού τομέα, αντί να προσπαθεί να πείσει επενδυτές-υποστηρικτές του ESG να προσθέσουν περιουσιακά στοιχεία του αμυντικού τομέα στο χαρτοφυλάκιό τους», αναφέρει το έγγραφο.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, δεν είναι πεπεισμένοι ότι η έξυπνη χρηματοοικονομική μηχανική θα είναι αρκετή για να πείσει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας- να εγκαταλείψουν την προτίμησή τους για επιδοτήσεις που υποστηρίζονται από την Επιτροπή και χρηματοδοτούνται από κοινό δανεισμό της ΕΕ από τις κεφαλαιαγορές.

Χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία φοβούνται ότι η ανάληψη πρόσθετου χρέους στο εσωτερικό για την άμυνα θα μπορούσε να βλάψει τις αξιολογήσεις τους στην αγορά και να τρομάξει τους επενδυτές.

«Δεν βλέπω τους Νότιους να ενδιαφέρονται για αυτόν τον μηχανισμό, αλλά ενδιαφέρονται για επιδοτήσεις», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ. «Δεν είμαι σίγουρος αν βρίσκονται ακόμη στην ίδια σελίδα».

Τα βόρεια κράτη, αντίθετα, είναι απρόθυμα να υποστηρίξουν οποιοδήποτε σχέδιο που βασίζεται σε αμοιβαία χρέη.

Χώρες της Βαλτικής και κράτη εκτός ΕΕ, όπως η Νορβηγία, θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν να ενταχθούν στο βρετανικό σύστημα, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η πρόοδος χωρίς τα κράτη της Νότιας Ευρώπης θα διακινδυνεύσει να διευρύνει το αμυντικό χάσμα στην Ευρώπη.

Ο ανταγωνισμός και τα αναπάντητα ερωτήματα

Η βρετανική πρωτοβουλία έρχεται σε άμεσο ανταγωνισμό με ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφέρει ένα πακέτο δανείου 150 δισ. ευρώ για την υποστήριξη κοινών αμυντικών προμηθειών – ένα σχέδιο που αποκλείει επί του παρόντος το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μετά το Brexit δεν έχει υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με την ΕΕ.

Σε σύγκριση με τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της ΕΕ, το σύστημα του Λονδίνου δημιουργεί ένα δημοσιονομικό πλεονέκτημα για τις κυβερνήσεις, μετατοπίζοντας το «προκαταρκτικό κόστος κεφαλαίου για την αγορά» στρατιωτικού εξοπλισμού στον ισολογισμό του νέου ιδρύματος, απελευθερώνοντας τον δικό τους. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις θα ευθύνονται μόνο για τοκοχρεολύσια και έξοδα συντήρησης.

Αυτή η δομή, πρόσθεσαν αξιωματούχοι, είναι προσαρμοσμένη για να απευθύνεται σε κράτη υπό γεωπολιτική πίεση -ιδιαίτερα εκείνα κοντά στη Ρωσία- καθώς οι φόβοι αυξάνονται για την ανανεωμένη επιθετικότητα από τη Μόσχα και την προοπτική στρατιωτικής απεμπλοκής των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα διοικείται το προτεινόμενο ίδρυμα ή ποιος θα λαμβάνει τελικά αποφάσεις – μια κρίσιμη λεπτομέρεια δεδομένου του στόχου να λειτουργεί εκτός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι το μόνο που εξετάζει εναλλακτικές λύσεις. Η Πολωνία, που ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ζήτησε από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel να συντάξει τη δική της εκδοχή μιας «τράπεζας επανεξοπλισμού», η οποία θα συζητηθεί σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στη Βαρσοβία το Σάββατο.

«Αυτό δείχνει τη βούληση να εξετάσουμε έναν μηχανισμό σαν αυτόν», είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

10 Σχόλια

  1. Αν πάει στρατός στην Ουκρανία θα κλαίνε πολλές μάνες και θα χάσουν σίγουρα τις εκλογές όταν θα γίνουν στο άμεσο μέλλον… Οπότε η λογική λέει ότι μπλοφάρουν δεν γίνεται να έχουν τρελαθεί ξέρουν τις τραγικές συνέπειες που τους περιμένουν…

  2. Ερχεται δραχμη.θυμηθειτε τα λογια μου .ξερω δεν θελετε να το ακουτε αλλα ειναι πραγματικοτητα.

  3. Φαίνεται πως η Βρετανία προσπαθεί να αποσπάσει μέλη της ΕΕ προς όφελος της ώστε να αγοράζουν όπλα από αυτή με χρήματα της ΕΕ. Το ίδιο έκαναν και οι ΗΠΑ οι οποίες κάλεσαν να μην υπάρξει αποκλεισμός των αμερικάνικων εταιρειών από το πρόγραμμα ReArm Europe της ΕΕ. Γενικά είναι κολπάκια εξωκοινοτικών χωρών για να φάνε λεφτά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έτσι όπως τα τρώνε από την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και μας τα πουλάνε όλα ακριβότερα και σε υποδεέστερες εκδόσεις από ότι δίνουν σε άλλες χώρες…

  4. Μήπως είναι καιρός να αρχίσει να σπάει σε κομμάτια η ΕΕ και η κάθε χώρα να αποχωρεί της ευρωζώνης. Μήπως ήρθε η ώρα να την κάνουμε και εμείς και με πρόσχημα ότι συμβαίνει??

    1. Έχει τρελαθεί ο παππούς και δεν είναι ούτε για να γελάμε, μόνο ζήτω η γενοκτονία δεν έγραψε ακόμα για να το τερματίσει…

      1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΑΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΑ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΑ??? ΠΟΥΤΙΝ ΡΙΞΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ!!!

  5. Τα MEFO bills των Ναζί έτσι χρηματοδοτούντο, με κρυφά κονδύλια από αέρα μέσω νέας τράπεζας που έφτιαξαν οι ίδιοι, για να χρηματοδοτήσουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας. Αποτέλεσμα μέσα σε 5 χρόνια έπρεπε η Γερμανία να ξεκινήσει πολέμους και να αρπάξει περιουσίες γιατί δεν είχαν να πληρώσουν τα MEFO Bills στις βιομηχανίες μέσω της τράπεζας.

Leave a Response