ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ… ΟΛΕΘΡΟΣ! ΗΠΑ – ΚΙΝΑ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ… ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ – ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κοινοποίηση:
τραμπας

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο και επικίνδυνο σημείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο υπογραμμίζει ότι η ένταση αυτή όχι μόνο απειλεί την παγκόσμια οικονομία με κατάρρευση, αλλά αυξάνει δραματικά και την πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Το άρθρο περιγράφει πώς η αδιάλλακτη στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ έχει μετατρέψει τον εμπορικό ανταγωνισμό σε ένα «θανάσιμο παιχνίδι», με τις δύο χώρες να βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε οικονομική και, ενδεχομένως, στρατιωτική κρίση.

Ιστορικά, οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, λειτουργούσαν ως σταθεροποιητικός παράγοντας, μετριάζοντας τις διπλωματικές εντάσεις. Ωστόσο, η σταδιακή διάρρηξη αυτών των δεσμών, μέσω δασμών, κυρώσεων και περιορισμών, έχει δημιουργήσει ένα τοπίο αβεβαιότητας. Οι αναλυτές που επικαλείται το δημοσίευμα προειδοποιούν ότι η αποσύνδεση των οικονομιών τους (decoupling) όχι μόνο θα αναδιαμορφώσει ριζικά την παγκόσμια οικονομία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση που θα ξεφύγει από τον οικονομικό τομέα και θα φτάσει σε στρατιωτική αντιπαράθεση. Ο Jude Blanchette, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Κίνας στη Rand Corporation, επισημαίνει ότι το Πεκίνο, το οποίο παλαιότερα ανεχόταν αμερικανικούς δασμούς ελπίζοντας σε διάλογο, έχει πλέον χάσει κάθε εμπιστοσύνη σε μια τέτοια προοπτική. «Η ιδέα μιας σταθεροποιητικής διμερούς σχέσης είναι πλέον εκτός συζήτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να υιοθετεί μια επιθετική στρατηγική, πιστεύοντας ότι η επιβολή νέων, σκληρών δασμών θα αναγκάσει την Κίνα να υποχωρήσει. Το άρθρο αναφέρει ότι ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του βλέπουν το «ξαφνικό σοκ» των δασμών ως μια τακτική για να αποκτήσουν το πάνω χέρι έναντι του Πεκίνου.

Σε ομιλία του στις 9 Απριλίου 2025, στην Ένωση Αμερικανικών Τραπεζών στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ εξέφρασε αισιοδοξία για τη δημιουργία νέων συμμαχιών και μιας συντονισμένης στρατηγικής κατά της Κίνας. Σε συνέντευξή του στο Fox Business, υποβάθμισε τις κινεζικές αντιδράσεις, λέγοντας ότι η Κίνα θα υποστεί δυσανάλογα μεγαλύτερες συνέπειες σε έναν εμπορικό πόλεμο: «Μπορούν να αυξήσουν τους δασμούς τους, αλλά και τι έγινε; Η αναλογικότητα για τους Κινέζους θα είναι πολύ χειρότερη». Αυτή η ρητορική αντικατοπτρίζει την πεποίθηση της αμερικανικής πλευράς ότι η Κίνα θα λυγίσει υπό την πίεση.

Αντίθετα, το Πεκίνο εμφανίζεται αποφασισμένο να μην υποχωρήσει. Το άρθρο αναφέρει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για έναν παρατεταμένο οικονομικό αγώνα, έχοντας ήδη αναθέσει σε μια ομάδα ανώτερων στελεχών να εκπονήσει σχέδια αντίδρασης σε κάθε πιθανή αμερικανική κίνηση. Η Κίνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Washington Post, πιστεύει ότι βγήκε ενισχυμένη από την πρώτη θητεία του Τραμπ και δεν προτίθεται να δείξει αδυναμία, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της. Αυτή η στάση υποδηλώνει μια βαθιά δυσπιστία και μια στρατηγική που συνδυάζει αμυντική ετοιμότητα με επιθετικές αντεπιθέσεις στον οικονομικό τομέα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω στις 7 Απριλίου 2025, όταν ο Τραμπ διέκοψε κάθε επικοινωνία με την Κίνα, ανακοινώνοντας μέσω της πλατφόρμας Truth Social ότι «όλες οι συνομιλίες με την Κίνα τερματίζονται». Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από το Πεκίνο ως πρόκληση, με την κινεζική κυβέρνηση να απαντά ότι δεν θα υποκύψει σε «πιέσεις, απειλές ή εκβιασμούς». Ο Jake Werner, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικής Ασίας στο Quincy, χαρακτηρίζει την κατάσταση ως αδιέξοδο: «Ο Τραμπ φαίνεται να έχει παγιδευτεί σε μια θέση όπου αρνείται να συνομιλήσει, εκτός αν η Κίνα υποχωρήσει πρώτη – κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό οδηγεί τα πράγματα σε κλιμάκωση». Η διακοπή του διαλόγου θεωρείται από τους αναλυτές ως ένα από τα πιο ανησυχητικά σημάδια, καθώς η απουσία επικοινωνίας αυξάνει τον κίνδυνο παρερμηνειών και ανεξέλεγκτων εξελίξεων.

Παρά την έκπληξη των Κινέζων διπλωματών από την ταχύτητα και την ένταση των πρόσφατων κινήσεων του Τραμπ , το Πεκίνο διατηρεί ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες. Κινέζοι αξιωματούχοι, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, τονίζουν ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν. Ωστόσο, το μήνυμά τους συνοδεύεται από μια σαφή προειδοποίηση: «Θέλουμε να μιλήσουμε, αλλά είμαστε και έτοιμοι να πολεμήσουμε». Αυτή η διπλή στάση αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Κίνας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, είτε μέσω διπλωματίας είτε μέσω αντιπαράθεσης, εάν η κατάσταση το απαιτήσει.

Η ευρύτερη εικόνα που παρουσιάζει το άρθρο είναι μια παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο και ένα γεωπολιτικό τοπίο γεμάτο αβεβαιότητες. Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας δεν περιορίζεται πλέον σε δασμούς και εμπορικούς περιορισμούς, αλλά επεκτείνεται σε μια δοκιμασία ισχύος, με πιθανές συνέπειες που ξεπερνούν τα οικονομικά πλαίσια. Οι αναλυτές ανησυχούν ότι χωρίς έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης ή επανεκκίνηση του διαλόγου, οι δύο χώρες μπορεί να οδηγηθούν σε μια σύγκρουση με καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Η Κίνα από μόνη της δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε πόλεμο με τις ΗΠΑ (οι οποίες το πιο πιθανόν να είχαν και συμμάχους πολλές χώρες της δύσης)…Βασικά η Κίνα έχει να εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση από το μακρυνό 1979 όταν πολέμησε εναντίον του Βιετνάμ…Άμα είχε στρατιωτική ισχύ θα είχε ήδη καταλάβει την Ταϊβάν και δεν θα έδινε λογαριασμό σε κανέναν..Με τη άμεση σύμπραξη της πολύπειρης σε πολέμους Ρωσίας κάτι μπορεί να γινόταν…
    Γιάυτό και το πιο πιθανόν ο πόλεμος θα παραμείνει καθαρά εμπορικός..

Leave a Response