ΣτΕ: Eπικύρωσε την απόλυση υπαλλήλου που χορηγούσε πλαστές βίζες

Κοινοποίηση:
ste

Με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας βρέθηκε εκτός του Δημοσίου γραμματέας του Γενικού Προξενείο μας στο Αργυρόκαστρο ο οποίος εμφανίζεται να εξέδιδε πλαστές βίζες εισόδου Σένγκεν σε Αλβανούς υπηκόους. Μάλιστα, τα περισσότερα έγγραφα που έφεραν την υπογραφή του αφορούσαν νεαρές κοπέλες από τη γειτονική χώρα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν πριν από 6 χρόνια απόρρητο έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι σε παρακείμενη του κεντρικού κτιρίου του Προξενείου αποθήκη βρέθηκαν τυχαία έξι πακέτα που περιείχαν 763 αιτήσεις με συνημμένα δικαιολογητικά για την χορήγηση θεωρήσεων Σένγκεν της διετίας 2006-2007.

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι από τις 763 αυτές αιτήσεις, οι 681 αφορούσαν άτομα εκτός της περιοχής της δικαιοδοσίας του επίμαχου Προξενείου. Από την ΕΔΕ που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι το χρονικό διάστημα 2006 έως 2008, ο επίμαχος γραμματέας χειρίστηκε επισήμως 544 αιτήσεις που έφεραν την υπογραφή του, οι οποίες είτε είχαν προφανείς ελλείψεις είτε είχαν εμφανώς πλαστά δικαιολογητικά.

Ακόμη, αποκαλύφθηκε ότι ο αριθμός των θεωρήσεων εισόδου στην χώρα μας ήταν αυξημένος την διετία 2006-2008, ενώ μόλις έφυγε ο επίμαχος προξενικός υπάλληλος ο αριθμός άρχισε να μειώνεται αισθητά.

Μαρτυρικές καταθέσεις έλεγαν πως ο υπάλληλος διέμενε συχνά σε πολυτελές ξενοδοχείο των Ιωαννίνων για διάστημα πάνω από μήνα, προέβαινε σε αλόγιστες σπατάλες σε κέντρα διασκεδάσεως, αγόραζε πολυτελή αντικείμενα, κ.λπ.

Πάντως ο ίδιος απολογούμενος παραδέχτηκε ότι χορηγούσε θεωρήσεις εισόδου με πλαστά δικαιολογητικά, όμως, όπως είπε το έκανε κατόπιν «παρεμβάσεων» και «επιμόνων πιέσεων σημαινόντων προσώπων». Αυτός ήταν ένας ισχυρισμός που δεν έπεισε τις αρμόδιες αρχές και τελικά το Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών του επέβαλλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης – επικυρώθηκε από το ΣτΕ- για τα παραπτώματα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος, της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ποινικούς νόμους, της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης καθήκοντος, καθώς και της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.