Οι συνομιλίες με το ΔΝΤ, δυναμιτίζουν το κλίμα της διαπραγμάτευσης!

Κοινοποίηση:
troika-velkouleskou

Με έντονη δυσφορία σε Αθήνα και Βρυξέλλες για τους αποκαλυφθέντες σχεδιασμούς των Τόμσεν-Βελκουλέσκου, ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαμηνύσει προς  την Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει πλέον η αναγκαία εμπιστοσύνη, θέτοντας εμμέσως θέμα απομάκρυνσης των δύο στελεχών του Ταμείου από τη διαπραγμάτευση. Ζήτησε επίσης από την επικεφαλής του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει το Ταμείο τις θέσεις και τις προθέσεις του.

Αργά το βραδύ το Κυριακής, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε επισήμως με προσεκτικές διατυπώσεις που κρύβουν υψηλούς τόνους, διαμηνύοντας πως παρέχει στήριξη στους συνεργάτες της. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ανοησίες τα περί πίεσης στην διαπραγμάτευση μ’ ένα πιστωτικό γεγονός ως ενδεχόμενο στο τραπέζι διαμηνύοντας πως και για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών είναι η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη πλευρά, μιλώντας για το κλίμα που διεξάγονται οι συζητήσεις, αφήνει σαφείς αιχμές για τις ελληνικές αρχές και το γεγονός ότι πρέπει να σέβονται τις ιδιωτικές συζητήσεις!! Τέλος, όπως αναφέρει, το ΔΝΤ εμπλέκεται στις συζητήσεις καλή τη πίστη και χωρίς διαρροές, ενώ προσβλέπει σε προσωπική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό και η διαπραγμάτευση μπορεί να πάρει οποιαδήποτε τροπή, καθώς όλες οι πλευρές θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να προωθήσουν απόψεις, γνωρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία στενεύουν και όλα θα παιχθούν “στην κόψη του ξυραφιού”, με περίπλοκους χειρισμούς και πιθανότατα με συμβιβασμούς της  τελευταίας στιγμής.

Κυβερνητικοί παράγοντες  εκφράζουν προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα» και να περιοριστεί στα ανοιχτά ζητήματα (κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό κλπ), ενώ είναι πλέον γνωστό ότι τα στελέχη του ΔΝΤ σχεδίαζαν να φέρουν την Ελλάδα προ πιστωτικού γεγονότος, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποδεχθεί  τις απαιτήσεις τους για περικοπές συντάξεων και μεγαλύτερη φορολογία.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ‘ότι  Κομισιόν και ΕΚΤ θέλουν τώρα να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η διαπραγμάτευση, με ότι συμβιβασμούς είναι αναγκαίοι, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης  μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: