Ανοικτό παραμένει το θέμα για την διάσπαση του δήμου Ρόδου

Κοινοποίηση:
dimarxeio-rodou

Τίποτα δεν έχει τελειώσει για τον ενιαίο Δήμο της Ρόδου πριν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, θεωρεί ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο οποίος, όμως, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) να προωθεί τη διάσπαση του Δήμου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Κουσουρνάς κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προχθές, η πληροφόρηση που έχουν από την ΚΕΔΕ αλλά και από το ΥΠΕΣ, είναι ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, μάλλον την άλλη εβδομάδα, θα προβλέπει διάσπαση στα πέντε μεγάλα νησιά, δηλαδή σε Μυτιλήνη, Σάμο, Ρόδο, Κέρκυρα και Κεφαλλονιά. Το ίδιο λέει και η ενημέρωση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μιχελάκη, προς την ΚΕΔΕ ενώ ο Δήμαρχος, χθες επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο.

«Πάντως, ανεξαρτήτως αν κατατεθεί τέτοια πρόταση από το ΥΠΕΣ, τίποτα δεν κρίνεται πριν την ψήφισή του», τόνισε, ωστόσο, ο κ. Κουσουρνάς στη συνέχεια, εξηγώντας ότι, μπορεί μεν αυτό να δείχνει ότι το Υπουργείο έχει τέτοια πρόθεση αλλά η Ελληνική Βουλή αποφασίζει και στο τέλος ισχύει όταν ψηφιστεί κάτι.

«Επομένως, υπάρχουν σχέδια, υπάρχουν προσχέδια νόμου αλλά οριστικοποιούνται με την ψήφιση στη Βουλή», είπε και συνέχισε λέγοντας: «Εγώ θέλω να πιστεύω πως στο τέλος θα μείνει ένας ο Δήμος, με την έννοια ότι και η ΚΕΔΕ είναι κατά του να ανοίξει το χωροταξικό αλλά και απ’ ό,τι μαθαίνω, το ΠΑΣΟΚ, σαν χώρος συγκυβέρνησης, είναι κατά της διάσπασης των Δήμων».

Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Εν τω μεταξύ, προχθές ο Δήμαρχος Ρόδου έκανε γνωστό ότι λήφθηκε οριστική απόφαση από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μέχρι τις 28 του τρέχοντος μηνός να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο του κορυφαίου οργάνου των Αυτοδιοικητικών, με αντικείμενο τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και την κινητικότητα.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι, για την κινητικότητα υπήρχε απόφαση από παλαιότερα, ωστόσο, έπειτα από συζητήσεις με το ΥΠΕΣ, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συμφωνεί-όπως είχε κάνει και παλαιότερα-ότι είναι υπέρ της εθελούσιας κινητικότητας των υπαλλήλων των ΟΤΑ που μπορεί σε πρώτη φάση να πάνε όπου θέλουν, δηλαδή σε όμορους ή σε άλλους Δήμους όπου μπορεί να υπάρχουν κενά.

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι ίσως στο Δήμο Ρόδου έχουν υπαλλήλους που η καταγωγή τους είναι από άλλους νομούς της χώρας και θέλουν να επιστρέψουν εκεί. Όπως είπε, αν το επιθυμούν οι ίδιοι, τότε θα προβλέπεται μια διαδικασία εύκολων μετακινήσεων αφού μέχρι τώρα οι μετακινήσεις μέσω εθελοντικών μετατάξεων είναι τόσο γραφειοκρατικές που δεν είναι εύκολο να γίνουν, κάτι το οποίο διαπίστωσε και ο κ. Μιχελάκης. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, για ακόμα μία φορά, τόνισε:

«Δεν μιλάμε, σε καμία περίπτωση, για απολύσεις. Μιλάμε, σ’ αυτή τη φάση, για εθελοντικές μετακινήσεις υπαλλήλων. Τώρα, από ποιους Δήμους θα φύγουν και σε ποιους θα πάνε, από τη στιγμή που είναι εθελοντικές οι μετακινήσεις τότε μπορεί να γίνει από τον ένα Δήμο στον άλλο».

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που θέλουν το Δήμο της Ρόδου να έχει 358 υπεράριθμους υπαλλήλους βάσει ενός μαθηματικού τύπου, ο κ. Κουσουρνάς επανέλαβε ότι αυτά δεν εκπορεύονται από το ΥΠΕΣ, μίλησε για ένα σκεπτικό που είναι καθαρά λαθεμένο, οριζόντιο, και δεν λαμβάνει υπόψη του τον πραγματικό πληθυσμό.

Από την άλλη, όσον αφορά στην εθελούσια κινητικότητα, όπως είπε, επειδή στο νησιώτικο χώρο δεν υπάρχουν όμοροι Δήμοι με την έννοια της γεωγραφικής συνέχειας, έστειλαν ήδη έγγραφο που λέει ότι, η εθελούσια κινητικότητα για τους νησιώτικους Δήμους, ειδικά για το Δήμο Ρόδου, να ισχύσει για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, δηλαδή για την Περιφέρεια, τα Δικαστήρια, το Νοσοκομείο κτλ., όπως είχαν πει και παλαιότερα. «Βλέπετε ότι αντιδρούμε πολύ γρήγορα», σχολίασε ο κ. Κουσουρνάς, απαντώντας και στην κριτική που δέχεται για τους χειρισμούς στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με την Ροδιακή η επιστολή που απέστειλε, προχθές, ο ίδιος προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και την ΚΕΔΕ, έχει ως εξής
Ύστερα από την συνάντηση που είχατε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την πρόταση για εθελοντική κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων σε όμορους δήμους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, καταρχήν κρίνουμε θετική την πρόταση αυτή, αλλά για την περίπτωση των νησιωτικών δήμων αυτό δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχουν όμοροι δήμοι.

Θα ήταν εφικτό όμως π.χ. στην περίπτωση του Δήμου Ρόδου να υπάρξει πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας σε υπηρεσίες του Δημοσίου (π.χ. την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, το ΙΚΑ Ρόδου, το Νοσοκομείο Ρόδου, τη ΔΟΥ Ρόδου κ.λπ.).

Παρακαλούμε όπως ληφθεί υπόψη η ανωτέρω πρότασή μας στις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες σας, διότι θα διευκολύνει την συμμετοχή υπαλλήλων μας, που ήδη άλλωστε έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να μετακινηθούν σε διάφορες υπηρεσίες τοπικού ενδιαφέροντος με έδρα τη Ρόδο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: