Επιπλέον δασμοί 10% ισχύουν από σήμερα, Σάββατο για μεγάλο μέρος των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από σχεδόν όλο τον κόσμο, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ένα πλήγμα για το παγκόσμιο εμπόριο.
Οι δασμοί αυτοί, από τους οποίους εξαιρούνται κάποια προϊόντα – όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο χρυσός, ο χαλκός, το ασήμι, το παλλάδιο, η ξυλεία για κατασκευές, οι ημιαγωγοί, τα φαρμακευτικά προϊόντα και ορυκτά που δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ – προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες.
Οι νέοι δασμοί δεν αφορούν επίσης τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί δασμοί 25%.
Ο λογαριασμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος από τις 9 Απριλίου για τις χώρες που εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ από όσα εισάγουν από αυτή.
Οι δασμοί για τις εισαγωγές από την Κίνα θα φτάσουν το 54%, για αυτές από την ΕΕ το 20%, για το Βιετνάμ το 46% και για την Ιαπωνία το 24%.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που παρουσίασε χθες Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση, οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου 80 χώρες και περιοχές, περιλαμβανομένων των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Ωστόσο από τον επίσημο κατάλογο έχουν αφαιρεθεί τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στην περιοχή της Ανταρκτικής, στα οποία ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα επιβληθούν δασμοί, παρά το γεγονός ότι εκεί ζουν μόνο πιγκουίνοι.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε την Τετάρτη την απόφασή του για επιβολή επιπλέον δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα, κάνοντας λόγο για «εθνική έκτακτη ανάγκη» να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα.
Οι δασμολογικοί φραγμοί που ανακοίνωσε ο Ρεπουμπλικάνος θα είναι τόσο υψηλοί, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, όσο ήταν αυτοί που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930, μια εποχή που το παγκόσμιο εμπόριο δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένο και οι χώρες εξαρτώνταν λιγότερο από την παραγωγή άλλων κρατών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα μέτρα αντιποίνων στους τελωνειακούς δασμούς 20% που επέσεισε ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως αυτό αναμένεται σύντομα. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνει τη βούλησή της να διεξαγάγει «σοβαρές διαπραγματεύσεις» με την Ουάσιγκτον.
Οι αγορές καταρρέουν
Στο μεταξύ οι αγορές καταρρέουν. Μέσα σε δύο ημέρες χάθηκαν 6 τρισεκ. δολάρια από το αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ βουτιά έχουν κάνει τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια.
Μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν από τη Wall Street και άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Οι πολιτικές μου δεν θα αλλάξουν ποτέ», απάντησε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Truth Social γραμμένη όλη με κεφαλαία. «Αυτή είναι μια καλή περίοδος να γίνει κανείς πλούσιος, πιο πλούσιος από ποτέ!!!», πρόσθεσε επίσης με κεφαλαία.
Εξάλλου ο Τραμπ ζήτησε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Ζερόμ Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι αυτή είναι «η τέλεια» στιγμή χάρη στις προόδους που έχουν γίνει σε κάποιες τιμές (του πετρελαίου, των αυγών) μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Λίγα λεπτά αργότερα όμως ο Πάουελ παρουσίασε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας μετά τους νέους δασμούς: ενδεχομένως μεγαλύτερος πληθωρισμός, μικρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ανεργία.
«Η αγορά μίλησε» λέει το Πεκίνο
«Η αγορά μίλησε», εκτίμησε σήμερα η Κίνα απορρίπτοντας τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και καλώντας την Ουάσινγκτον σε «διαβουλεύσεις επί ίσοις όροις».
Εξάλλου πολλές κινεζικές εμπορικές ενώσεις, από κλάδους όπως η υφαντουργία, η φαρμακοβιομηχανία και τα ηλεκτρονικά είδη, εξέδωσαν σήμερα ανακοινώσεις καλώντας σε ενότητα στην αναζήτηση εναλλακτικών αγορών και προειδοποιώντας ότι οι δασμοί θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
«Η αγορά μίλησε», σχολίασε ο Γκούο Ζιακούν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Facebook σήμερα το πρωί, την οποία συνόδευε με μια φωτογραφία που έδειχνε την πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς 34% στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα (συνολικά 54% από την αρχή του έτους), στο πλαίσιο της επιβολής νέων δασμών στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε ένα “παραθυράκι” που επέτρεπε να εισάγονται στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς πακέτα χαμηλού κόστους από την Κίνα.
Μα ήταν αναμενόμενο κέρδισαν οι φτωχές χώρες με την μεταφορά των βιομηχανιών, φτηνά εργατικά χέρια , φτηνά προϊόντα λαδωθηκε ο φτωχός λαός στις μη αναπτυγμένες χώρες.Αποτελεσμα οι αναπτυγμένες χώρες να ζούνε με ελλείμματα και κράτησε πολλά χρόνια γιατί δεν αυξήθηκε η αμοιβή των εργατών ώστε να φύγουν μόνες τους οι βιομηχανίες ,το κεφάλαιο.Ο σωστός κυβερνήτης βλέποντας την κατρακύλα της οικονομίας της χώρας του με τα μέτρα εξαναγκάζει το κεφάλαιο να επαναπατριστεί χωρίς να μειώσουν την παραγωγή στις υπανάπτυκτες χώρες.Μειωση μισθών. ανεργία,μείωση πληθωρισμού επακόλουθα της προσφοράς
Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος!
Χωρίς την αδιάκοπη κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, τα σχιστομάτικα ακόμα λασπωμένο ρυζάκι θα τρώγανε.
1,3 δις και δεν μπορούν να επινοήσουν απολύτως τίποτα χωρίς να αντιγράψουν τη Δύση.
εχω σοβαρες πληροφοριες οτι η τιμη του χρυσου αναμενεται να βουλιαξει κατω απ τα 60€ το γραμμαριο ισως και κατω απ τα 50€ και να μεινει εκει. Ηδη αρχισε η πτωση, παιχτηκε μεγαλη φουσκα τον τελευταιο καιρο με το χρυσο