Το θέμα της αξιολόγησης των τυπικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων μπαίνει στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στο ΣτΕ έχουν καταθέσει προσφυγές η ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου καθώς και η απόφαση της γενικής γραμματέως αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος για τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν τις τροποποιήσεις του νόμου 4250/2014 αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, ενώ οι εγκύκλιοι είναι του υπουργείου χαρακτηρίζονται ανυπόστατες καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής Μιχ. Βηλαράς θα θέσει δυο ζητήματα. Το πρώτο θα αφορά τις επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αν μπορούν να ακυρωθούν αφού δεν είναι υπουργικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕοι εγκύκλιοι των υπουργείων δεν έχουν «εκτελεστό χαρακτήρα», και δεν μπορούν να προσβληθούν, άρα ούτε να ακυρωθούν.
Το δεύτερο θέμα που αναμένεται να θέσει είναι αν τελικά θεωρηθεί ότι μπορεί το δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα των εγκυκλίων , ο εισηγητής θα εισηγηθεί ότι η μη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ μπορεί να θεραπευθεί με βάση τις διατάξεις νόμου 4274/2014, που προβλέπει την έκδοση προδικαστικής απόφασης για να αρθεί η πλημμέλεια από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα.
Τον περασμένο Ιούλιο, πάντως, το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση της ΑΔΕΔΥ που ζητούσε να ανασταλούν οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.