Σημήτης, ο άνθρωπος που μας έσκαψε το λάκο και είναι ακόμα έξω!!!

Κοινοποίηση:
18aα

Απο σχόλια της φίλης Φρύνης επί κυβερνήσεως Σημίτη.  Από τον Οκτώβριο του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 1997 είχαν ψηφισθεί 42 νομοσχέδια,με τα οποία διαγράφηκαν χρέη ύψους 702 δισεκατομμύρια δραχμές…

Διέγραψαν χρέη ύψους 600 δισ.δρχ.απο τον ΟΣΕ και χρέη ύψους 1 τρισ.δρχ. απο τον ΟΑΣΑ. 600 δισ.δρχ.για την Ολυμπιακή

250 δισ.δρχ.για τα υποτιθέμενα χρέη αγροτικών συνεταιρισμών

Εκρυψαν χρέος 2,5 τρισ.δρχ.που προήρχετο απο καταπτώσεις εγγυήσεων που έδινε το Δημόσιο στις ΔΕΚΟ και που υποχρεώθηκε να πληρώσει το Δημόσιο.

Σημίτης ο πρώτος που ζημίωσε τα αφαλιστικά ταμεία!

Δέσμευση των αποθεματικών των ταμείων!

Τον Ιανουάριο του 1997 παρατηρήθηκε μείωση του ενδιαφέροντος των αποθεματικών στην αγορα τίτλων του Δημοσίου, Εντόκων Γραμματίων και Ομολόγων, κυρίως για το λόγο ότι τα επιτόκια τους είχαν αρχίσει να μειώνονται.

Στο πρόβλημα αυτό η τότε κυβέρνηση Σημίτη σκέφτηκε να δώσει τη δική της λύση, η οποία όμως μάλλον θα απέβαινε επί ζημιά των ασφαλιστικών φορέων και των ΔΕΚΟ, καθώς σκέφτηκε να δεσμεύσει τα διαθέσιμα τους και να τα τοποθετήσει σε τίτλους του Δημοσίου.

 Κρατικά Ομόλογα τα Αποθεματικά των Ταμείων!

Έτσι παρά την αντίθεση του τότε Υπουργού Εργασίας Μυλτ. Παπαιωάννου, τελικά κατετέθει σε νομοσχέδιο στη Βουλή, τροπολογία που υπέγραφαν ο τότε Υπουργός Εργασίας κ. Παπαιωάννου και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου, με τα οποία αποθεματικά 236  Ασφαλιστικών Ταμείων και 51 ΔΕΚΟ, συνολικού ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δραχμών που βρισκόταν στη Τράπεζα της Ελλάδος και δεν είχαν επενδυθεί, τοποθετήθηκαν σε τίτλους του Δημοσίου, δηλαδή σε Έντοκα Γραμμάτια και Ομόλογα.

Η σχετική τροπολογία κατετέθει στη Βουλή στις 16 Φεβρουαρίου 1997 και στη συνέχεια έγινε νόμος του κράτους.

Με αυτή τη διάταξη  όπως είπαν τότε πηγές των Ασφαλιστικών Ταμείων, περιήλθε στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών το 81% των αποθεματικών των Ταμείων, καθώς το υπόλοιπο 19% από αυτά το διαχειριζόταν το κάθε ένα σύμφωνα με το καθεστώς που καθιερώθηκε με νόμο από το 1990.

Ήτοι το 9% του αποθεματικού του το διαχειριζόταν κάθε Ταμείο και το υπόλοιπο 10% ήταν «υποχρεωτική» κατάθεση (που αργότερα κουρεύτηκαν με το P.S.I. ) στη Τράπεζα της Ελλάδος.

Βέβαια 2 χρόνια αργότερα όταν η Κυβέρνηση Σημίτη ενεπλάκη στη διαδικασία στήριξης του Χρηματιστηρίου, τότε άλλαξε το σχετικό νόμο και επέτρεψε στις ΔΟΙΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ, με αποτέλεσμα  βέβαια να υποστούν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών.

Επίσης  στο παρελθόν υπήρξαν δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δένειζε τα αποθεματικά των Ταμείων σε βιομηχάνους και δεν αποπληρώθηκαν ποτέ
.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. μιλατε γι αυτον πουπ εχτισε την πολυκατοικια αλλα οχι γι αυτον που εβαλε τα θεμελια..γιατι ποτε δεν λετε γι αυτον που τα ξεκινησε ολα;;γι αυτον που εφαρμοσε ενα βρωμικο σχεδιο;γι αυτον που μας εκανε να χρεωθουμε και να σκλαβωθουμε;;τον ανδρεα..τον σοσιαλιστη..τον αριστερο..

Comments are closed.