ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία…προσπαθούν να πιέσουν τον Πούτιν, να κάνει πίσω στο θέμα της Ουκρανίας

Κοινοποίηση:
poutin-mati2

ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να… προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκλιμακωθεί πλήρως η ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε τη Ρωσία με νέες κυρώσεις, ενώ Μέρκελ και Ολάντ ζητούν η εκεχειρία στην περιοχή να εδραιωθεί.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να αποδείξει ότι υποστηρίζει την ειρήνη στην Ουκρανία και να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας ο πρόεδρος Πούτιν να αποδείξει με τις πράξεις του και όχι μόνο με τα λόγια ότι όντως υποστηρίζει πλήρως την ειρήνη» στην Ουκρανία, είπε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες έπειτα από μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Την απάντηση αυτή έδωσε σχολιάζοντας την απόφαση της άνω βουλής της Ρωσίας να ανακαλέσει το δικαίωμα που είχε εκχωρήσει στον Πούτιν να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα του ίδιου, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι» με το αίτημα του Ρώσου προέδρου. Παρόλα αυτά ο Κέρι σημείωσε «είναι ένα μεγάλο βήμα, όμως μπορεί να ανατραπεί σε δέκα λεπτά και όλος ο κόσμος το ξέρει».

«Υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες πράξεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα στο πεδίο. Είναι κρίσιμης σημασίας ο Πούτιν να σταματήσει την εισροή όπλων και μαχητών δια μέσου των συνόρων, να ζητήσει δημοσίως από τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα τους, να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό και να βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη)», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός.

Εξάλλου, ο Κέρι επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να προετοιμάσουν έναν νέο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Δεν ανακοινώνουμε έναν νέο γύρο κυρώσεων σήμερα, όμως θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα για να τις προετοιμάσουμε στην περίπτωση που οι συνθήκες στο έδαφος το απαιτήσουν. Οπότε συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους μας για να προετοιμαστούμε για αυτό».

Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν χθες μια μακρά συνομιλία με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Πέτρο Ποροσένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας «τους ενθάρρυναν να συνεργαστούν» για την εφαρμογή της εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία που, όπως είπε, αφορούσε την κατάσταση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε να παραταθεί και πέραν της Παρασκευής η προσωρινή κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Κιέβου και ορισμένων αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ αναφέρθηκαν «στις πρώτες ενέργειες των ρωσικών αρχών με στόχο την αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία» και κατόπιν «ενθάρρυναν τον Ρώσο πρόεδρο και τον Ουκρανό πρόεδρο να συνεργαστούν, κυρίως για την εφαρμογή ενός μηχανισμού επαλήθευσης της εκεχειρίας με τη στήριξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη».

Τους ζήτησαν επίσης να φροντίσουν για «τον αποτελεσματικό έλεγχο των ρωσοουκρανικών συνόρων» αλλά και για να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν όλοι οι άνθρωποι που κρατούνται και από τις δύο πλευρές, τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Από τις χειρονομίες καλής θέλησης στις οποίες προχώρησε η Μόσχα, ξεχώρισε ιδιαίτερα «η απόφαση, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να ακυρωθεί η έγκριση που είχε δοθεί τον περασμένο Μάρτιο στον Ρώσο πρόεδρο να προσφύγει στη βία», εφόσον το κρίνει σκόπιμο.

Παρίσι και Βερολίνο επανέλαβαν επίσης ότι στηρίζουν τον πρόεδρο Ποροσένκο και τις προσπάθειές του να εφαρμόσει γρήγορα το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η τετραμερής τηλεφωνική επικοινωνία «εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας που ξεκίνησε κατά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Μπενουβίλ, στις 6 Ιουνίου», στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, κατέληξε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα τέλος με έναν εκπρόσωπο της ουκρανικής προεδρίας, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν και σήμερα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τι λέτε ρε Μαλάκες? Σε ποιους απευθύνεστε? Τι νομίζετε ρε βλαμμένα ότι ο Πούτιν είναι Σαμαράς, να λέει πάντα «yes sir»? Όταν οι Άγγλοι έφυγαν από το νησί τους για να πάνε να κτυπήσουν τα Φόκλαντ στην άλλη άκρη της γης μίλησε κανείς? Και τι έγινε? Τους άκουσε η Θάτσερ? Η Αμερική όταν κτύπησε στον κόλπο ή στο Ιράν ή στην γειτονιά μας στη Σερβία άκουσε κανέναν? Ήθελε να ανανεώσει τα όπλα της, να δουλέψουν οι βιομηχανίες της τα συμφέροντα αυτών που τους ψηφίζουν και τους χρηματοδοτούν, στα αρχίδια του ο λαός που αρρωσταίνει από τα χημικά και ραδιενεργά κατάλοιπα. Τώρα ρε ηλίθια κατασκευάσματα γιατί ο Πούτιν να σας σεβαστεί? Πήγε και το Αμερικανάκι στην Κριμαία και……. Τρελάθηκε δεν ήξερε τι του γινόταν μέχρι και το πουλί του δεν ήξερε από πού πρέπει να βγει για κατούρημα. Ότι γουστάρει θα κάνει. Να παρακαλάτε μην αγριέψει και σας πει: όταν η Ρωσία ξεκουράζεται κανένας να μη μιλάει και της χαλάει τον ύπνο.

Comments are closed.