Ήταν 13 ΙΟΥΝΙΟΥ του 323 π.Χ.

Κοινοποίηση:
alexandros-makedonas

«Ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά την προσβολή του από ελώδη πυρετό ή τύφο, πεθαίνει στη Βαβυλώνα σε ηλικία 33 χρόνων, μεταξύ των συμπολεμιστών του.

Το όνομά του είναι παγκόσμια γνωστό και έχει αναγνωριστεί από όλους τους ιστορικούς ως ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των αιώνων. Διέσωσε τον Ελληνικό Πολιτισμό που κινδύνεψε από την απειλή των βαρβάρων της Ανατολής και μετέφερε τα φώτα του στα βάθη της Ασίας». Αυτή ήταν η αναφορά κάτω από την ημερομηνία 13 – 6 – 323 π. Χ., στο Ευρετήριο Πολεμικών Γεγονότων του Ελληνικού Έθνους, της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ – 1989). Ποιος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και ποιος παραμένει για την ανθρωπότητα, το γνωρίζουν όλοι στα πέρατα της οικουμένης.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε θνητός, έδρασε σαν υπεράνθρωπος και πέθανε σαν ημίθεος… Με το θάνατό του, πέρασε στους θρύλους όλων των λαών, γι’ αυτό και έχουν γραφτεί πάνω από 20.000 βιβλία μέχρι σήμερα, ενώ συνεχίζεται η μελέτη του έργου του. Για τον περισσότερο κόσμο και στους Έλληνες ακόμη, ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο μεγάλος στρατηλάτης όλων των εποχών που δημιούργησε μια απέραντη αυτοκρατορία σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, για την τότε εποχή και τα τότε υπάρχοντα τεχνικά και οικονομικά μέσα», γράφει ο αείμνηστος Νικόλαος Μάρτης στο κλασικό του πόνημα «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας» (Αθήνα 1983).

Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΦΥΙΑΣ

«Από τις πρώτες ενέργειες του Αλεξάνδρου η σφραγίδα της μεγαλοφυΐας είναι πασιφανής», γράφει στο πολύ καλό βιβλίο του με τίτλο «Ο άγνωστος Αλέξανδρος» (Εκδόσεις Επικοινωνίες, Αθήνα 2003), ο ερευνητής Γιώργος Ζ. Ηλιόπουλος. Διαβάζουμε επίσης στο ίδιο πόνημα, πως «οι ενέργειες του Αλεξάνδρου σε κάθε επίπεδο πολιτικής, οικονομίας, στρατηγικής και τακτικής, αποκαλύπτουν μια μεγαλοφυή προσωπικότητα, έναν άνθρωπο εξαιρετικά μελετηρό, μεθοδικό, ορθολογιστή και στυγνά ίσως πραγματιστή, που φιλοσοφικά ρέπει προς την σχολή των κυνικών, με την χαρακτηριστική αδιαφορία προς το άτομό του. Ο Αλέξανδρος είναι ο πρώτος που συλλαμβάνει την ιδέα του ενιαίου ευρασιατικού χώρου, εφαρμόζοντας γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές κλίμακες που επανέρχονται κατά την διάρκεια του ΧΧ αιώνα. Η διαχρονική ισχύς των αντιλήψεών του, τον καθιστά περισσότερο σύγχρονο ακόμη και από τους σύγχρονους ηγέτες και αυτό είναι ίσως το βασικό στοιχείο που διατηρεί σταθερά την προσωπικότητά του στο ιστορικό προσκήνιο σε πείσμα της ροής του χρόνου». .

elora.gr

Νίκος Χιδίρογλου

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.