Οι «ανταποδοτικοί» δασμοί στις εισαγωγές στις ΗΠΑ τέθηκαν σε ισχύ, με αποτέλεσμα κλονίζοντας μια παγκόσμια εμπορική τάξη που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας φόβους για ύφεση και οδηγώντας τις παγκόσμιες μετοχές σε απότομη πτώση. Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ περιλαμβάνουν συντελεστές 104% για την Κίνα, 20% για την ΕΕ, 26% για την Ινδία και 49% για την Καμπότζη.
Είναι προσαρμοσμένοι σε συγκεκριμένες χώρες με βάση μια φόρμουλα που έχει επικριθεί από πολλούς οικονομολόγους και η οποία διαιρεί το εμπορικό έλλειμμα με το διπλάσιο της συνολικής αξίας των εισαγωγών. «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια ράχη από ατσάλι και δεν θα σπάσει», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου, Καρολάιν Λέβιτ. «Και η Αμερική δεν θα σπάσει υπό την ηγεσία του».
«Τρόμος» στις αγορές
Ο S&P έκλεισε κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο την Τρίτη και πλησιάζει στο λεγόμενο Bear Market (όρος που προέρχεται από την κίνηση της αρκούδας, η οποία χτυπάει με τα νύχια της προς τα κάτω, συμβολίζοντας την πτώση στις τιμές) που ορίζεται ως 20% κάτω από το πιο πρόσφατο υψηλό του, αναφέρει το Reuters. Οι εταιρείες του S&P 500 έχουν χάσει 5,8 τρις δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τότε που ο Τραμπ παρουσίασε τους δασμούς την περασμένη Τετάρτη.
Το sell off στις ασιατικές αγορές συνεχίστηκε την Τετάρτη μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί πάνω από 3% και το γουόν της Νότιας Κορέας να υποχωρεί σε χαμηλό 16 ετών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ κατέγραψαν επίσης απώλειες για πέμπτη συνεχή ημέρα στη Wall Street.
Kλυδωνίζονται οι αγορές από τους δασμούς του Τραμπ
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι την Τρίτη σε χαμηλό τεσσάρων ετών, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν την αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης λόγω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν 1,39 δολάρια ή 2,16%, στα 62,82 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate υποχώρησαν 1,12 δολάρια ή 1,85%, στα 59,58 δολάρια.
Ο Τραμπ σχεδόν διπλασίασε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίοι είχαν οριστεί στο 54% την περασμένη εβδομάδα, ως απάντηση στα αντίμετρα που ανακοίνωσε το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα. Η Κίνα έχει ορκιστεί να «παλέψει μέχρι τέλους» για αυτό που θεωρεί ως εκβιασμό. Ο Τραμπ έχει προσφέρει στους επενδυτές ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το εάν οι δασμοί θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μόνιμους» αλλά υπερηφανευόμενος παράλληλα ότι πιέζει τους άλλους ηγέτες να ζητήσουν διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.
«Έχουμε πολλές χώρες που θέλουν να κάνουν συμφωνίες», είπε σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της Τρίτης. Είπε σε μεταγενέστερη εκδήλωση ότι περίμενε ότι η Κίνα θα επιδιώξει επίσης μια συμφωνία.
Η απάντηση της ΕΕ
Οι περισσότερες χώρες έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να επιβάλουν αμοιβαίους δασμούς –η Κίνα είναι η βασική εξαίρεση– αλλά σήμερα θα μπορούσαν να δουν το φως κάποια αντίποινα από την ΕΕ. Τα κράτη -μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν σήμερα για τον κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων που θα υπόκεινται σε αντίποινα. Ο κατάλογος των πιθανών στόχων που αντιμετωπίζουν δασμούς 25% περιλαμβάνει από αμύγδαλα και γιοτ, μέχρι διαμάντια, οδοντικό νήμα, σπόρους σόγιας και εξαρτήματα χάλυβα. Το μπέρμπον και το κρασί έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι αναχωρεί στις 17 Απριλίου για τις ΗΠΑ, με στόχο να κάνει την αρχή ενός διαλόγου για τους δασμούς εκ μέρους της ΕΕ. Το Bloomberg αναφέρει ότι η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, επιβεβαίωσε πως η Μελόνι θα γίνει δεκτή από τον Τραμπ και πως το συγκεκριμένο ταξίδι είναι σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες.
Αν οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν, η ΕΕ θα έχει ψηφίσει δασμούς που σε ορισμένα αγαθά θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου και σε άλλα αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου, ανέφερε έγγραφο, που επικαλέστηκε το Reuters.
Ναι, αλλά οι τιμές στα ράφια στα προϊόντα, στα καύσιμα και γενικότερα εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν θα δούμε πραγματική μείωση , διότι το καρτέλ εδώ είναι χειρότερο της Κίνας και θα συνεχίζουν να μας ριμάζουν.
Ρε εδώ η Φον Ντερ Λάγιεν, το κολλητάρι του Μητσοτάκη, είπε χτες ότι η ΕΕ ακολουθεί το Ταλμούδ. Εκεί θα κολλήσουν;