Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ παραμένει:Σε γκρίζα ζώνη το Χρηματιστήριο Αθηνών και μετά τα stress tests -Φταίει η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ» λένε οι ΞΕΝΟΙ αναλυτές για να ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ…την ΔΟΣΙΛΟΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κοινοποίηση:
xrimatistirio-ptosh

Τα «ονειρικά» αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο δεν έδιωξαν τον εφιάλτη… του sell off από το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως γράφει σε άρθρο του το capital.gr. Όσο κι αν πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως το δεύτερο μεγάλο ξεπούλημα που έγινε τη Δευτέρα οφείλονταν σε «παρεξήγηση» των ξένων funds και ελπίζουν πως δεν θα έχει συνέχεια εφόσον ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα είναι μεγάλος και ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις ακατάπαυστες ρευστοποιήσεις σε μετοχές εταιρειών της πραγματικής οικονομίας και του στενού δημόσιου τομέα.

Ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου παραμένει σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος που βάζει σε περιπέτειες το ελληνικό χρηματιστήριο και είναι αυτός που κατά την άποψη τους οδηγεί σε βαθιά διόρθωση ή ωθεί σε νεότερα χαμηλά πολλές από τις μη τραπεζικές μετοχές. Για παράδειγμα μετοχές όπως οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ κατέγραψαν νέες ελάχιστες τιμές τη Δευτέρα, και άλλες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Ελλάκτωρ κ.α έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής αντίδρασης, προβληματίζοντας ιδιαίτερα για τη συνέχεια.

Για τους ξένους δε, που ούτως ή άλλως τιμολογούν με υψηλότερο κίνδυνο την Ελλάδα σε μια περίοδο που η ρευστότητα «μαζεύεται» διεθνώς από τις κεντρικές τράπεζες, η νέα κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τον χρόνο και τον τρόπο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των τραπεζών επιδεινώνει το ήδη επισφαλές σκηνικό.

Αναλυτές επικαλούνται ως αφορμές για την νέα επιδείνωση του κλίματος στο Χ.Α από την επομένη της ανακοίνωσης των stress tests, τα σενάρια που άρχισαν να κυκλοφορούν για νέες αυξήσεις κεφαλαίου από κάποιες τράπεζες με στόχο να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ και την κινητικότητα που φαίνεται να αναπτύσσεται παράλληλα ως προς την πιθανότητα υποβολής δημόσιων προτάσεων εξαγοράς warrants με στόχο να μετατραπούν σε μετοχές για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των τραπεζών. Το ανέβασμα των τόνων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά επί της ουσίας πάγωμα κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης μέχρι το 2018 αλλά και περαιτέρω κρατικοποίηση των τραπεζών με την έκδοση νέων μετοχών υπέρ του δημοσίου για τον αναβαλλόμενο φόρο, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τις τράπεζες.

Επιβαρυντικά φαίνεται να μετρά και η εκτίμηση πως ο κλάδος είναι υποχρεωμένες να σχηματίσει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς του τα επόμενα τρίμηνα, προκειμένου να ενσωματωθούν τα ευρήματα του asset quality review, με αποτέλεσμα να αναμένεται πως θα καθυστερήσει η επιστροφή σε οργανική κερδοφορία.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω και ενώ από χθες –ημέρα αργίας για το ΧΑ- η σημαντική ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών και κυρίως του γερμανικού χρηματιστηρίου και των αμερικάνικων δεικτών, δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς φαίνεται να αποφεύγεται προσωρινά μια άμεση αποτυχία του εγχειρήματος αναστροφής της καθοδικής τάσης, οι σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών αποκτούν καθοριστική σημασία.

Δεδομένου του υψηλού βαθμού εξάρτησης του ΧΑ από τις κινήσεις των ξένων κεφαλαίων, η ελληνική αγορά εκτιμάται ότι θα συντονιστεί πλέον με τις κεντρικές κεφαλαιαγορές που έχουν στραμμένη όλη τους την προσοχή στη διήμερη συνεδρίαση της FED και τις ανακοινώσεις για το αν και το πότε η αμερικάνικη κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να διακόψει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διεθνώς είναι μοιρασμένες ως προς τον χρόνο (αν θα γίνει στο τρίτο ή στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 ή στις αρχές του 2015), ωστόσο η πλειονότητα θεωρεί πως οι αγορές ομολόγων και το τρομπάρισμα της οικονομίας με φτηνή ρευστότητα μέσω των μηδενικών επιτοκίων θα σταματήσουν σύντομα, και αυτό θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στα νομίσματα όσο και στα χρηματιστήρια παγκοσμίως. Υπό το πρίσμα αυτό πολλά θα εξαρτηθούν βραχυπρόθεσμα τόσο για τις μεγάλες αγορές όσο κυρίως για τις αναδυόμενες και τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, από το αν η FED θα δώσει κάποια σημάδια για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Καλό νέο» για τις ευρωπαϊκές αγορές που το τιμολόγησαν με τη χθεσινή σημαντική τους άνοδο, ήταν και η πληροφορία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδεχθεί τελικά τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας, μετά την υπαναχώρηση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα λιτότητας για να μειώσουν τα ελλείμματά τους το 2015. Το ενδεχόμενο απόρριψης των προϋπολογισμών από την Ε.Ε είχε δημιουργήσει ανησυχίες για ταχεία επιδείνωση της κρίσης στους κόλπους της ευρωζώνης, επιβαρύνοντας σημαντικά το κλίμα στις αγορές το προηγούμενο διάστημα.

Με τον Dow Jones να ανακτά χθες τις 17.000 μονάδες, τον S&P 500 να επιστρέφει στις 1.985 μονάδες και τον DAX να ξεπερνά την κρίσιμη περιοχή των 9.000 μονάδων όπου βρίσκεται η «γραμμή λαιμού» του καθοδικού σχηματισμού που έχει δημιουργήσει, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας και για το ελληνικό χρηματιστήριο να αντιστρέψει τις εντυπώσεις από το ξεπούλημα της Παρασκευής και να επιχειρήσει εκ νέου την ανακατάληψη των 1.000 μονάδων. Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο GREK που παρακολουθεί τον FTSE Large Cap έδωσε ήδη από χθες ένα πρώτο «στίγμα» κλείνοντας με άνοδο 2,2% ενώ θετική πορεία στο αμερικάνικο χρηματιστήριο ακολούθησε και το adr της Εθνικής.

Μένει να φανεί σήμερα-αύριο αν οι πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν ιδιαίτερους λόγους να συνεχίσουν άμεσα τις ρευστοποιήσεις ή οι αγοραστές θα εκμεταλλευτούν τα περιθώρια «ανοχής» για να ξαναπάρουν τη σκυτάλη μετά την κατοχύρωση κερδών, και να διευρύνουν την ανοδική αντίδραση που παρά την αισθητή απώλεια της δυναμικής της, διατηρείται εν ζωή όσο τουλάχιστον ο ο Γενικός Δείκτης δεν χάνει τη ζώνη στήριξης των 925-930 μονάδων και ο FTSE Large Cap τις 300-310 μονάδες.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: