Ναι σε αναδιάρθρωση..όχι σε διαγραφή!
Αντίθετη στην ιδέα της διαγραφής, προσκείμενη όμως στην ιδέα της αναδιάρθρωσης, εμφανίζεται η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι μόνον η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να διαχειριστεί το μη βιώσιμο χρέος της.
Σύμφωνα με το Reuters, εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης ύψους 86 δις ευρώ, που η Ελλάδα υπέγραψε στις αρχές Αυγούστου, καθώς τάχθηκε υπέρ της μερικής υποτίμησης του βάρους του χρέους που κρίνει μη βιώσιμη τη σημερινή του μορφή.
Οι πιστωτές της ζώνης του ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως η Γερμανία, έχει αποκλείσει την διαγραφή, εμφανίζονται ωστόσο πρόθυμοι να εξετάσουν και εναλλακτικές μορφές αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις διαφορές αυτές, η κα Λαγκάρντ, δήλωσε στην γαλλική Le Temps: «Η συζήτηση για τη διαγραφή του χρέους δεν έχει γίνει ποτέ, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γίνει τώρα, αν τα πράγματα πάνε καλά …»
«Μιλάμε για ημερομηνίες ωρίμανσης, μειώσεις επιτοκίων και για περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν αναφερόμαστε σε διαγραφή του χρέους», συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «δεν μιλά για διαγραφή» του ελληνικού χρέους και πιστεύει πως μιας μορφής αναδιάρθρωσή του θα μπορέσει να το καταστήσει εκ νέου βιώσιμο».
«Μιλάμε για μετάθεση της ωρίμανσης [των δανείων], τη μείωση των επιτοκίων, για εξαιρέσεις για ένα χρονικό διάστημα
Τόνισε δε πως ακόμα υπάρχουν «πολλές μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να γίνουν, αναφέροντας συγκεκριμένα αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
«Ελπίζω πως οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν να υλοποιούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να ενισχυθεί», δήλωσε.