Εκτός ορίων οι απόπειρες ιατρικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας;

Κοινοποίηση:
paxisarko_paidi

Η παχυσαρκία αποτελεί σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας των ημερών μας, οδηγώντας όμως πολύ συχνά στην υιοθέτηση τουλάχιστον αμφιλεγόμενων θεραπειών από το ιατρικό σώμα.

Δύο σχεδόν ακραίες ιατρικές επιλογές που απασχόλησαν την επιστημονική κοινότητα ως προς το ζήτημα της δεοντολογίας ήταν η πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης σε παχύσαρκο παιδί ηλικίας μόλις δύο ετών, και η ανάπτυξη ειδικής «συσκευής» για παχύσαρκους ασθενείς,  η οποία απορροφά το «περιεχόμενο» του στομάχου ώστε να μειώνεται δραστικά η πρόσληψη θερμίδων από το παχύσαρκο άτομο.

 

Στην πρώτη περίπτωση ιατροί στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν βαριατρική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση νοσογόνου περίπτωσης παχυσαρκίας σε παιδί ηλικίας μόλις δύο ετών –  αποτελώντας τον μικρότερο σε ηλικία ασθενή που υποβλήθηκε ποτέ σε αντίστοιχη χειρουργική επέμβαση .

 

Το παιδί ζύγιζε 66 κιλά και είχε δείκτη μάζας/σώματος 41 (οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται μεταξύ 18 και 25). Το παιδί υπέφερε από υπνική άπνοια και ανέπτυσσε εικόνα-τόξου στο επίπεδο του γόνατος (bowed-legs) από το υπερβολικό βάρος.

 

Οι Σαουδάραβες ιατροί ανακοίνωσαν στο Διεθνές Επιστημονικό Έντυπο Αναφορών Χειρουργικών Περιστατικών (International Journal of Surgery Case Reports) ότι η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία. Μέσα σε δύο μήνες το αγόρι μείωσε το σωματικό του βάρος κατά 15%, ενώ δύο χρόνια μετά την χειρουργική επέμβαση (που πραγματοποιήθηκε το 2010) το σωματικό του βάρος έπεσε από τα 33 στα 24 κιλά και ο δείκτης μάζας/σώματος είχε τιμή 24.

 

Οι ιατροί συμπέραναν ότι η επέμβαση κρίθηκε “ασφαλής και επιτυχημένη”. Όμως, οι έντονες αντιδράσεις δεν έλειψαν:  σχολιαστής του άρθρου των ιατρών στο ίδιο επιστημονικό έντυπο  καταδίκασε την συγκεκριμένη ιατρική πράξη ως αντιδεοντολογική: «Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η υπερβολική παροχή τροφής από τους γονείς προς το παιδί που φτάνει μέχρι την κατάσταση της νοσογόνου περίπτωσης παχυσαρκίας αποτελεί μία μορφή αμέλειας ή κακής ανατροφής, δικαιολογόντας την παρέμβαση των υποστηρικτικών κοινωνικών υπηρεσιών για παιδιά προτού ληφθεί ως μέτρο η χειρουργική επέμβαση»

 

Η δεύτερη αντιδεοντολογική «λύση» στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δίδεται στις Η.Π.Α. Η συσκευή, AspireAssist,  ως ένα νέο ρωμαϊκό vomitorium, απορροφά τα περιεχόμενα του στομάχου διαμέσου ενός σωλήνα ούτως ώστε μόνο το ένα-τρίτο των θερμίδων να απορροφώνται τελικά από τον οργανισμό. Ο Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α δεν έχει προχωρήσει έως τώρα στην έγκριση της συσκευής. Παρότι όμως η συσκευή δεν διατίθεται εμπορικά στις Η.Π.Α, είναι διαθέσιμη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Οι σχολιασμοί ήταν σφοδροί και οι περισσότερες αναφορές από την επιστημονική κοινότητα έντονα επικριτικές: . «Αυτή είναι μία «διαδικαστική» συσκευή, και όχι μία υποβοηθητική συσκευή», δήλωσε ο Keith Ayoob, του Κολεγίου Ιατρικής Albert Einstein της Νέας Υόρκης – «Δεν αλλάζει σε τίποτα και δεν επηρεάζει καθόλου τη σχέση που αναπτύσσουν οι άνθρωποι με το φαγητό. Μόλις τοποθετήσεις αυτήν την συσκευή σε έναν ασθενή, αυτός δεν θα θέλει ποτέ να την «αποχωριστεί».

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: