Ρωσικό σκάφος Σογιούζ απογειώθηκε από τις στέπες του Καζακστάν με τριμελές πλήρωμα μεταφέροντας στο Διάστημα την ολυμπιακή δάδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.
Η δάδα, που φυσικά δεν θα ανάψει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για λόγους ασφαλείας, έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το προσωπικό του οποίου θα κάνει με αυτήν έναν «διαστημικό περίπατο».
Αν και η δάδα είχε ταξιδέψει στο Διάστημα και το 1996, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα τότε, με τον διαστημικό περίπατο γύρω από τον ΔΔΣ θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στο «ανοικτό» Διάστημα.
Το Σογιούζ εκτοξεύθηκε μαζί με τους τρεις κοσμοναύτες, το Ρώσο Μιχαήλ Τιουρίν, τον Αμερικανό Ρικ Μαστράκιο και τον Ιάπωνα Κοΐτσι Ουακάτα, όπως είχε προγραμματιστεί, στις 04:14 ώρα Γκρίνουιτς, από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.
Το Σογιούζ φέρει ένα λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το Φεβρουάριο του 2014 και τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους.
Το Σογιούζ έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ύστερα από έξι ώρες πτήση.
Η δάδα θα επιστρέψει στη Γη τη Δευτέρα.