Το πάρτι διαφθοράς στο Δημόσιο καλά κρατεί, όπως προκύπτει από την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή.
Σύμφωνα μ’ αυτή, οι υπηρεσίες χειρίστηκαν 1.519 υποθέσεις, στις οποίες οι δήμοι και οι πολεοδομίες διατηρούν την πρωτιά στην κλίμακα της διαφθοράς.
Συγκεκριμένα το 37% των υποθέσεων διαφθοράς που ελέγχθηκαν ήταν σε δήμους, το 18,6% σε διάφορες δημοσίες υπηρεσίες και το 13,2% σε ΝΠΙΔ.
Η Περιφέρεια Αττικής κρατάει τα σκήπτρα της διαφθοράς όσον αφορά στις υποθέσεις που ελέγχθηκαν στους δήμους με 37,2%, αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Ρακιντζής, σε αναλογία αριθμού υποθέσεων ανά 100.000 κατοίκους, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 25,2% και την δεύτερη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (18,1%).
Το 41,8% των υποθέσεων που έλεγξε ο Γενικός Επιθεωρητής έχουν να κάνουν ατασθαλίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση δήμων και άλλων υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν υποθέσεις παραβάσεων σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Πάντως ο κ. Ρακιτζής, άσκησε έφεση για 96 αποφάσεις πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων που ο ίδιος έκρινε τις αποφάσεις τους επιεικείς.
Συγκεκριμένα, το 66,7% των υποθέσεων αυτών είχε να κάνει με την επιβολή μικρής ποινής σε σχέση με το αδίκημα, το 21,9% μη αξιοποίηση των αποδείξεων για παρατυπία των υπαλλήλων και το 5,2% μη εφαρμογή του νόμου από τα πειθαρχικά συμβούλια.
Σύμφωνα με την «Ροδιακή» ενδεικτικό είναι ότι το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο των Ιατροδικαστών εξέτασε υπόθεση ιατροδικαστή, η οποία είχε άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης να πραγματοποιεί ταριχεύσεις θανόντων ως ιδιώτης. Η ιατροδικαστής βεβαίωσε την ταρίχευση πτώματος την περίοδο που η ίδια νοσηλευόταν σε νοσοκομείο και είχε άδεια ασθενείας 79 ημερών. Μάλιστα επί τέσσερα χρόνια χρησιμοποιούσε σφραγίδα της υπηρεσίας για να εργάζεται ως ιδιώτης χωρίς να έχει άδεια, αλλά παρ’ όλ’ αυτά το πειθαρχικό συμβούλιο της επέβαλε πρόστιμο ίσο με αποδοχές 15 ημερών.
Και οι κραυγαλέες περιπτώσεις σαν αυτή δεν σταματούν εδώ. Υπάλληλος του ΝΑΤ έφτιαχνε πλαστά πιστοποιητικά θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία με ξένη σημαία για ναυτικούς έναντι αμοιβής, ώστε να εξαγοράσουν χρόνο και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.
Το Πειθαρχικό λοιπόν Συμβούλιο υπαλλήλων ΝΑΤ του επέβαλε ποινή προσωρινής παύσης 12 μηνών, ενώ σε υπάλληλο περιφέρειας που απουσίαζε αδικαιολόγητα 52 μέρες μέσα σε δύο χρόνια από την υπηρεσία του επέβαλε ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών.
Συνολικά πάντως ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 1.093 δημόσιους υπαλλήλους για σοβαρά αδικήματα, εκ των οποίων οι 575 ήταν απλοί υπάλληλοι, οι 360 αιρετοί, οι 110 εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, οι 36 υπάλληλοι σε ΝΠΙΔ και οι 12 μέλη ΔΕΠ. Τέλος από το σύνολο των υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, υπήρξαν μόνο 52 καταδικαστικές αποφάσεις.