Το νούμερο μοιάζει εφιαλτικό αλλά είναι τόσο ακριβές όσο και ο ίδιος ο εφιάλτης του «Μεγάλου Πολέμου» ή αλλιώς του Α΄ Παγκοσμίου όπως επικράτησε να λέγεται από το 1945 και μετά ώστε να ξεχωρίζει από τον Δεύτερο επίσης «Μεγάλο».
«Περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο» είναι οι βόμβες και τα βλήματα που «αντάλλαξαν» μεταξύ τους Βρετανοί και Γερμανοίαπό τον Αύγουστο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918 που τελείωσε και ο πιο φονικός πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ωστόσο, οι εκατοντάδες εκατομμυρίων βομβών δεν έχουν πάψει να σκοτώνουν ακόμη και σήμερα, 96 χρόνια μετά τη λήξη του, καθώς περί τα 300 εκατομμύρια βόμβες εξακολουθούν να παραμένουν θαμμένες και φυσικά και άκρως επικίνδυνες, κάτω από τα εδάφη της βόρειας Γαλλίας και του Βελγίου.
Τον περασμένο Μάρτιο, δυο εργάτες σκοτώθηκαν στην πόλη του Βελγίου Ypres, όταν το σκαπτικό τους μηχάνημα χτύπησε βλήμα όλμου που είχε παραμείνει θαμμένο από τότε.
Το πρόβλημα είναι τόσο οξύ, που ο Βελγικός Στρατός έχει εδώ και χρόνια έχει συγκροτήσει ειδικές μονάδες που ασχολούνται μόνο με τον εντοπισμό και την περισυλλογής των εκρηκτικών αυτών, σε μια επιχείρηση που χαρακτηριστικά ονομάζουν «Συγκομιδή Σιδήρου». ( Ιron Ηarvest)
Αξίζει να σημειωθεί πως, μόνο κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν περισυλλεγεί περίπου 629 τόνοι των θανατηφόρων σκουπιδιών του Α΄Π.Π. και μόνο από τις περιοχές της Φλάνδρας όπου ήταν οι πρώτες γραμμές του Μετώπου…
Όπως δηλώνουν οι Στρατιωτικές Αρχές του Βελγίου, το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται πολύ πιο επικίνδυνο, καθώς τα τρακτέρ έχουν περισσότερη ιπποδύναμη και τα εργαλεία όργωσης φτάνουν όλο και πιο βαθιά, με αποτέλεσμα τα θανατηφόρα περιστατικά να παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση.