ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ Κρατουμένων- ΠΟΙΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ στα Χρονικά της Ελλάδος «ΕΣΠΑΣΕ» το ΦΡΑΓΜΑ του ΘΑΝΑΤΟΥ»

Κοινοποίηση:
499

«Αποτελεσματικές» θεωρούνται οι απεργίες πείνας στη χώρα μας – εν αντιθέσει με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό – με κύριο αίτημα την αποφυλάκιση κρατουμένων. Η περίπτωση της πολυήμερης απεργίας πείνας του 21χρονου Νίκου Ρωμανού προκειμένου να του δοθεί εκπαιδευτική άδεια έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρελθόν. Από τον κατηγορούμενο για ποινική υπόθεση Χρήστο Ρούσσο ως τους αντιεξουσιαστές Κώστα Σακκά και Χριστόφορο Μαρίνο αλλά και σε άλλες περιπτώσεις οι κρατούμενοι που αρνούνταν επί δεκάδες ημέρες να λάβουν τροφή, τελικώς αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις οι απεργοί πείνας εκμεταλλεύθηκαν τις συγκεκριμένες αποφάσεις και φέρεται είτε να προχώρησαν σε νέες παράνομες ενέργειες ή παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους «προδίδοντας» εκείνους που είχαν αποδεχθεί τα αιτήματά τους. Εν αντιθέσει, στο εξωτερικό, με τον τραγικό θάνατο δέκα μελών του ΙRΑ το 1981 στις βρετανικές φυλακές, πολλών κούρδων ανταρτών στις τουρκικές φυλακές αλλά και μελών της γερμανικής RAF, οι κρατικές υπηρεσίες φάνηκαν ανυποχώρητες με τραγική κατάληξη.

Από τον Ρούσσο στον Σακκά

Στην Ελλάδα,σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα, η απεργία πείνας που είχε απασχολήσει όσο καμία άλλη τα ΜΜΕ αλλά και είχε προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών ήταν αυτή, το 1987, του 30χρονου τότε Χρήστου Ρούσσου, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη γιατί το 1976, σε ηλικία 19 ετών, σκότωσε τον φίλο του Ανέστη Παπαδόπουλο. Η υπόθεση αυτή αποτυπώθηκε στην ταινία «Αγγελος» και ζητούμενο της πολυήμερης απεργίας του Ρούσσου – κράτησε 74 ημέρες – ήταν να γίνει δεκτό αίτημα χάριτος που είχε υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επί τρία χρόνια καταγράφονταν σειρά κινητοποιήσεων – με πρωταγωνιστές διανοούμενους, πολιτικούς – για την αποφυλάκιση του Χρήστου Ρούσσου που απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει. Τελικά ο κρατούμενος αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 1990, ύστερα από αίτηση χάριτός του, που έκανε δεκτή ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Χρήστος Ρούσσος είναι σήμερα ιδιωτικός υπάλληλος με συμμετοχή σε οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική.

Σε σειρά απεργιών πείνας, η οποία καταλήγει συνήθως σε ικανοποίηση του αιτήματός τους, έχουν προχωρήσει πολλοί αντιεξουσιαστές που είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις ή παράνομες πράξεις.
Το 1987 είχε κάνει απεργία πείνας στον Κορυδαλλό ένας ιταλός κρατούμενος, ύποπτος για συμμετοχή σε ένοπλη ιταλική οργάνωση, ο οποίος ζητούσε να μην εκδοθεί στη γειτονική χώρα. Το 1988 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μένιος Κουτσόγιωργας έκανε δεκτό το αίτημά του. Συνελήφθη έπειτα από νέο ένταλμα των ιταλικών αρχών το 1990, άρχισε πάλι απεργία πείνας και τελικώς αποφυλακίστηκε λίγες ημέρες αργότερα.

Ιδια «θετική εξέλιξη» υπήρχε στην απεργία πείνας – διάρκειας 34 ημερών – το 1991, δύο ανδρών και μίας γυναίκας από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση με βάση αποτυπώματα που είχαν εντοπισθεί σε διαμέρισμα στην οδό Μαυρικίου, όπου είχε σημειωθεί αιματηρή έκρηξη και είχε συνδεθεί τότε με τη δράση της οργάνωσης Επαναστατική Αλληλεγγύη. «Επιτυχημένη» θεωρείται και η απεργία πείνας – διήρκεσε 68 ημέρες, τον Δεκέμβριο του 1995 – ενός 26χρονου τότε δραστήριου αντιεξουσιαστή.

Μία από τις απεργίες πείνας για την οποία υπήρχαν επίσης εκτεταμένες αναφορές στα ΜΜΕ ήταν αυτή στα τέλη του 2005 του «αντάρτη πόλης» Χριστόφορου Μαρίνου που είχε συλληφθεί λίγους μήνες νωρίτερα για συμμετοχή στη ληστεία στο Γενικό Κρατικό Νικαίας. Ο Μαρίνος αρνείτο τις κατηγορίες και τελικώς έπειτα από 65 ημέρες απεργίας πείνας αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του. Οι αστυνομικοί του απέδωσαν ότι μετά την αποφυλάκισή του προχώρησε με άλλον αντιεξουσιαστή σε ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ΠαΣοΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Τελικά το καλοκαίρι του 1996 βρέθηκε νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, η επίσημη αιτιολογία είναι ότι αυτοκτόνησε, στο πλοίο «Πήγασος».

Το φθινόπωρο του 2004 υπήρξε απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και άλλων κρατουμένων μελών της 17Ν, για τις συνθήκες κράτησής τους στον Κορυδαλλό, όπου και πάλι είχε τεθεί ζήτημα υποχρεωτικής σίτισης. Τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από 38 μέρες απεργίας πείνας, αποφυλακίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών ο αντιεξουσιαστής Κωνσταντίνος Σακκάς που κατηγορείτο για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο Σακκάς είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2010 έξω από αποθήκη που φυλασσόταν οπλισμός, στη Νέα Σμύρνη. Τον Ιανουάριο του 2014 συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν τεθεί, αθωώθηκε όμως κατά πλειοψηφία από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη εκ νέου αφού σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ανιχνεύθηκε το αποτύπωμά του σε πειστήρια που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα-γιάφκα στο Χαλάνδρι. Μετά την κατάθεσή του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους. Ωστόσο τον περασμένο Φεβρουάριο δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Καμινίων όπως όφειλε, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί και από τότε καταζητείται.

Συνεχίζει για 26η ημέρα την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός

Παρά την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 26η ημέρα την απεργία πείνας, διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές άδειες για να φοιτήσει στη σχολή που έχει περάσει και απορρίπτοντας την πρόταση για φοίτηση εξ αποστάσεως.

Κύμα αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας: Υπό κατάληψη η ΓΣΕΕ, πανεπιστημιακά κτίρια, δημαρχεία, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ακόμη και σε γειτονιές της Αθήνας.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Για το Καμπούρη τσιμουδιά…
    Για πες για τις απεργίες πείνας τον Ιρλανδών, πόσες μέρες άντεξαν.
    Άλλη μια παγκόσμια πρωτιά που δείχνει την ανωτερότητα της Ελληνικής φυλής.

Comments are closed.