Συνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά το «πράσινο φως» που άναψαν οι σύμβουλοι Επικρατείας στην περικοπή των κυρίων συντάξεων. Και αυτή τη φορά υπήρξε ισχυρή μειοψηφία στην οποία περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Τμήματος Νίκολαος Σακελλαρίου. Πάντως το θέμα λόγω της σπουδαιότητας του θα κριθεί και πάλι από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος που διεκδικούσαν αποζημίωση για την ζημιά που υπέστησαν από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων τους που έγινε το 2011 από τα ασφαλιστικά Ταμεία (ΕΤΑΤ ήδη ΕΤΕΑ) τους στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής.
Η αυξημένη, 7μελής, σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Σύγουρα, με την υπ΄ αριθμ. 3663/2014 απόφασή της, έκρινε κατά πλειοψήφια (3 υπέρ και 2 κατά) ότι οι περικοπές των κυρίων συντάξεων δεν είναι αντισυνταγματικές ούτε προσκρούουν στην ΕΣΔΑ.
Η πλειοψηφία των συμβούλων Επικρατείας αναφέρει ότι επιτρέπεται στον νομοθέτη να προβαίνει στις αναγκαίες εκείνες επεμβάσεις σε περίπτωση «εξαιρετικά δυσχερών οικονομικών συνθηκών, να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και τη μείωση του ύψους απονεμηθεισών παροχών, όταν το ύψος της κρατικής χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο καθορίζεται, κατ’ αρχήν, από τις πολιτικές επιλογές για τη διάθεση των κρατικών πόρων προς εκπλήρωση των ποικίλων αποστολών του κράτους, δεν επαρκεί για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών».
Κατά συνέπεια, συνεχίζει η πλειοψηφία των δικαστών: «Το άρθρο 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος, δεν απαγορεύει την επί το δυσμενέστερο μεταβολή του συστήματος της κοινωνικής ασφαλίσεως όταν αιτιολογημένα προκύπτει ότι η βιωσιμότητα του μόνο με αυτές τις επεμβάσεις μπορεί να διασφαλισθεί. Τέτοιες όμως επεμβάσεις, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και μείωση ασφαλιστικών παροχών που έχουν ήδη απονεμηθεί, πρέπει να σέβονται τις λοιπές διατάξεις του Συντάγματος και, ιδίως, την αρχή της ισότητας των πολιτών κατά την συμμετοχή στα δημόσια βάρη ώστε να αξιώνεται από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους η τήρηση της υποχρεώσεως για κοινωνική αλληλεγγύη, πάντως δε, όριο στην ελευθερία επιλογών του νομοθέτη κατά τον καθορισμό, ειδικότερα, του ύψους των διατιθέμενων για την κοινωνική ασφάλιση κρατικών οικονομικών πόρων αποτελεί η διασφάλιση στους συνταξιούχους παροχών που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση τους, δηλαδή εισοδήματος ικανού να εξασφαλίσει όχι μόνο τους όρους της φυσικής τους υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή) αλλά και την δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Μείωση δε απονεμηθεισών ασφαλιστικών παροχών υπό τους ως άνω όρους και προϋποθέσεις δεν νοείται, ως προσκρούουσα στο άρθρο 17 του Συντάγματος».
Παράλληλα, η πλειοψηφία αναφέρει ότι «η προστασία της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί υποχρέωση του νομοθέτη που επιβάλλει, όταν διαπιστώνεται μεταβολή των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που εγκυμονεί κινδύνους γι’ αυτή, την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών παροχών και εισφορών και τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων θεμελιώσεως του ασφαλιστικού δικαιώματος, καθώς και την διάθεση κρατικών οικονομικών πόρων για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.
Αντίθετα, η μειοψηφία της σύνθεσης του Α΄ Τμήματος, κατ΄ αρχάς αναφέρει ότι «ακόμη και όταν επικρατούν στη χώρα λίαν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται πέραν της διενέργειας εκτεταμένων πάσης φύσεως διαρθρωτικών μεταβολών στο κράτος και η ταυτόχρονη επιβολή για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας αυστηρών φορολογικών και άλλης φύσεως μέτρων, που συνεπάγονται ιδιαίτερα σημαντικές επιβαρύνσεις για τους διοικουμένους, προκειμένου να είναι δυνατό να θεωρηθούν συνταγματικά ανεκτές επεμβάσεις του νομοθέτη στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του (διαρθρωτικές εν γένει μεταβολές στους οργανισμούς κοινωνικής ασφαλίσεως, ανακαθορισμός των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των πάσης φύσεως παροχών κ.λπ.), αυτόθροος συνέπεια των οποίων είναι ο περιορισμός της εκτάσεως και του ύψους των πάσης φύσεως ασφαλιστικών παροχών, πρέπει οι επεμβάσεις να επιχειρούνται μετά από σχεδιασμό, τηρουμένων των επιμέρους διατάξεων του Συντάγματος και μετά από σχεδιασμό, πρέπει δηλαδή να επιχειρούνται με ορθολογικό τρόπο, που να αποτυπώνεται σε μια προηγούμενη, συνολική μελέτη που να έχει καταρτισθεί επί τη βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και μετά από στάθμιση των συνολικών επιπτώσεων, που έχουν οι επεμβάσεις αυτές στις παροχές των ασφαλισμένων».
Ακόμη, υπογραμμίζει η μειοψηφία: «Απαιτείται οι επεμβάσεις του νομοθέτη στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας να είναι αιτιολογημένες, υπό την έννοια ότι πρέπει να προκύπτει ότι επιχειρούνται μετά από προηγούμενη συνεκτίμηση των συνολικών οικονομικών ή άλλων, άμεσων ή έμμεσων, επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στους ασφαλισμένους και μετά από διαρκή αποτίμηση, ιδίως επί διαδοχικών επεμβάσεων, των επιπτώσεων που συνεπάγονται, σωρευτικά, στο βιοτικό τους επίπεδο, επί τη βάσει μιας προηγούμενης, συνολικής μελέτης και με την επίκληση συγκεκριμένων στοιχείων, που να αντλούνται από οικονομικές, αναλογιστικές, στατιστικές κ.ά. μελέτες, οι οποίες πρέπει να έχουν εκπονηθεί από ανεξάρτητες αρχές, όπως η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κ.λπ.».
Και καταλήγει η μειοψηφία στο συμπέρασμα: «Η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα να μειωθεί σε επίπεδο που να μην εξασφαλίζεται η παροχή ικανοποιητικού επιπέδου κοινωνικής ασφαλίσεως. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, ακόμα και υπό τις παρούσες λίαν δυσμενείς για την Χώρα οικονομικές συνθήκες, η υποχρέωση χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, στην οποία σημειωτέον ότι η συμβολή των ασφαλιστικών οργανισμών ήταν προ της κρίσεως πολύ σημαντική, να μετακυληθεί από το Κράτος – το οποίο ήταν και παραμένει υπεύθυνο για τη χάραξη της εκάστοτε ακολουθούμενης ασφαλιστικής πολιτικής και την άσκηση της δέουσας εποπτείας στους οργανισμούς κοινωνικής ασφαλίσεως – καθ’ ολοκληρίαν ή κατά το μεγαλύτερο μέρος της στους ασφαλιστικούς οργανισμούς».
Μια εισαγγελική πρόταση σε μορφή μυθιστορήματος – Το μήνυμα του Ν. Γ. Μιχαλολιάκου
746 σελίδες γεμάτες αντιφάσεις και ψεύδη και χωρίς κανένα στοιχείο. Θριαμβευτική η υποδοχή της προτάσεως Ντογιάκου από τους “νταβατζήδες”.
Ήταν Πέμπτη 16 Οκτωβρίου του 2014 και ξαφνικά κατέθεσε την πρότασή του ο Εισαγγελέας Ντογιάκος. Πολύ “κατάλληλος” πολιτικά ο χρόνος, απόλυτα εναρμονισμένος με τα κυβερνητικά σχέδια. Μη ξεχνάμε ότι ήταν η ημέρα όπου κατέρρεε το= Χρηματιστήριο, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας είχαν φτάσει στα ουράνια και με δύο λόγια το success story της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κατέρρεε κυριολεκτικά. Πιο ωραίο δώρο για τους “νταβατζήδες”, προκειμένου να προβούν σε μία επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης δεν υπήρχε! Έτσι, σε χρόνο μηδέν, σε όλα τα κανάλια των “νταβατζήδων”, στα οποία είχαν μοιράσει και φωτογραφία του Εισαγγελέα Ντογιάκου, άρχισαν να μεταδίδονται αποσπάσματα από την πρότασή του, χωρίς κανέναν φυσικά αντίλογο, αφού γνωρίζουμε πόσο “δημοκράτες” είναι οι διώκτες μας.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μυθιστόρημα γεμάτο ψευδολογίες και αντιφάσεις χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο ομιλεί γενικά και αόριστα και πλήττει καίρια την Αλήθεια και την Δικαιοσύνη.
Εις ό,τι με αφορά, η βασική κατηγορία εναντίον μου είναι ότι διευθύνω μία “εγκληματική οργάνωση”. Ας δούμε όμως τι χαρακτηριστικά αναφέρει περί τούτου η πρόταση: “Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας , ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, κατά τη δεκαετία του 1980, συγκρότησε μαζί με άλλους, των οποίων η ταυτότητα δεν εξακριβώθηκε κατά την ανάκριση, ούτε αυτός έχει κατονομάσει ποτέ, την οργάνωση «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», ως κλειστή τότε ομάδα και έκτοτε, μέχρι και σήμερα, συμμετέχει σε αυτή συνεχώς και αδιαλείπτως. Η οργάνωση αυτή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό – κόμμα και στη συνέχεια, οπωσδήποτε από το έτος 2008 και μετά, εμφάνισε προδήλως τα στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης.”
Μόνο από το απόσπασμα αυτό καταδεικνύεται η αοριστία, η προχειρότητα και η εμπαθής προσπάθεια να καταστώ κατηγορούμενος χωρίς στοιχεία! Αναφέρει ότι ιδρύθηκε η “εγκληματική οργάνωση” από το ’80 (όταν και πράγματι εκδόθηκε το πρώτο περιοδικό Χρυσή Αυγή) και ξαφνικά απέκτησε εγκληματική δράση μετά από 28 ολόκληρα χρόνια! Φυσικά και γνωρίζουν ποιοι ήσαν στην Χρυσή Αυγή της δεκαετίας του ’80, αφού υπάρχουν και τα ονόματα και οι υπογραφές στο περιοδικό, αλλά δεν ασχολούνται με το θέμα, γιατί γνωρίζουν πως εάν αναζητήσουν στοιχεία θα διαψευστεί κυριολεκτικά το κατηγορητήριό τους. Σε όλες τις περιπτώσεις σχετικά με την κατηγορία περί “εγκληματικής οργανώσεως”, δεν υπάρχει απάντηση στο πότε, πως και που και ακόμη δεν ορίζεται ο σκοπός της “εγκληματικής οργανώσεως”. Και όμως, αυτό το κείμενο το οποίο δεν θυμίζει εις ουδεμία των περιπτώσεων νομικό έγγραφο, το υποδέχθηκαν με θριαμβολογίες τα κανάλια των “νταβατζήδων” χωρίς να μας δώσουν την δυνατότητα βεβαίως μέσω ενός εκπροσώπου μας να απαντήσουμε στην πολιτική σκευωρία.
Βασικό στοιχείο της “ενοχής” μου, οι δημόσιες ομιλίες μου. Οι τρεις από τις πέντε σελίδες του κατηγορητηρίου που με αφορούν είναι αφιερωμένες σε δημόσιες ομιλίες μου! Χαρακτηριστικά σας παραθέτω τα παρακάτω από την εισαγγελική πρόταση:
«δ) Το βράδυ των εκλογών της 17-6-2012, απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματός του, μετά την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, δήλωσε «Είμαστε στρατιώτες, είμαστε πειθαρχημένοι, είμαστε Χρυσαυγίτες. Είστε σαν στρατός πειθαρχημένος… Ευχαριστώ τα παιδιά με τα μαύρα». Την ίδια δήλωση επανέλαβε και στις 20-10-2012 , στη Γιορτή της νεολαίας του κόμματος στο Γουδί ε) Στις 15-1-2012, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του κόμματος, στην περιοχή της Αρτέμιδας Αττικής, δήλωσε «Για τους προδότες αυτός ο τόπος είχε μία αποστολή , έναν προορισμό, την κρεμάλα στ) Το έτος 2012, σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, μεταξύ των άλλων, διεκήρυξε στους οπαδούς και στα μέλη του κόμματος «Θα φτάσουμε ως τις εκλογές. Θα υπάρχουν τα ψηφοδέλτιά μας σε κάθε εκλογικό τμήμα της χώρας για να εκφραστεί ο λαός. Και ότι θα συμμετάσχουμε στις εκλογές δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουμε τις αρχές μας σε ουδεμία των περιπτώσεων… Μπαίνοντας στη Βουλή δεν θα αλλάξουμε, δεν θα σας προδώσουμε. Εάν σήμερα χωρίς τη Βουλευτική ασυλία μπορούμε να κάνουμε όσα κάνουμε, με τη βουλευτική ασυλία θα κάνουμε πολύ περισσότερα. » ζ) Στις 2-6-2009, στην Αθήνα, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, σε προεκλογική συγκέντρωση «Και όταν γίνουμε εμείς οι δυνατοί , θα είμαστε ανελέητοι. Αν χρειαστεί λερώνουμε τα χέρια μας, αν χρειαστεί δεν είμαστε δημοκράτες. Για την πατρίδα, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η πατρίδα. Ούτε οι θεσμοί, ούτε τίποτα άλλο» η) Στις 24-11-2011, στα γραφεία του κόμματος «Όχι πως πιστεύω στις εκλογές. Δεν παριστάνω το δημοκράτη γιατί υποκριτής δεν είμαι, αλλά αυτόν τον τρόπο έχουμε να πολεμήσουμε , αυτόν χρησιμοποιούμε »
Από την τελευταία και μόνο πρόταση των αποσπασμάτων που σας παρέθεσα καταδεικνύεται ότι ο αγώνας της Χρυσής Αυγής ήταν ένας νόμιμος πολιτικός αγώνας, αφού όπως δηλώνω χαρακτηριστικά “αυτόν τον τρόπο έχουμε να πολεμήσουμε, αυτόν χρησιμοποιούμε”. Μόνο και μόνο από την πρόταση αυτή αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μία δίωξη φρονήματος, πρόκειται για μία πολιτική σκευωρία την οποία έστησε το παρακράτος του Μαξίμου και βεβαίως την υιοθέτησαν πλήρως και την προωθούν τα κανάλια των “νταβατζήδων”.
Γνωρίζουμε σε ποιο κράτος ζούμε, γνωρίζουμε ότι ένα ολόκληρο καθεστώς έχει στραφεί εναντίον μας, μας πολεμά με διαδικασίες καταφανώς παράνομες. Γνωρίζουμε ότι αυτό που ονομάζεται ελληνικό κράτος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σάπιο βασίλειο της Δανιμαρκίας με κάποιες διεφθαρμένες φαμίλιες να δοιικούν με τρόπο γκανγκστερικό την χώρα και να έχει κάθε μία από αυτές τους δικούς της οικόσιτους δημοσιογράφους και βουλευτές…
Πληρώνουμε το ότι είμαστε ασυμβίβαστοι, το ότι με την διαφθορά και την διαπλοκή δεν πρόκειται να έλθουμε στην οποιαδήποτε συναλλαγή. Και θα συνεχίσουμε ασυμβίβαστοι τον αγώνα γιατί όπως είπε και ένας μεγάλος ποιητής όποιος δεν κάνει θυσίες για τις Ιδέες του ή οι Ιδέες του δεν αξίζουν ή αυτός!
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, παραμένουμε όρθιοι μέσα από τα κελιά της φυλακής μας συνεχίζουμε τον Αγώνα. Η φυλακή για μας είναι τιμή.
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες μέχρι το τέλος του κόσμου, μέχρι την τελική νίκη συνεχίστε τον Αγώνα. Οι Σημαίες Ψηλά!
Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΣτΕ… Συμβούλιο της Επιορκίας!
Πουλημένοι δικαστικοί ανάξιοι και δωροδοκούμενοι…περιττώματα της ελληνικής γης…
Θα έπρεπε να ντρέπονται, αλλά ντρέπονται όσοι έχουν ήθος και συνείδηση όχι τα υποχείρια αυτών που οδηγούν σε γενοκτονία το λαό!
Κατάπτυστοι!