Έρχονται τα “δυναμικά” πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος

Κοινοποίηση:
logariasmoi-revmatos

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του πλαισίου που θα διέπει τις συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης, γνωστές και ως δυναμικά πορτοκαλί τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Η εφαρμογή αυτών των τιμολογίων στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους, προωθώντας τη μεταφορά της κατανάλωσης σε ώρες όπου υπάρχει περίσσεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από χαμηλότερες τιμές, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του ενεργειακού συστήματος.

Το σχέδιο που ετοιμάζει η ΡΑΑΕΥ θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν από την τελική του έγκριση μέσω υπουργικής απόφασης. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών στις ενεργειακές πολιτικές της χώρας. Το πλαίσιο που καταρτίζεται από τη ΡΑΑΕΥ αναμένεται να προωθηθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ισχύ με την έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης. Εκτός αυτού, θα προβλέπει την εφαρμογή ορίων στη διακύμανση της τιμής του δυναμικού σκέλους των τιμολογίων, ενώ θα ρυθμίζει και όλες τις παραμέτρους πληροφόρησης και προστασίας των καταναλωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λεγόμενη πολυζωνική τιμολόγηση και, στο πλαίσιο αυτό, έχει εντάξει την ενεργοποίησή της στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU.

Η δυναμική τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση που επιτρέπει την προσαρμογή των χρεώσεων ανάλογα με τις διακυμάνσεις του χονδρεμπορικού κόστους σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η μέθοδος δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επωφελούνται από την αυξημένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως από φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία παράγουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας κατά τις μεσημβρινές ώρες. Σε αυτές τις περιόδους, οι τιμές στην αγορά μπορεί να είναι χαμηλές, μηδενικές ή ακόμη και αρνητικές.

Στην αρχική φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου, οι καταναλωτές που θα έχουν πρόσβαση στη δυναμική τιμολόγηση είναι αυτοί που διαθέτουν έξυπνους μετρητές. Αυτοί περιλαμβάνουν επιχειρήσεις μέσης τάσης καθώς και μεγάλες καταναλώσεις σε χαμηλή τάση, όπως σούπερ-μάρκετ και μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου διανομής, οι παροχές που είναι εξοπλισμένες με “έξυπνο” μετρητή καλύπτουν το 46% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εφαρμογή της δυναμικής τιμολόγησης αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη εκμετάλλευση των ΑΠΕ και στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, προσφέροντας κίνητρα στους καταναλωτές να προγραμματίζουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες όπου οι τιμές είναι πιο ευνοϊκές.

Μέσω των πορτοκαλί τιμολογίων, οι επιχειρήσεις αυτές θα αποκτήσουν κίνητρο να μεταφέρουν τη ζήτηση σε συγκεκριμένες ώρες τα μεσημέρια, τότε που η προσφορά “πράσινης” ενέργειας είναι τεράστια και οι τιμές στη χονδρική πολύ χαμηλές. Επομένως, θα συμβάλουν στο να περιοριστούν οι περικοπές ΑΠΕ.

 

Ο έξυπνος μετρητής

Η θέσπιση των δυναμικών τιμολογίων θα δώσει τη δυνατότητα να στραφούν σε ένα πορτοκαλί συμβόλαιο ρεύματος και όσοι καταναλωτές εφεξής αποκτήσουν “έξυπνο” μετρητή. Υπενθυμίζεται πως ήδη από φέτος θα εγκατασταθούν κάποιοι πρώτοι μετρητές από τον “μικρό” διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους 360.000 “έξυπνους μετρητές”, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, διευρύνοντας επομένως τη “δεξαμενή” των υποψήφιων πελατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει ήδη παραλάβει τους 360.000 “έξυπνους” μετρητές από τον “μίνι” διαγωνισμό που προκήρυξε, ξεκινώντας τις αντικαταστάσεις ισάριθμων αναλογικών “ρολογιών”. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν παροχές με μεγάλη κατανάλωση, όπως επιχειρήσεις ή κτίρια του Δημοσίου, ώστε η κατανάλωση που θα μπορεί να ενταχθεί σε δυναμική τιμολόγηση να φτάσει μέχρι τέλος του έτους στο 55% με 60%. Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται μέχρι τέλος του έτους να έχει ολοκληρώσει τον μεγάλο διαγωνισμό για την αντικατάσταση όλων των ρολογιών στη χαμηλή τάση. Το “roll-out” του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Ως γνωστόν, οι έξυπνοι μετρητές θα ανοίξουν τον δρόμο για μια σειρά από αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, με νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές αλλά και για τις εταιρείες ηλεκτρισμού. Σε αντίθεση με το συμβατικό “ρολόι”, ο έξυπνος μετρητής λειτουργεί ως πομπός και δέκτης και μπορεί να ενημερώνει για το ύψος της κατανάλωσης ή τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της τόσο την εταιρεία που πουλάει το ρεύμα όσο και τον ίδιο τον καταναλωτή.

 

Το βραδινό τιμολόγιο

Σε δεύτερο χρόνο –και σίγουρα μέχρι τον Δεκέμβριο– θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές και στο “νυχτερινό” τιμολόγιο. Οι αλλαγές αυτές θα “αγγίξουν” περίπου 1,4 εκατ. καταναλωτές, δηλαδή όσους διαθέτουν συμβατό αναλογικό μετρητή, διπλής εγγραφής. Οι καταναλωτές αυτοί αντιστοιχούν περίπου στο 10% της ζήτησης, γι’ αυτό και έχει δοθεί προτεραιότητα στα δυναμικά τιμολόγια. Στα συμβατικά ρολόγια αναμένονται αλλαγές σε σχέση με το νυχτερινό ρεύμα, καθώς θα αλλάξουν οι ώρες των χαμηλών χρεώσεων, ώστε να συμβαδίζουν με τις ώρες που οι τιμές χονδρικής είναι μειωμένες το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι με τους αναλογικούς μετρητές διπλής εγγραφής μπορούν να υπάρξουν μόνο δύο διαφορετικές χρεώσεις ανά 24ωρο. Αν και οι αλλαγές δεν έχουν ακόμη “κλειδώσει”, το βέβαιο είναι ότι οι χαμηλότερες χρεώσεις θα μεταφερθούν τις μεσημβρινές ώρες, με επίκεντρο το δίωρο 14.00-16.00. Εκείνες τις ώρες οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά είναι μειωμένες, καθώς σημειώνεται το peak της παραγωγής των φωτοβολταϊκών. Αντίθετα, οι τιμές στη χονδρική καταγράφουν σημαντική άνοδο κατά τις απογευματινές και πρώτες νυχτερινές ώρες, όταν σταματά η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και ο διαχειριστής αναγκάζεται να επιστρατεύσει τις ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου ή και τους ακόμα πιο ακριβούς λιγνίτες για να καλυφθεί η ζήτηση. Όσον αφορά την υπόλοιπη χρονική ζώνη που θα πλαισιώσει το εν λόγω δίωρο, είναι πιθανό αυτή να μεταβάλλεται ανά εποχή του έτους. Αυτή τη στιγμή το νυχτερινό διαφοροποιείται κατά το θερινό και το χειμερινό ωράριο.

Το χειμερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών, την εν λόγω περίοδο οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02.00 έως τις 08.00 και από τις 15.00 έως τις 17.00.

Το θερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 23.00 έως τις 07.00 το πρωί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response