WARREN BUFFETT: Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ – ΤΙ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ;

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Όταν ο πιο διάσημος επενδυτής στον κόσμο δεν αισθάνεται άνετα να επενδύσει, θα πρέπει οι υπόλοιποι από εμάς να ανησυχούμε…

 Ο Warren Buffett, όταν τον ρωτούν για πόσο κρατά μετοχές στο χαρτοφυλάκιό του, απαντά με την αγαπημένη του φράση: «για πάντα».
Υπό αυτή τη συνθήκη, συνεχίζει να έχει σημαντικά κεφάλαια επενδυμένα σε αμερικανικές εταιρείες.
Ωστόσο, δεν είχε ποτέ προηγουμένως αποσύρει τόσα κεφάλαια: έχει συσσωρεύσει μετρητά και ομόλογα ύψους 325 δισ. δολ.
Για να κατανοήσετε το μέγεθος αυτού του αποθεματικού, σκεφτείτε ότι θα επέτρεπε στην Berkshire να αγοράσει πολλές από τις πιο πολύτιμες εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες, π.χ. Walt Disney, Goldman Sachs, Pfizer, General Electric ή AT&T, και θα άφηνε και υπόλοιπο.
Εκτός από το να αφήνει τα μερίσματα και τους τόκους να συσσωρεύονται στο ισολογισμό της, η εταιρεία έκλεισε επιθετικά δύο από τις μεγαλύτερες μετοχικές της θέσεις, στην Apple και την Bank of America, τους τελευταίους μήνες.
Και, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, έχει σταματήσει να αγοράζει περισσότερες από τις μετοχές της Berkshire Hathaway.

Αυτό σημαίνει ότι απλοί επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί; Ίσως, αλλά μας λέει ακόμα περισσότερα για την ίδια την Berkshire.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, o Buffett και ο εκλιπών συνέταιρός του, Charlie Munger, δεν ξεπέρασαν την απόδοση της αγοράς κατά 140 φορές κάνοντας χρονομετρημένες κινήσεις.
Το πιο διάσημο ίσως ρητό του Munger είναι ο πρώτος κανόνας της σύνθετης απόδοσης: «Ποτέ μην τη διακόπτετε χωρίς λόγο».
Οι επενδυτές που παρακολουθούν στενά την Berkshire και ελπίζουν να επωφεληθούν από τη μαγεία της προσέχουν πολύ τι αγοράζει και πουλάει η εταιρεία, αλλά όχι τόσο το πότε.
Ωστόσο, ο φαινομενικά πάντα αισιόδοξος Buffett έχει ξαναγίνει επιφυλακτικός, λέγοντας ότι οι αγορές είναι υπερβολικά φουσκωμένες.
Να σημειωθεί, λέει η αμερικανική εφημερίδα, ο Trump συγκέντρωσε μεγάλο ποσό μετρητών τα χρόνια πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση – χρήματα που αξιοποίησε στρατηγικά.
«Έχει συναίσθηση του γεγονότος ότι οι αγορές παρουσιάζουν διακυμάνσεις και φτάνουν στα άκρα» λέει ο Adam J. Mead, διαχειριστής κεφαλαίων στο New Hampshire και συγγραφέας του «The Complete Financial History of Berkshire Hathaway».
Το ότι οι αξίες των μετοχών είναι διογκωμένες δεν σημαίνει ότι βρίσκονται στο χείλος μιας κατάρρευσης ή ακόμα και μιας bear market.
Αντίθετα, προβείτε σε μια ευρύτερη θεώρηση και δείτε τι λένε οι σημερινές αποτιμήσεις για τις αποδόσεις των επόμενων ετών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο καλές όσο και κακές περιόδους.

Τι λέει η αγορά

Ο αναλυτής της Goldman Sachs, David Kostin, προέβλεψε πρόσφατα ότι η απόδοση του S&P 500 την επόμενη δεκαετία θα ανέρχεται σε μόλις 3% ετησίως – λιγότερο από το ένα τρίτο του ρυθμού που σημειώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αναφορά του Kostin προκάλεσε σοκ σε μια εποχή υψηλής αισιοδοξίας των επενδυτών, αλλά είναι σύμφωνη με άλλες προβλέψεις.
Ο διαχειριστής κεφαλαίων Vanguard προέβλεψε πρόσφατα ετήσιο εύρος απόδοσης από 3% έως 5% για μεγάλες αμερικανικές μετοχές και μόλις 0,1% έως 2,1% για μετοχές ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία.
Και ο καθηγητής Robert Shiller, με το προσαρμοσμένο στον οικονομικό κύκλο δείκτη P/E, προβλέπει μέση απόδοση περίπου 0,5% ετησίως μετά τον πληθωρισμό – αντίστοιχη με την πρόβλεψη του Kostin.
Υπάρχει, επίσης, ο πιο απλός δείκτης Buffett, τον οποίο ο ίδιος ο Buffett είχε χαρακτηρίσει «πιθανώς το καλύτερο μέτρο για τις αποτιμήσεις σε κάθε δεδομένη στιγμή».
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του δείκτη, αλλά βασικά πρόκειται για έναν δείκτη που αντιστοιχεί στον λόγο της κεφαλαιοποίησης όλων των εισηγμένων μετοχών προς το μέγεθος μιας οικονομίας – εν προκειμένω της αμερικανικής.
Βάσει του δείκτη Wilshire 5000, είναι σήμερα γύρω στο 200%, πράγμα που τον καθιστά πιο διογκωμένο από την κορύφωση της τεχνολογικής φούσκας (την εποχή dot com).
Με τα ομόλογα του Δημοσίου να αποδίδουν πλέον περισσότερο από τις μετοχές, φαίνεται ότι ο Buffett έχει αποσύρει όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια από το τραπέζι, αφού δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο ανόδου – αν και έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να τα επενδύσει.
«Αυτό που πραγματικά θα θέλαμε να κάνουμε είναι να αγοράσουμε εξαιρετικές επιχειρήσεις» είπε στην ετήσια συνάντηση της Berkshire το 2023.
«Αν μπορούσαμε να αγοράσουμε μια εταιρεία για 50 ή 75 δισεκατομμύρια δολάρια, 100 δισεκατομμύρια, θα το κάναμε».
Με την Berkshire να αξίζει τώρα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, θα χρειαζόταν μια τέτοια συμφωνία ώστε να επηρεαστούν τα οικονομικά της μεγέθη.
Ο Mead εξηγεί ότι μια συναλλαγή αντίστοιχη με τις εξαγορές της Burlington Northern Santa Fe το 2010 ή της General Re το 1998 θα άξιζε σήμερα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βλέπει κρίση;

Θα μπορούσε, επίσης, να σημαίνει ότι ο Buffett βλέπει αξία στο να έχει ρευστά διαθέσιμα ενόψει της επόμενης κρίσης ή της γενικότερης διόγκωσης της αγοράς;
Ναι, αλλά δεν το αποκαλύπτει, και οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν περισσότερες επιλογές από εκείνον.
Πρώτα απ’ όλα, δεν χρειάζεται να πληρώσουμε 20% ή περισσότερο πάνω από την τιμή της αγοράς για να επενδύσουμε σε μια επιχείρηση, όπως θα έκανε η Berkshire σε μια εξαγορά.
Επίσης, μπορούμε να κινηθούν σε πολύ μικρότερες αγορές.
Για παράδειγμα, οι δεκαετείς προβλέψεις της Vanguard κυμαίνονται από 7% έως 9% ετησίως για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών εκτός ΗΠΑ και 5% έως 7% για τις αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.
Οι αλλαγές στην Berkshire είναι αναπόφευκτες, όμως – και όχι μόνο επειδή ο 94χρονος Buffett πλησιάζει στο τέλος της εξαιρετικής του καριέρας.
Ο Buffett δεν δίστασε να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους, κυρίως μέσω επαναγορών μετοχών, αλλά θεωρεί ότι ακόμα και η δική του μετοχή είναι υπερβολικά ακριβή για κάτι τέτοιο.
Η Berkshire έχει φτάσει σε μέγεθος που δεν μπορεί να επαναλάβει το μακροχρόνιο ρεκόρ της να αναπτύσσεται ταχύτερα από την αγορά.
Κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να επιστρέψει τα κεφάλαια στους μετόχους – πιθανώς μέσω μερίσματος, όπως υπολογίζει ο Mead.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. και η δικια εταιρεια φούσκα ειναι και για αυτο δεν αγοράζει τις μετοχες της

  2. Ακόμη με τα λεφτά ασχολείσαι ρε κακομοίρη, ένα βήμα τον τάφο;

Comments are closed.