Η Βενεζουέλα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Για να αποφευχθεί, ρόλο κλειδί έχει η Κίνα αλλά και η “υπομονή” των ιδιωτών επενδυτών που έχουν επενδύσει σε ομόλογα της. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10% πέρυσι, και προβλέπεται να συρρικνωθεί τουλάχιστον 8% φέτος. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει το 700%.
Σε όλη την χώρα, η πτώση του ρεύματος αφήνει τους δρόμους καθημερινά στο σκοτάδι επί ώρες. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι περίπου 17% του ΑΕΠ, και ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο , περιέκοψε τις εισαγωγές σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει το σπάνιο ξένο συνάλλαγμα. Ο Μαντούρο υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, το μπολιβάρ, κατά περισσότερο από 60%.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, το χρέος της χώρας ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσό των 138 δισεκατομμυρίων δολαρίων –ισοδύναμο με έως έξι έτη εξαγωγών πετρελαίου.
Σε όλο αυτό το παιχνίδι μια χώρα μπορεί να έχει κρίσιμο ρόλο: η Κίνα που έχει χορηγήσει την τελευταία δεκαετία, δάνεια ύψους περίπου 65 δισ. δολαρίων. Πρόκειται δηλαδή για το ένα τρίτο του χρέους της Βενεζουέλας. Προφανής σκοπός της τα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας . Αλλά με την τιμή του πετρελαίου τόσο χαμηλά, το ήμισυ του πετρελαίου που στέλνει η Βενεζουέλα στην Κίνα κάθε μέρα (πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής της Βενεζουέλας) χρησιμοποιείται μόνο για την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων.
Δεδομένων των συμφερόντων της Κίνας στην Βενεζουέλα, η Κίνα θα μπορούσε πιθανότατα να είναι πρόθυμη να επεκτείνει τις πληρωμές και να χορηγήσει κάποιες παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα για ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση στο πετρέλαιο και τα ορυκτά της χώρας με ευνοϊκούς όρους.