Ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ, «Ο Τάφος του Αλέξανδρου: 2.000 χρόνια εμμονής για την εύρεση του μεγάλου κατακτητή», Νίκολας Σόντερς κατονομάζει τους τρεις πιθανότερους «ένοικους» του τύμβου
Αν και εξειδικεύτηκε στην αρχαιολογία των συγκρούσεων και ειδικά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στην ανθρωπολογία της νοτίου Αμερικής, ο Βρετανός καθηγητής, Νίκολας Σόντερς παραδέχεται ότι ότι η φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάντα τον γοήτευε: «Πάντα με συνάρπαζε ο Μέγας Αλέξανδρος, από την εποχή κιόλας της εφηβείας μου…Κυρίως για το τι απέγινε μετά το θάνατό του και για το πού βρίσκεται ο τύμβος του» είπε σε συνέντευξη του στο Έθνος.
Ο χαμένος τάφος του Έλληνα στρατηλάτη είναι και το θέμα του μπεστ σέλερ του Σόντερς , «Ο Τάφος του Αλέξανδρου: 2.000 χρόνια εμμονής για την εύρεση του μεγάλου κατακτητή», που ο Βρετανός καθηγητής έγραψε το 2006, έπειτα από παρότρυνση του ατζέντη του. Στην εκδοχή του βιβλίου του, ο καθηγητής αρχαιολογίας υποστηρίζει ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος της σύγχρονης πόλης της Αλεξάνδρειας. Ως προς τα οστά του, ο Σόντερς εικάζει ότι αυτά θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί (καεί), ενώ δεν αποκλείει το γεγονός το σώμα του να είχε μουμιοποιηθεί και να μοιράστηκε σε κομμάτια ως φυλαχτό στους Αλεξανδρινούς.
Εκείνο που υποστηρίζει με σιγουριά, είναι ότι η νέα ανακάλυψη στην Αμφίπολη δεν είναι ο τάφος του Έλληνα στρατηλάτη: «Για πολλούς αρχαιολογικούς, ιστορικούς και φιλολογικούς λόγους είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι η νέα αυτή ανακάλυψη είναι ο τάφος του Αλέξανδρου. Υπάρχει πράγματι μια δελεαστική πιθανότητα να σχεδιάστηκε και να χτίστηκε για τον ίδιο (η σορός του κατευθυνόταν στη Μακεδονία όταν οι Πτολεμαίοι την απέσπασαν μεταφέροντάς την στην Αίγυπτο), το πρόβλημα όμως με αυτήν την υπόθεση είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα θαβόταν στον προγονικό βασιλικό τάφο στην Βεργίνα. Θα ήταν αδύνατο να τον έθαβαν οπουδήποτε αλλού στην Μακεδονία και η Αμφίπολη ήταν πολύ δευτερεύουσα σε σχέση με τις Αιγές/ Βεργίνα. Για τον ίδιο λόγο, ο τάφος αυτός είναι απίθανο να ανήκε σε κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη γνώμη μου, το εύρημα ανήκει πιθανώς σε έναν από τους διαδόχους του Αλέξανδρου, σε ένα μέλος της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας ή σε έναν από τους στρατηγούς του. Θεωρώ πιο πιθανό να ανήκε σε κάποιον υψηλόβαθμο σύντροφο. Ίσως στον επικεφαλής του στόλου του, Νέαρχο; Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες αρχαιολόγοι μπορούν να έχουν μια πιο εμπεριστατωμένη γνώμη. Εξάλλου συχνά αυτό που φαίνεται λογικό σε εμάς τους σύγχρονους ανθρώπους, δύο χιλιάδες χρόνια πριν να είχε μια αρκετά διαφορετική εξήγηση. Επομένως είναι πιθανό μέσα στον τάφο να βρίσκεται κάτι εντελώς αναπάντεχο!» είπε στο Έθνος ο Βρετανός καθηγητής για τον τύμβο της Αμφίπολης.
Οι «ένοικοι» του τάφου σύμφωνα με τον Νίκολας Σόντερς
Για τον ίδιο οι πιθανότεροι «ένοικοι» του τύμβου της Αμφίπολης είναι ο Νέαρχος, η Ρωξάνη ή ο γιος του Αλέξανδρος ο Δ’, ή η αδερφή του, Κλεοπάτρα.
Ο Νέαρχος ήταν ένας από τους ναυάρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου,σύμφωνα με το stoxos.gr, του οποίου η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αμφίπολη όταν εκείνος ήταν ακόμη παιδί. Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της πόλης, και να ταφεί σε έναν μεγαλοπρεπή τύμβο, όπως είναι αυτός της Αμφίπολης. Ο τάφος θα μπορούσε να ανήκει επίσης, σύμφωνα με τον Σόντερς, στην σύζυγο του Αλέξανδρου, Ρωξάνη και τον γιο του, τον Αλέξανδρο Δ’, που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον Κάσσανδρο και δολοφονήθηκαν στην Αμφίπολη, στο 309 π.Χ. Ο Κάσσανδρος δολοφόνησε επίσης την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κλεοπάτρα, επίσης το 309 π.Χ. – πιθανόν στην Αμφίπολη. Θα μπορούσε να έχει ταφεί στον συγκεκριμένο τύμβο αλλά ως πλήρες μέλος της βασιλικής οικογένειας πιθανώς να θάφτηκε και στις Αιγές / Βεργίνα.
εδω περα λιγη παρατηρικοτητα να ειχε κανεις,θα ειχε δει και αναρωτηθει οτι….που στο καλο ειναι τα κεφαλια απο τις σφιγγες;μας λενε δε οτι ο ταφος δεν στηλιτευτικε ποτε.μας φτηνουν και δεν εχουν την ευγενεια να μας πουν οτι βρεχει,μας δουλευουν μα ολους μας δουλευουν,ποιο κοροιδια πεθαινης απο βολεμενους και αβολευτους.σε ολους τους τομεις μας εχουν στην κυριολεξια καταστρεψει.παιδεια.ιστορια.θρησκεια.στρατο.εργασια.υγεια.αξιοπρεπεια.φιλοξενεια κτλ.ας με απαντηση καποιος οτι κανω λαθος πανω σε αυτο το θεμα με τον ταφο και γιατι.γιατι στα αλλα θεματα ολοι εχουμε μεσα μας το κωλοδαχτυλο και οποιος λεει το αντιθετο τοτε ειναι αναισθητος και κοινος πουστης….
το χασμενο σωβρακο του μεγα αλεξανδρου ειναι μεσα
Στο βιντεο που λεει να δουμε στο youtube o φιλος, κατηγορει ο αρχαιολογος τους Ναζι για κλοπες αρχαιων και οτι εκτελουσαν στο διπλανο χωριο για να μαθουν που ηταν ο θησαυρος του Μ.Αλεξανδρου, τι λετε λοιπον για τους παππουδες σας τωρα χρυσαυγουλακια?υπερανω ολων η πατρις η υπερανω ολων οι ναζι?
ποιος αποκλειει το γεγονος να ειναι θαμμενοι εκει στρατηγοι πολλοι κτλ?δηλ πρεπει να ειναι παντα καποιος διασημος? στο τελος θα ειναι τιποτα στρατηγοι με τις οικογενειες τους θαμμενοι γνωστοι μεν στρατηγοι αλλα οχι τιποτα σπουδαια ονοματα τυπου ρωξανη,αλεξανδρος,ολυμπιαδα κτλ κτλ
http://www.youtube.com/watch?v=0QszdBmfABI&feature=youtu.be -οι δηθεν ακεφαλε&απτερες «Σφηκες΅» που δειχνουν, ΕΙΝΑΙ ΓΡΥΠΕΣ!! και σημαινουν ΦΥΛΑΞΗ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ (αν εκοβαν μονο τα κεφαλια θα καρφονωνταν η σκοπιμοτητα και αν εκοβαν μονο τα πιο ευαισθητα φτερα (πιο πιθανο ας πουμε απο καποια επιδρομη) δεν θα εκρυβαν το σημαινον)
Παιζεται να ειναι κενοταφιο.
Να φτιαχτηκε αρχικα για το Μητσοτακη, αλλα αυτος δεν πεθανε τελικα…
ΕΝΑ UFO
Ο τάφος ίσως ανήκει στους
1)ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
2)ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ-Διατέλεσε Επιμελητής της Ελληνική Κοσμοκρατορίας μέχρι τον θάνατό του.Υπήρχαν και τα λεφτά και η ανάγκη να θαφτεί Βασιλικά, αφού ήταν ο ισχυρότερος άνδρας στον κόσμο όταν πέθανε.
3)ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ-Έγινε ο ισχυρότερος Διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά τον θάνατό του.Κυβερνούσε από την Μικρά Ασία μέχρι την Βαβυλώνα.Ο γιός του Δημήτριος Πολιορκητής έγινε αργότερα βασιλέας Μακεδονίας, ήταν πολυέξοδος και κάθε του κατασκευή(π.χ. πολιορκητηκές μηχανές ήταν τεράστια).Πολύ πιθανόν να το έκανε σαν φόρο τιμής για τον πατέρα του τον τάφο.
Ούτε κατά διάνοια στην Ρωξάνη.Ο Κάσσανδρος διέταξε την θανάτωσή της ΜΥΣΤΙΚΑ και ανακοινώθηκε 5/6 χρόνια αργότερα, όταν όλοι οι διάδοχοι έγιναν βασιλιάδες(305).
ΤΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.Ο Νέαρχος πολέμησε στο πλευρό του Αντίγονου, και η Αμφίπολη ήταν υπό την διοίκηση του Κασσάνδρου.Σιγά μην ξόδεψε τόσα τάλαντα και χρόνο για να θάψει έναν εχθρό του.
επιτελους και ενα σχολιο που μαθαινεις κατι…μπραβο φιλε για τις παρατηρησεις σου.
Γιατι συνηθως τα σχολια εδω μεσα των περισσοτερων ειναι η λιθια