Το μυστήριο της σφίγγας!! Πως θα μείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα χωρίς να περάσουν τα μέτρα του;

Κοινοποίηση:
ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ ÌÅ ÔÏÍ ÐÑÏÅÄÑÏ ÔÏÕ ÅÕÑÙÐÁÚÊÏÕ ÊÏÉÍÏÂÏÕËÉÏÕ Ì. ÓÏÕËÔÓ(EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ Ð[ÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ANDREA BONETTI)

Την ίδια ώρα που η κατάθεση νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό προκαλεί δυσφορία και ερωτηματικά στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, ο «αριστερός» πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να εξασφαλίσει στήριξη από μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ενόψει της κρίσιμης τελικής διαπραγμάτευσης.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι αξιοποιήσει τις υπάρχουσες διαφορές απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων και τις αντιθέσεις τους με το ΔΝΤ, ώστε να γίνει τελικά αποδεκτή μια φόρμουλα συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, που δεν θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ταμείου, αλλά θα προσυπογράφεται  και από αυτό με μια «ρήτρα επιφύλαξης».

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να χαμηλώσει το ύψος των απαιτήσεών του, παρά το γεγονός ότι θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος και προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις κι αν κάνει η Ελλάδα, δεν θα μπορεί να το εξυπηρετήσει σε βάθος πενταετίας. Κοινώς, όσα χρήματα και αν δοθούν στη χώρα μας, σε πέντε χρόνια θα είμαστε πάλι στα ίδια!  Την εκτίμηση αυτή ενισχύει η πληροφορία ότι Τόμσεν και Βελκουλέσκου ενημέρωσαν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, ότι στη διαπραγμάτευση υπάρχουν ανυπέρβλητες διαφορές απόψεων για το συνταξιοδοτικό (περικοπές συντάξεων) και τα κόκκινα δάνεια.

Έχοντας αποφασίσει να επιμείνει σε «κόκκινες γραμμές» στο συνταξιοδοτικό και στο θέμα των κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση είναι πλέον αναγκασμένη να επιδιώξει μια «μεσοβέζικη» λύση, που θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και χωρίς να αποχωρήσει επισήμως το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες και με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχει συζητηθεί και το σενάριο να παραμείνει το ΔΝΤ, μόνον ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα. Όμως η λύση αυτή θεωρείται «όχι λογική» και όλοι θα προτιμούσαν να αποφευχθεί, προκρίνοντας μία φόρμουλα που  θα «έσωζε τα προσχήματα» και δεν θα προκαλούσε κραδασμούς.

Προτιμητέο για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες είναι το σενάριο μιας «συμφωνίας με αστερίσκους», όπου θα  καταγράφονται οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ και οι άλλες δύο πλευρές – ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Ελλάδα – θα «υπόσχονται» πως ότι ζητά το Ταμείο θα γίνουν στο μέλλον. Άρα και άλλες αξιολογήσεις και άλλα «πάρε δώσε» της τρόικας!

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο η λύση αυτή:

  • Βολεύει τους Ευρωπαίους, που θέλουν να κλείσει με οποιοδήποτε τρόπο μια πηγή αστάθειας και αβεβαιότητας, οποία σε συνδυασμό με το προσφυγικό και το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αυξάνει το πολιτικό ρίσκο.
  • Βολεύει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να περάσει τις δυσκολίες της πρώτης αξιολόγησης, χωρίς να αποδεχθεί τα σκληρά αντιδημοτικά μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ
  • Τέλος το ΔΝΤ, το οποίο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στους περαιτέρω χειρισμούς.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: