Για «σοβαρές συνέπειες» κάνει λόγο η Μόσχα αντιδρώντας στη συμφωνία διασύνδεσης της ΕΕ με Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία. Λίγο νωρίτερα οι «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραφαν με το Κίεβο και τις υπόλοιπες χώρες τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και οικονομικής διασύνδεσης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.
Η συμφωνία, η οποία θα φέρει κοντύτερα τις τρεις χώρες στις Βρυξέλλες και τη Δύση τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αποτέλεσε το επίκεντρο της κρίσης που ταλανίζει την Ουκρανία εδώ και μήνες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θεωρεί τη συμφωνία ως το προπαρασκευαστικό στάδιο για μια ενδεχόμενη ένταξη του Κιέβου στους κόλπους της Ένωσης. Έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα, την πλέον σημαντική από τις ανεξαρτησία του 1991, ενώ τη χαρακτήρισε «ένα σύμβολο πίστης». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι μίλησε για μια «σπουδαία ημέρα για την Ευρώπη».
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανκουβίτς είχε αρνηθεί να υπογράψει την εν λόγω συμφωνία έπειτα από πιέσεις της Μόσχας και οι βίαιες διαδηλώσεις που ακολούθησαν οδήγησαν στην αποπομπή του. Η Ρωσία, άλλωστε, επιθυμούσε διακαώς την ένταξη της Ουκρανίας στην «Ευρασιατική Ένωση».
Σύντομα μετά την υπογραφή της συμφωνίας η πρώτη αντίδραση της Μόσχας έφθασε δια στόματος του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών που προειδοποίησε ότι η συμφωνία θα επισύρει «βαριές συνέπειες» σε βάρος της Ουκρανίας. Σχεδόν ταυτόχρονα το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι θα «λάβει μέτρα να προστατεύσει τη ρωσική οικονομία εάν η συμφωνία έχει αρνητικές επιπτώσεις» στη ρωσική οικονομική δραστητιότητα.