Σε κλίμα ψυχρού πολέμου επιστρέφει το κουαρτέτο στην Αθήνα αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών ώστε να βρεθεί λύση στις …εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης έως το Εurogroup της 22 Απριλίου, για να ανοίξει αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος όπως υποστηρίζει η Αθήνα.
Η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση -το συντομότερο δυνατόν- της αξιολόγησης.
Το ύψος του δημοσιονομικού κενού έχει προσδιοριστεί στο 3% του ΑΕΠ έως και το 2018 (5 δισ. ευρώ περίπου) ή και χαμηλότερα με βάση την πλατφόρμα της Κομισιόν, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιδεικνύουν ευελιξία για το είδος και τη σύνθεση των πρόσθετων μέτρων.
Ωστόσο το ΔΝΤ δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση του για δημοσιονομικό κενό 4% – 5% του ΑΕΠ εφόσον δεν γίνουν ισχυρές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, η δημοσιονομική διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Eurogroup, σημειώνοντας με νόημα ότι ρόλο στις εξελίξεις θα έχει και η πολιτική.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Όσον αφορά στο φορολογικό, αναζητούνται αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, όπου μαίνεται η μάχη για το ύψος του αφορολογήτου και τα κλιμάκια, καθώς και στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες όπως προβλέπει το μνημόνιο του καλοκαιριού.
Toν Απρίλιο πρέπει να έχουν κλείσει όλα, ακόμη και η απόφαση του ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα.
Η έναρξη της επανάληψης των εργασιών με τους θεσμούς θα γίνει στις 4 Απριλίου με την επιστροφή τους στην Αθήνα, και αναμένεται έντονος αν λάβουμε υπόψη την επικριτική διάθεση στους τακτικισμούς των πιστωτών των εμπλεκομένων από ελληνικής πλευράς.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν στην Ελλάδα δύο ημέρες πριν τους οι επικεφαλής των Θεσμών και τότε μπουν πάνω στο τραπέζι τα κυρίαρχα της αξιολόγησης, ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και φορολογικό.