To moslimyouthmedia.com στις 01.05.2014 συνοδεύει την ανάρτηση του βίντεο από τον τριπλό αποκεφαλισμό με την αναφορά ότι τα θύματα είναι 3 χριστιανοί κληρικοί. Η εκτέλεση έγινε κοντά στο χωριό Mashhad Ruhin.Τον δολοφόνο τον ταυτοποιεί ως τον Magomed Magomedzakirovich Abdurakhmanov , επονομαζόμενο και «Abu-Banat» κάτοικο του Khadzhalmakhi που γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1974.
Στρατολολογήθηκε από τον Νταγκεστανό επίσης γουαχαμπιστή Ahmednabiev Israil Saigidakhmedovich γνωστό ως Abu Umar Sasitlinski Israil Akhmednabiev. Σύμφωνα με το «CaucasianKnot» ο Israil Akhmednabiev σπούδασε ισλαμισκές επιστήμες στη Συρία και την Αίγυπτο για μια δεκαετία.Ενώ συνέβαλε κατά την επιστροφή του στο Νταγκεστάν σε ανέγερση μαντράσας για 150 μαθητές. (kavkaz-uzel.ru) « DoctoroftheChariahStudies” τον χαρακτηρίζει το interfax και ως έναν από τους πιο δημοφιλείς κήρυκες στο Νταγκεστάν. Ο AkhmednabiIsrailSaygidahmedovich γεννήθηκε στο Novosasitli στον συνοικισμό Khasavyourt στις 13.09.1980.Τελείωσε το Λύκειο στο Novosasitli και παρακολούθησε μαθήματα σε ισλαμική μαντράσσα της περιοχής.Το 2000 πήγε στη Συρία και γράφτηκε στο 3ο έτος σπουδών του Ινστιτούτου «AbouNour » απ΄όπου κι αποφοίτησε.Στη συνέχεια σπούδασε ισλαμικές επιστήμες στο συριακό παράρτημα του Αιγυπτιακού Πανεπιστημίου «Fatah». Απέκτησε το δίπλωμά του το 2005.Και ξεκίνησε το διαδακτορικό του υπό την επίβλεψη του Dr. MustafaBug.
Η εφημερίδα naharnet του Λιβάνου με δηλώσεις του AbbasIbrahim κατεδαφίζει πλήρως ένα ακόμη ευφάνταστο σενάριο που τις τελευταίες ημέρες έφερε ζωντανούς τους επισκόπους . O Yπεύθυνος των Μυστικών Υπηρεσιών του Λιβάνου αποκάλυψε ότι στο πρόσφατο ταξίδι του με τον Υπουργό Εσωτερικών Nouhadal-Mashnouq στο Κατάρ συζητήθηκε και το θέμα Λιβανέζων απαχθέντων στη Συρία.(assafir 14.06.14)
Στο ντοσιέ αυτό σημειώθηκε πρόοδος.
Αρνήθηκε όμως κατηγορηματικά ότι μια σημαντική αποκάλυψη-εξέλιξη υπήρξε στο θέμα των επισκόπων όπως με τυμπανοκρουσίες είχε υποστηρίξει η εφημερίδα alakhbar.Ο AbbasIbrahim δήλωσε για την απαγωγή των επισκόπων : «Αναφορικά με αυτό το θέμα είμαστε ακόμα στην αρχή .»Διευκρίνισε στην asSafir, ότι η ταυτότητα των απαγωγέων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί και ότι οι προσπάθειες δεν έχουν εγκαταλειφθεί.Ωστόσο τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης.Η οργάνωση Asbatal-Ansar που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα φέρεται να εμπλέκεται στην απαγωγή.
Το άρθρο της alakhbar άφηνε σαφέστατα να εννοηθεί ότι η ευνοική εξέλιξη θα προέλθει από την ανάμειξη και το ενδιαφέρον των Καταριανών : « Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει αργότερα η ανακοίνωση της απελευθέρωσης των Μητροπολιτών κάτω από την σκέπη του Κατάρ.».H Αλ-Ακμπάρ σε καθησυχαστικούς τόνους ανέφερε ότι οι επίσκοποι είναι ζωντανοί και ότι είναι καλά στην υγεία τους και κρατούνται στην περιοχή ΤalAbyad στον Βορρά της περιφέρειας της Raqqa.Ο Αμπάς διαψεύδει.
Αντίθετα o τουρκοασσύριος ακαδημαικός και μάχιμος νομικός ErkanMetin έχει διασαφηνίσει και ντοκουμεντάρει με έρευνα και έγγραφα ότι οι 2 επίσκοποι δολοφονήθηκαν από μέλη της theIslamicStateofIraqandal-Sham (ISIS) και ότι ο δολοφόνος τους είναι προφυλακισμένος και δικάζεται στην Κωνσταντινούπολη. Hτουρκική Radikal είχε πολύ νωρίτερα μεταφέρει ότι ο δολοφόνος των επισκόπων συνελήφθηκε στην Konya. (armenianlife.com02/02/2014)
Τελευταίο δημοσίευμα σε τουρκικό site αναφέρει :Oι επίσκοποι απήχθησαν και αποκεφαλίστηκαν από τον προφυλακισμένο στην Κωνσταντινούπολη και κατηγορούμενο MagomedAbdurakhmanov μέλος τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα ο οποίος και δικάζεται από κακουργοδικείο στην Κωνσταντινούπολη.Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι συνεργαζόταν με την ΜΙΤ. (erenerdem 12 Μαΐου 2014)
Πορφύρης Δ. Σταφυλά Π.