Σε εξέλιξη η παρασκηνιακή κινητοποίηση οικονομικών και πολιτικών παραγόντων για να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα στην τρίτη ψηφοφορία, «κεντροαριστερής» κατεύθυνσης, με στόχο να πυροδοτηθούν αποσχιστικές μεθοδεύσεις στα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ)
Όπως αναφέρει ο Ν. Φίλης στην Αυγή, η μεθόδευση για αλλαγή της υποψηφιότητας Δήμα (που είναι στενά κομματική και, πλέον, καμμένο χαρτί) συνδυάζεται με τον πολιτικό σχεδιασμό για τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, προκειμένου να υπογραφούν οι παλιές αλλά και οι νέες μνημονιακές υποχρεώσεις και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πιστωτών: «Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ως εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και ορισμό ημερομηνίας εκλογών ώστε να εκλέγει Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή» πρότεινε την Πέμπτη μέσω του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική πρωτοβουλία για κοινό εθνικό μέτωπο ώστε να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες ζήτησε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρήγας γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον σταθμό μας. «Αν πάμε σε κυβέρνηση εθνική σωτηρίας αλλάζουν όλα, αλλά δεν το δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ» εξήγησε. «Δεν μπορούμε να παίξουμε με το όνομα του υποψηφίου, αυτό θα ήταν ευτελές» επισήμανε ο κ. Ρήγας. Τη συναίνεση των «κομμάτων του Δημοκρατικού Τόξου» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε εξάλλου την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει ακόμη και το ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών.
Στις διεργασίες η οικογένεια Μητσοτάκη και ανεξάρτητοι βουλευτές
Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντάται σήμερα, με δική του πρωτοβουλία, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε από χθες πολιτικές πρωτοβουλίες από τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Ανεξάρτητοι βουλευτές που κουβεντιάζουν μαζί της, όπως σημειώνει το tvxs.gr, υποστηρίζουν ότι θα έβλεπε θετικά μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, γνωρίζοντας ότι είναι κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου αφού αυτό προϋποθέτει αλλαγή πρωθυπουργού. Ενδεικτική των πυρετωδών διεργασιών για να αποφευχθεί το πολιτικό τέλος της μνημονιακής συγκυβέρνησης, είναι η δήλωση του ανεξάρητου βουλευτή Γιάννη Κουράκου, ο ποίος έθεσε τις τρεις προϋποθέσεις για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα ο βουλευτής, που ψήφισε «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία, τόνισε ότι για να ψηφίσει για ΠτΔ πρέπει να υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις:
-Κυβέρνηση εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους «γιατί το χρέος είναι εθνική υπόθεση και αφορά 4-5 γενιές Ελλήνων»\
-Ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης
-Ορισμός ημερομηνίαςς εκλογών
Μαξίμου: Ή Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου
Ο Α. Σαμαράς έχει, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Left.gr,διαβεβαιώσει τους συνεργάτες του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς εκλογές όσο και αν σφίξει γύρω του ένας τέτοιος κλοιός. Σύμφωνα με το in.gr, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να μην συμμερίζεται τις απόψεις της Χαριλάου Τρικούπη για την ανάγκη πολιτικών πρωτοβουλίων που θα οδηγήσουν σε συναινετική προεδρική εκλογή. Αντίθετα, φαίνεται ότι ακολουθείται στρατηγική «καθαρής λύσης», που συμπυκνώνεται στο «ή θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου ή θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».