Υλικά συνταγής
- 500γρ. καλαμαράκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 250γρ. κριθαράκι
- 750γρ. ζωμός λαχανικών
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε φέτες
- 1 κολοκυθάκι κομμένο στη μέση και σε χοντρά κομμάτια
- 1 καρότο σε φετούλες
- 2 ντομάτες ώριμες κομμένες κονκασέ
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια (ο χυμός τους)
- 1 φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 κ.σ. γεμάτη ταχίνι
- πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
Βάζουμε μια πλασοτέ κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και το καρότο. Σοτάρουμε για περίπου 5-7 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας ενδιάμεσα με ξύλινη κουτάλα.
Αν χρησιμοποιούμε φρέσκα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε αφαιρώντας το κόκαλο και τα τρυπάμε ελαφρώς κάτω κάτω. Τα πλένουμε εσωτερικά με τρεχούμενο νερό. Τα κόβουμε σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, το χυμό λεμονιού και το ζωμό σε τρεις δόσεις. Κάθε φορά ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο να ρουφήξει το κριθαράκι τον ζωμό πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση.
Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τον άνηθο, το πιπέρι και το ταχίνι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
cooklos.gr