Μακάρι να μην κλάψουν «μανούλες»…
Όσο η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας πλησιάζει, τόσο οι «λεπτομέρειες» των ανοιχτών ζητημάτων γίνονται επιτακτικές και ζητούν επίλυση. Ένα από αυτά, ίσως από τα πλέον σημαντικά, καθώς μιλάμε για πολλά δις. ευρώ (πάνω από 100 δις.), είναι αυτό των κόκκινων δανείων! Τι γίνεται λοιπόν με αυτά;;
Η ελληνική πλευρά έχει στη θήκη του «όπλου» της την 180 σελίδων έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Nomura, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της και παραδόθηκε στους εκπροσώπους των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM.
Η έκθεση της Nomura προβλέπει αλλαγές στους νόμους Κατσέλη και Δένδια, δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων (Asset Management Company ή SPV), η οποία θα εκδίδει ομόλογα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας και αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στη δημιουργία οργανισμού διαχείρισης, ενώ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα εξεταστεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Η Nomura προτείνει τα εξής:
Δημιουργία εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων στην οποία το ελληνικό δημόσιο θα έχει μειοψηφικό ποσοστό: Συγκεκριμένα προτείνεται να δημιουργηθεί ένας φορέας ο οποίος θα αποκτήσει τους «σκελετούς» των ισολογισμών των Τραπεζών, τιτλοποιώντας τα bad assets με εγγύηση του Ελληνική Δημοσίου. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει αν η εταιρεία διαχείρισης θα αγοράζει τα bad assets με μετρητά ή με εγγυήσεις. Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει από πού θα βρεθούν κεφάλαια για να «πριμοδοτηθεί» η εταιρεία.
Κάπου εδώ ξεκινάνε και τα προβλήματα, καθώς εκτός από τους δανειστές που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης, επιφυλάξεις εκφράζονται και από καταναλωτικές οργανώσεις και από δανειολήπτες οι οποίοι εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την πώληση κόκκινων δανείων σε ξένα funds. Με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση, εκτός αγοραπωλησίας θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Και εδώ θα πρέπει να εξηγήσουμε πως σε περίπτωση που έμπαιναν και τα δάνεια για πρώτη κατοικία, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως θα βλέπαμε χιλιάδες οικογένειες να «πετάγονται» εκτός σπιτιών για να τα πάρουν τα funds και τα πουλήσουν!!! Σύμφωνα με τις αλλαγές που είχαν γίνει στον νόμο Κατσέλη το 2013 είχε οριστεί υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση, τεκμαίρεται ως αντίκλητος η τράπεζα που παρείχε το δάνειο.