ΚΥΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ με αφορμή την επέτειο της μεταπολίτευσης: «Η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας – Έβαζα την υπογραφή μου…για να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη» !

Κοινοποίηση:
karolos-papoulias

Για υποχώρηση της δημοκρατίας μέσα στην κρίση, κάτι που χαρακτήρισε ως τη σημαντικότερη παρενέργειας της δημοσιονομικής κατάστασης, κάνει λόγο… ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για την επέτειο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σήμερα Πέμπτη. Κ

Αφού επισημαίνει ότι «τη λύση θα τη βρούμε μόνοι μας και θα τη βρούμε μόνο μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές» ο κ. Παπούλας εξηγεί ότι «το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».

Αναλυτικά ο Προέδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στο μήνυμά του: «Η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι πάντα έναυσμα για σκέψεις που συνδέονται με το συλλογικό μας αυτοσεβασμό και με όσα παραδίδουμε στη νέα γενιά και στην επόμενη. Έχουμε μια διαρκώς εκκρεμή οφειλή προς όσους αγωνίστηκαν για να πέσει η χούντα.

Καμία τιμή δεν είναι αρκετή και δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν την αναγκαία ευγνωμοσύνη. Πιο πολύ αισθάνεται κανείς, αν αισθάνεται, παρά μιλάει για την προσφορά αυτών των ανθρώπων που πάλεψαν για τη δημοκρατία.

Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην Κύπρο που παραμένει διχοτομημένη μετά από σαράντα χρόνια και χτυπημένη σήμερα από μια άλλη κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και η οποία δεν αγγίζει ούτε πρόκειται να αγγίξει τη διαχείριση της εθνικής υπόθεσης. Έχουν περάσει τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες από τα γεγονότα του 1974 και η συγκυρία προσφέρεται ή και επιβάλλει προβληματισμούς που συνδέονται με τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας και αυτή είναι ίσως η δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας. Η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου, του τρόπου λήψης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας τραυματίστηκε βαρύτατα.

Και όλα αυτά, ενώ απέκτησε δυνάμεις, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό. Μπορεί κανείς να επιχειρήσει πολλές ερμηνείες γι’ αυτό το φαινόμενο, που δεν μας τιμά ως χώρα και ως λαό, όμως η ουσία είναι ότι η δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα.

Προσωπικά, δέχθηκα αρκετές φορές κριτική για τις υπογραφές που έβαλα. Το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας είναι αναγκαία συνθήκη για την επούλωση των τραυμάτων της ελληνικής κοινωνίας αλλά και για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του πολιτεύματος, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Τη λύση θα τη βρούμε μόνοι μας και θα τη βρούμε μόνο μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα βοηθήσουν να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση είναι η εμπέδωση κανόνων φορολογικής δικαιοσύνης, ώστε να σηκώνουν τα μεγάλα βάρη αυτοί που έχουν και όχι αυτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν.

Μεγάλη σημασία, ασφαλώς, έχει η συμφωνία για την απομείωση του χρέους, την οποία μας οφείλουν οι εταίροι μας, και για την οποία θα έχουμε ισχυρότερα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα εφόσον διαμορφωθεί μια κοινή εθνική θέση και επιχειρηματολογία.

Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία αλλά κυρίως εξαρτάται από τις ελληνικές δυνάμεις και τον τρόπο που θα δουλέψει το πολιτικό σύστημα, η οικονομική ελίτ, ο κόσμος της εργασίας.

Να πει κανείς πάλι για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης είναι μια μονότονη επανάληψη, που χάνει την ουσία της όσο εξαγγέλλεται χωρίς να υλοποιείται.

Πρέπει να δημιουργηθεί προοπτική για τη νέα γενιά, να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή, να περιοριστούν οι εκρηκτικές ανισότητες και να προκληθεί ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που θα φέρει γρήγορα αλλαγές παντού – στο κράτος, στην οργάνωση της οικονομίας, στη λειτουργία των θεσμών.

Η πατρίδα μας πέρασε από τα σαράντα κύματα για να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας, να την κάνουμε καλύτερη, περισσότερη, βαθύτερη, δικαιότερη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Ο Παπούλιας είναι μία απο τις ντροπές του κράτους μας ! Μέγας κρετίνος 1

  2. ΤΩΡΑ ΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ ΣΟΥ.Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΥΠΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΜΗΝΕΣ.ΕΧΕΙΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΟΥ ?? ΠΑΡΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ.ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΤΑΡΤΗ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΒΙΛΛΕΣ.

  3. Σταμάτα να απολογείσαι άσε τις δικαιολογίες. Μια ζωή ήσουν καθίκι, σε ξέρουμε, σε έχουμε ζήσει, σε έχουμε φάει στην μάπα. Ξέρουμε το ποιόν σου. ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ. Όλοι οι άλλοι ήταν «κολαούζοι».

  4. ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ .ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ.ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ.ΑΙΣΧΟΣ

  5. – Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΓΕΝΗΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΤΑΧΙΡ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
    – ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ
    – ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΕΖΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ
    – 3 ΚΟΡΕΣ.ΦANH – ΒIKY KAI ANNA… Η ΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟ
    – ΜΙΑ ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΛΕΊΛΑ
    Ο ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
    55.000.000 ΕΥΡΩ ΔΗΛΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟ ΓΑΜΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ…ΑΛΒΑΝΙΑ ..ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝΤΑΣ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΛΑ ΤΗΣ ΕΚΑΛΗΣ

Comments are closed.