Ο χρόνιος μη καρκινικός πόνος είναι πολύ συχνός πλέον και οι αιτίες του είναι συνήθως ρευματικά νοσήματα, διαβήτης, τραύματα και προηγηθείσες επεμβάσεις. Ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη μερικές φορές συνεχίζουν να υποφέρουν από χρόνιο πόνο συνήθως στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης η στα κάτω άκρα (ισχιαλγία). Η Ζηναϊς Κοντούλη – MD Αναισθησιολόγος του Ιατρείου Πόνου, Μetropolitan Hospital, μας εξηγεί.
Τι είναι το σύνδρομο FBSS;
Το σύνδρομο που ονομάζεται FBSS (Failed back surgery syndrome) είναι γνωστό ως Σύνδρομο αποτυχημένης επέμβασης στην σπονδυλική στήλη, αλλά δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η επέμβαση είναι αποτυχημένη. Μπορεί κάλλιστα να είναι μια επιτυχημένη επέμβαση (δισκεκτομή, πεταλεκτομή, σπονδυλοδεσία κτλ) αλλά ο ασθενής να συνεχίζει να έχει χρόνιο πόνο στην περιοχή.
Μπορεί να πονάει κανείς ακόμη και μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση;
Ναι, αυτό γίνεται γιατί η μετάδοση και η αντίληψη του πόνου δεν σταματάει παρόλο που έχει αρθεί το ερέθισμα ή η βλάβη η οποία αρχικά τον δημιούργησε. Η επανεπέμβαση συνήθως πρέπει να αποφεύγεται μιας και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο πόνο. Ο ασθενής νιώθει οσφυαλγία με ή χωρίς ισχιαλγία και τα παυσίπονα δεν μπορούν να βελτιώσουν τον πόνο. Μάλιστα, αναγκάζεται ο ασθενής να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες δόσεις παυσίπονων χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
Υπάρχει κάποια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του πόνου;
Η νευροτροποποίηση είναι η μέθοδος που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στον νευροπαθητικό αυτό πόνο. Χωρίς ο ασθενής να λαμβάνει παυσίπονα, αυτό που επιτυγχάνεται είναι η αλλαγή των σημάτων από την περιοχή που πονάει προς τον εγκέφαλο στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης. Ο ασθενής παύει να νιώθει αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα και νιώθει ένα απαλό άγγιγμα ή γαργάλημα στην περιοχή που προηγουμένως πόναγε.
Πώς λειτουργεί η νευροτροποποίηση;
Με μια μικρή τομή τοποθετείται ένας βηματοδότης στην σπονδυλική στήλη. Ένα πολύ μικρό και λεπτό ηλεκτρόδιο το οποίο δίνει τον σωστό ρυθμό στα νεύρα ώστε να καλυφθεί το ανώμαλο ερέθισμα του πόνου. Μάλιστα, ο ασθενής έχει ο ίδιος τη δυνατότητα να ρυθμίζει την ένταση της νευροτροποποίησης και να ρυθμίζει το αναλγητικό αποτέλεσμα ο ίδιος. Πριν την εμφύτευση της συσκευής γίνεται εκπαίδευση του ασθενούς στο νέο αυτό σύστημα και μια ομάδα από ιατρό, νοσηλευτή και τεχνικό είναι πάντα στη διάθεσή του ώστε να λύσει τυχόν προβλήματα.
Πού μπορώ να απευθυνθώ για να βρω λύση στο χρόνιο πόνου μου;
Η τεχνική έχει ποσοστό επιτυχίας 85% και χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους στη νευροτροποποίηση ιατρούς.