Oύτε ένα 24ωρο δεν πέρασε μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο νέος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Μπάρακ Ομπάμα. Ένα τηλεφώνημα το όποιο λίγο ή πολύ οι γνώστες της διεθνούς πολιτικής το είχαν σίγουρο.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο γεωγραφικός χώρος στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα αποτελεί γεωστρατηγικό σημείο που ξεπερνάει κάθε άλλο οικονομικό μέγεθος. Η εξάρτηση μας από τις αγορές είναι αναμφισβήτητα κανόνας ωστόσο τα προβλήματα που υπάρχουν στα διάφορα σημεία του πλανήτη αποδεικνύουν ότι τα πάντα δεν είναι αριθμοί. Και ακριβώς πίσω από αυτό το τηλεφώνημα θα πρέπει η νέα Κυβέρνηση να χτίσει μια νέα θεωρία η οποία δεν θα είναι εχθρική απέναντι στις αγορές, στα ξένα fund’s ωστόσο όμως ταυτόχρονα δεν πρέπει να απομακρυνθεί από την λαϊκή επιταγή.
Η πολιτική Ομπάμα αλλά και γενικά το αμερικανικό δόγμα είναι σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η σύγκρουση δολαρίου – ευρώ ουσιαστικά αναδεικνύει τον πόλεμο ανάμεσα στη Γερμανία που εκφράζει την υπεράσπιση των αριθμών και τις ΗΠΑ που η οικονομία της στηρίζετε σε έναν κοινωνικό καπιταλισμό και νεοφιλελεύθερες αποχρώσεις. Οι συνέπειες όμως των αυτών σχολών δείχνουν ότι το μοντέλο Γερμανίας δεν δείχνει να αγαπιέται από τους λαούς της Ευρώπης και έτσι το Αμερικανικό δόγμα είναι αυτό που σιγά- σιγά θα κατακτήσει την Ευρώπη!!
Η εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα ενδεχομένως αργά η γρήγορα να αλλάξει την φιλοσοφία των τεχνοκρατών της Ευρώπης με μια πολύ σημαντική νίκη για την Ελλάδα. Την αλλαγή φιλοσοφίας στην σκέψη παραγόμενου αγαθού αλλά και στις νέες πολιτικές ανάπτυξης.
Το αποτυχημένο μοντέλο της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου έδειξε ότι θέλει ένα μικρό κράτος αλλά χωρίς νέες δομές. Η βίαια προσαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να έχει θετικά αποτελέσματα όταν οι πολίτες έβλεπαν την αγοραστική τους δύναμη να είναι ολοένα και πιο εύθραυστη.
Όλα αυτά τα συστατικά δείχνουν πως οι πολιτικές «κοινωνικής σωτηρίας» αυτό δηλαδή που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο του Υπουργικό Συμβούλιο είναι το πρώτο οχυρό σε μια σειρά από πολιτικές που θα ξεδιπλωθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.
Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα διαισθανόμενος ότι το νέο πολιτικό σκηνικό που θα στηθεί στις χώρες του νότου της Ευρώπης δεν θα ήταν δυνατόν να τον αφήσει αδιάφορο ωστόσο ένα τηλεφώνημα ανάμεσα σε δύο αρχηγούς κρατών που είναι μέρος δύο διαφορετικών οικονομικών φιλοσοφιών είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός πολέμου και πληρώνει τα σπασμένα των βομβαρδισμών σε οικονομικά μεγέθη τα οποία είναι δυσανάλογα με την δική της οικονομία.
Ο Αλέξης Τσίπρας αν καταλάβει ότι αυτό είναι ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί πολύ γρήγορα θα έχει θετικά αποτελέσματα και αυτό γιατί στις νέες ισορροπίες που χτίζονται στον πλανήτη η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.
Βέβαια το μεγάλο δημόσιο χρέος που κουβαλάει η χώρα μας, οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει ήδη υπογράψει αλλά και η εικόνα καταστροφής που βλέπει κανείς σε όλη την επικράτεια κάνουν το σενάριο ενός ενδεχόμενου «κουρέματος» να αποτελεί εμπόδιο για αλλαγή πολιτικών στη χώρα καθώς τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επικαλεστεί οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν φανερώνουν ότι μπορεί να αλλάξει ρώτα η χώρα. Μπορεί η χώρα να μην παράγει ελλείμματα, μπορεί να έχει βελτιώσει κάποιους δημοσιονομικούς αριθμούς, οι Υπουργοί του Αντώνη Σαμαρά να κάνουν λόγο για ένα πρωτογενές πλεόνασμα αλλά όλα αυτά είναι πέρα και μακριά από την πραγματική αγορά.
Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν της Κυβέρνησης Τσίπρα είναι να πείσει τον Αμερικανικό παράγοντα σε μια συμμαχία σε πολιτικές ανάπτυξης και να πάρει εκείνη την πίστωση χρόνου που θα επαναφέρει την λειτουργία της αγοράς εσωτερικά και ταυτόχρονα θα αρχίσει σιγά σιγά να παράγει τα πρώτα εξαγώγιμα αγαθά. Η σύγκρουση με τους «χαρτογιάκαδες» της Ευρώπης θα πρέπει να είναι αναπόφευκτη εκτός και αν αυτοί αποφασίσουν να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους γιατί μπορεί η Ελλάδα να περάσει σε μαύρες δεκαετίες φτώχειας και αλληλοσπαραγμών αλλά η Ευρώπη σύντομα πολύ σύντομα θα περάσει στα χέρια δεκάδων ακραίων οργανώσεων, κινημάτων και πολιτικών ομάδων τέτοιων που πολύ εύκολα να γκρεμίσουν ένα σαθρό οικοδόμημα που έχτισε ως Ένωση αλλά υπό την σκιά της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε μία χρονική στιγμή που η Ισλαμοφοβία θα είναι το νέο τρομοκρατικό όπλο κατά της Ευρώπης!!!!
Χρήστος Χατζηαναστασίου
Ελλήνων Πολιτεία
3.53@…. Μην βάζεις ιδέες…
Αν και καλό θα ήταν να φέρει το Χριστοφοράκο… να ανοίξει το στόμα του και να γίνουν αστρόσκονη πολλά στελέχη πρωτοκλασάτα πασοκ και νδ και πολλοί δημοσιογράφοι …του σαλονιού… που χρηματίστηκαν ασύστολα!
Άντε ντε… ας τον φέρουν επιτέλους!
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοινώνει την ανάθεση στην εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου. Θυμάστε ποια είναι η εν λόγω εταιρεία; Πρόκειται για την ίδια που προσέλαβε το 2010 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργός οικονομικών, αντί αμοιβής 31 εκατ. ευρώ για να εποπτεύει την εφαρμογή του Μνημονίου.Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή (6/12/2011) είχε καταγγείλει την πρόσληψη της συγκεκριμένης εταιρείας: Αυτήν λοιπόν προτίμησε ο Βαρουφάκης. Αντί να υπάρξει μια εισαγγελική και λογιστική έρευνα αστραπή για τα δημοσιονομικά του κράτους ώστε να διαπιστώσουμε το ακριβές μέγεθος της ληστείας με το δημόσιο χρήμα, να καταμεριστούν ευθύνες ποινικές, να δημευθούν περιουσίες, κοκ, τι κάνουν; Προσλαμβάνεται ξανά μια από τις εταιρείες συμβούλων που αποδεδειγμένα διευκόλυνε και συγκάλυψε τη λεηλασία.
Φαντάζομαι ότι το επόμενο βήμα είναι να φέρουν τον Χριστοφοράκο να αναλάβει ως σύμβουλος παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Σχόλιο της Ημέρας, 31/1/2015, dimitriskazakis.blogspot.com
Όλα καλά με τη νέα κυβέρνηση την στηρίζουμε, ναι στον Βαρουφάκη . Σωστή η αναφορά στις καγιέν αλλά τώρα ούτε Χιουντάι ατος μεταχειρισμενο δεν μπορούμε κύριε Βαρουφάκη….
O παραλογισμός, η απληστία, η ισοπέδωση λαών και η αδιαφορία για το δράμα του διπλανού …τουλάχιστον στην Ευρώπη θα αλλάξει γιατί οι καιροί το απαιτούν και γιατί είναι για το συμφέρον όλων!
Η Γερμανία αν δεν προσαρμοστεί θα παρασύρει τους Γερμανούς πολίτες σε περιπέτειες πολύ χειρότερες από εκείνες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου!
Μη αναστρέψιμες!
Γιατί δεύτερη φορά η ιστορία δεν συγχωρεί εγκληματικό εθνικό εγωκεντρισμό… σκληρότητα …και αλαζονεία προς τους άλλους λαούς!
Σ.Χ. ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ…ΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΕΡΘΕΙ ΛΙΓΟ ΕΞΥΠΝΑ….ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ…ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 90 ΕΤΗ ΤΟΥ!!!!
ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ, ΤΟΤΕ ++++++++++++++++++++++++
ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΙΖΕΣ Η΄ΔΕ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝΕ
«Οι συνέπειες όμως των αυτών σχολών δείχνουν ότι το μοντέλο Γερμανίας δεν δείχνει να αγαπιέται από τους λαούς της Ευρώπης και έτσι το Αμερικανικό δόγμα είναι αυτό που σιγά- σιγά θα κατακτήσει την Ευρώπη!!»
Η ΕΕ ειναι η θεσμοποιημενη εφαρμογη της νεοφιλελευθερης παγκοσμιοποιησης εντος ευρωπαικων κρατων με ολες αυτες τις συνθηκες Μααστριχ που επιβαλλουν ανοιχτες απελευθερωμενες αγορες, ελευθερο εμποριο, ελευθερη κινηση κεφαλαιων κλπ. Δηλαδη οι πολυεθνικες να μπορουν να μεταφερουν τα κεφαλαια τους και να επενδυουν οπου εχουν ωφελος (και μεγαλυτερα κερδη) χωρις κανενα κρατικο ελεγχο.
Το αμερικανικο συστημα ειναι ακομα χειροτερο απο αυτο της Ευρωπης διοτι στην Ευρωπη υπαρχουν ακομα μερικα στοιχεια καταλοιπα απο την εποχη της σοσιαλδημοκρατιας (επιδοματα, δωρεαν δημοσια παιδεια, δημοσιο συστημα υγιειας κλ). Αυτο ομως που συμβαινει ειναι η ταχυτατη αμερικανοποιηση των ευρωπαικων κρατων με διαλυση του κοινωνικου κρατους, φτωχοποιηση, ανισοτητες, καταστροφη της παραγωγικης βασης κλπ
Το αμερικανικο δογμα οντως κατακτα την Ευρωπη αφου ετοιμαζεται και συμφωνια ελευθερου εμποριου μεταξυ ΕΕ και ΗΠΑ. Θα γεμισουν οι ευρωπαικες αγορες με αμερικανικα σκουπιδο προιοντα, μεταλλαγμενα τροφιμα και αλλες αηδιες. Ολα αυτα θα ειναι η καταστροφη των ελληνων παραγωγων
» τις ΗΠΑ που η οικονομία της στηρίζετε σε έναν κοινωνικό καπιταλισμό και νεοφιλελεύθερες αποχρώσεις.»
Στις ΗΠΑ κοινωνικος καπιταλισμος ? Θα τρελαθουμε τελειως ? Ολα εκει ελεγχονται απο τις πολυεθνικες και πρεπει να πληρωνεις τεραστια διδακτρα (παιρνωντας φοιτητικα δανεια $150,000 – $300,000) για να σπουδασεις στα διαφορα κολλεγια/πανεπιστημια ενω το συστημα υγειας ειναι ιδιωτικο και πληρωνεις ιδιωτικες ασφαλειες. Εαν μεινεις ανεργος, εισαι ανασφαλιστος. Οι διακοπες ειναι μολις 7-10 μερες το χρονο ! Στις ΗΠΑ υπαρχουν τεραστιες ανισοτητες και η οικονομια δεν εχει ανακαμψει. Τα γκετο, το εμποριο ναρκωτικων και η εγκληματικοτητα ειναι πολυ σοβαρα προβληματα.
Αντιθετα στη Γερμανια υπαρχει ακομα και σημερα καλυτερο κοινωνικο κρατος (εστω και κουτσουρεμενο τα τελευταια 15 χρονια). Οι πανεπιστημιακες σπουδες ειναι δωρεαν χωρις διδακτρα, υπαρχει καποιο επιδομα ανεργιας και ενα δημοσιο συστημα υγειας.
Αφηστε λοιπον τα ψεμματα του ΣΥΡΙΖΑ. Εντος ΕΕ και ευρω δεν υπαρχει λυση . Ειτε αποχωρουμε απο την ΕΕ διαγραφωντας το χρεος και εισαγωντας εθνικο νομισμα, ειτε μενουμε στην ΕΕ με νεα μνημονια (ιδιωτικοποιησεις, ξεπουλημα, μισθοι βουλγαριας κλπ) και γινομαστε τα γκαρσονια της Ευρωπης
Οι δηλώσεις του Βαρουφάκη την επόμενη μέρα είναι πολύ στενάχωρες. Δείχνουν μία τούμπα. Θα είσαι πολύ άσχημο για την Ελλάδα αν μας προδώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας ελπίσουμε να γίνονται για λόγους εντυπώσεων και όχι ουσίας. Θα περιμένουμε λίγες μέρες και θα φανεί αυτό. Μακάρι να μην μας πουλήσουν και αυτοί..