Βοήθεια από φίλους και συγγενικά πρόσωπα, αναζητήσεις στο ίντερνετ και καταφυγή σε επαγγελματική βοήθεια, είναι οι πιο διαδεδομένοι τρόποι γνωριμίας στη Ρωσία. Αλλά η εύρεση συντρόφου ούτως ή άλλως δεν είναι απλή υπόθεση, ειδικά για τις γυναίκες.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος γνωριμίας είναι μέσω συγγενών και φίλων θεωρεί το 58% των Ρώσων, το 31% είναι σίγουροι πως η επιτυχία εξαρτάται από το διαδίκτυο, το 18% από επαγγελματία προξενήτρα, ενώ το 16% πιστεύουν ότι βοήθεια πρέπει να αναζητηθεί σε γραφείο γνωριμιών-συνοικεσίων (τα στοιχεία είναι από το Πανρωσικό κέντρο ανάλυσης της κοινής γνώμης για το Φεβρουάριο του 2015).
Συνήθως απευθύνονται σ’ αυτή γυναίκες των εξής δύο κατηγοριών, αναφέρει η γνωστή σε όλη τη Ρωσία τηλεπαρουσιάστρια, Ρόζα Σιαμπίτοβα: «Αυτές της πρώτης κατηγορίας, ηλικίας από 18 μέχρι 27, έρχονται μόνες τους, είτε οι γονείς τους, κι εδώ η υπόθεση τις περισσότερες φορές κλείνει με γάμο. Η δεύτερη, είναι γυναίκες από 38 έως 50. Αυτές, τις βοηθώ να προσαρμόσουν τις επιθυμίες τους στην πραγματικότητα και να βρουν έναν άντρα, πλέον όχι για να κάνουν παιδί, αλλά για να αναθρέψουν τα παιδιά του συντρόφου τους και για να είναι ευτυχισμένες. Καθότι, οι φαντασιώδεις ιδέες για γάμο και απόκτηση δικών τους παιδιών σε αυτή την ηλικία, δεν οδηγούν πουθενά».
Κόντρα στην παγκόσμια τάση να παντρεύεται κανείς σε ώριμη ηλικία, τόσο οι μνηστήρες, όσο και οι επίδοξες νύφες στη Ρωσία, παντρεύονται συνήθως σε ηλικία από τα 25 μέχρι τα 34 (σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή υπηρεσία κρατικής στατιστικής). Λίγο σπανιότερα προχωρούν σε γάμο από τα 18 ως τα 24 και από τα 35 ως τα 39.
«Τη φύση δεν μπορείς να την εξαπατήσεις -εξηγεί η Σιαμπίτοβα- καθώς αυτή δεν επηρεάζεται από τις τεχνολογίες που υπάρχουν και από την εποχή. Υπάρχει η ηλικία της τεκνοποίησης, του γήρατος. Η παιδεία, η καριέρα, είναι καλά πράγματα, όμως όλα πρέπει να γίνονται στον καιρό τους, προκειμένου να μην έρχεσαι μετά στα 40 στην προξενήτρα».
Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού κοινωνιολογικών αναλύσεων Levada Centre (Φεβρουάριος 2015), έναν άντρα ελάχιστα τον απασχολεί αν η γυναίκα είναι ικανή να κερδίζει χρήματα, η επιδίωξή της για επιτυχία και ανεξαρτησία, ενώ η σύζυγος με ωραία εξωτερική εμφάνιση, που είναι νοικοκυρά και πιστή, είναι το ιδανικό στα μάτια των ρώσων αντρών. Οι γυναίκες ψάχνουν στους άντρες κατά πρώτο λόγο το μυαλό και την εξυπνάδα, την ικανότητα να βγάζουν χρήματα, και την εντιμότητα. «Εδώ βρίσκεται εν μέρει η απάντηση, γιατί είναι δύσκολη η γνωριμία και το κτίσιμο της σχέσης, για τις γυναίκες επί παραδείγματι», εξηγεί η ψυχολόγος Ελένα Γκαλίτσκαγια. Όπως αναφέρει, οι γυναίκες θεωρούν ότι «θα τις εκτιμήσουν για τις ίδιες εκείνες ιδιότητες, τις οποίες αυτές εκτιμούν στους άντρες, αλλά δεν είναι έτσι, καθώς οι άντρες στη Ρωσία δεν ψάχνουν επιτυχημένες καριερίστριες».
Οικογενειακές αξίες
Τον 19ο αιώνα στη Ρωσία ήταν διαδεδομένο το παντρολόγημα, με τους γονείς να επιλέγουν οι ίδιοι στα παιδιά τους το ζευγάρι, να κανονίζουν συναντήσεις μεταξύ των υποψηφίων και να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα γίνει ο γάμος. Σήμερα τα παιδιά αποφασίζουν μόνα τους, παράλληλα όμως, το 69% των Ρώσων παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν θετικά τις προσπάθειες των κοντινών τους προσώπων για γνωριμία με τον μελλοντικό σύντροφο (έρευνα του Ιδρύματος Κοινή Γνώμη, Φεβρουάριος 2015). Σύμφωνα με τη Σιαμπίτοβα, «η νεολαία είναι σίγουρη ότι δεν θα ακούσει τους μεγαλύτερους, αλλά η γονική συγκατάθεση είναι πολύ σημαντική για τους νέους, διότι η προγονική μνήμη, ο σεβασμός στους γονείς, μεταδίδεται σε γενετικό επίπεδο».
Τον άνθρωπό του μέσα από κύκλο φίλων έχουν συναντήσει το 35% των Ρώσων (έρευνα του Πανρωσικού κέντρου ανάλυσης της κοινής γνώμης, Φεβρουάριος 2015), το 26% στη δουλειά ή στις σπουδές, το 11% γνωρίστηκαν στο δρόμο, το 5% σε χώρο ψυχαγωγίας, και μόνο το 3% επισημοποίησαν τη σχέση τους από συμμετοχή σε ομάδες κοινών ενδιαφερόντων είτε από το ίντερνετ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το διαδίκτυο είναι ένα από τα κυριότερα μέρη όπου οι Ρώσοι αναζητούν την ευτυχία.
Η ψυχολόγος Ε. Γκαλίτσκαγια επισημαίνει ότι «η εικονική πραγματικότητα δίνει μια ψευδή αίσθηση των σχέσεων. Ατέλειωτη αλληλογραφία, φλερτ, και κάποιος νομίζει ότι όλα του πάνε καλά, ωστόσο, αυτό είναι προϊόν της συνηθισμένης τεμπελιάς. Η γνωριμία μέσω του ίντερνετ όντως είναι εφικτή, αλλά την επόμενη μέρα πρέπει πλέον να πας στο ραντεβού».
Σύμφωνα με τη Σιαμπίτοβα, «οι άντρες θα πρέπει να καταλάβουν ότι με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν θα οικοδομήσουν οικογένεια, καθώς η “πραγματική” γυναίκα απαιτεί την προσοχή τους, πρέπει να μιλήσεις μαζί της, να την αγγίξεις». Για τη δημιουργία οικογένειας απαραίτητα δεν είναι μόνο τα αισθήματα. Και παρότι ελάχιστοι, ακόμη και ανώνυμα, είναι έτοιμοι να παραδεχτούν ότι προχώρησαν σε σοβαρή σχέση και γάμο χωρίς αυτό να συνοδεύεται από αισθήματα, οι γάμοι βάσει υπολογισμού είναι πιο σταθεροί και μακροχρόνιοι. Καταλήγοντας, η Σιαμπίτοβα αναφέρει: «Οι σχέσεις που σε μεγαλύτερο βαθμό βασίζονται σε μια ρεαλιστική συμφωνία είναι καλοί, όταν αναφέρονται αμέσως οι όροι τους και αυτοί βρίσκουν σύμφωνες και τις δυο πλευρές. Η οικονομική παράμετρος οποιουδήποτε γάμου, είναι σημαντική. Δεν υπάρχει οικογένεια που να τρέφεται μόνο με αγάπη. Η οικογένεια, είναι ένας συνεταιρισμός μακράς διάρκειας, η βιωσιμότητα του οποίου το καλύτερο είναι να υπολογιστεί πριν το γάμο».
Σύγχρονη Ρωσία