Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στην… έδρα της, έγινε η περίφημη -πλέον- οκταμερής συνάντηση εκεί που χτυπά η «καρδιά» των ανώτατων ευρωπαϊκών θεσμών: στις Βρυξέλλες.
Η οκταμερής συνάντηση, που αρχικά ήταν επταμερής, ήταν κάτι παραπάνω από έντονη, ωστόσο αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο.
Αυτό που όμως έχει την δική του σημασία, ήταν οι «καυτοί» διάλογοι που έγιναν στο στρογγυλό τραπέζι που κάθονταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, «παρέα» με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ (του οποίου η παρουσιά ουσιαστικά… επιβλήθηκε), τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Μάριο Ντράγκι.
Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Ημερησία, το κλίμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εξής: Ο Τσίπρας και… οι υπόλοιποι…
«Ψυχροπολεμικό» κλίμα
Η οκταμερής συνάντηση έγινε μερικά μέτρα μακριά από το σημείο που διεξάγονται οι Σύνοδοι Κορυφής. Άλλωστε κι αυτή μία μίνι Σύνοδος Κορυφής ήταν.
Είναι το πρώτο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κάθεται απέναντί του στο τραπέζι, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Φανσουά Ολάντ και πέντε κορυφαίους αξιωματούχους.
Το κλίμα είναι ψυχρό, κάτι στο οποίο συντέλεσαν και τα… προεόρτια (βλ. συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, το «δάχτυλﻨτου Βαουφάκη κλπ).
Η έκπληξη του Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε αντίθεση με τον… φειδωλό Γιάνη Βαρουφάκη, μοιράζει σε όλους φακέλους που περιέχουν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Άνγκελα Μέρκελ ανεβάζει τους τόνους αναφερόμενη στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ζητά λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο που αφορά στην αθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις. Συγκεκριμένα, για το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει πως δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Διάλογοι – «φωτιά»
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αποκλίνει της… συνηθισμένης «φελλεληνικής» στάσης του και τονίζει: «Αλέξη, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τρόπο απαξιωτικό. Είναι εκπρόσωποι των θεσμών και πρέπει να τους παρέχετε ό, τι στιοχεία ζητούν», πριν εξαπολύσει τα «βέλη» του στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη: «Καλό θα είναι να μιλήσεις στον υπουργό Οικονομικών, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους θεσμούς και για όσα λέει στις συνεντεύξεις του».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στην Άνγκελα Μέρκελ: «Η Ελλάδα θέλει τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες όμως θα είναι βασισμένες σε διεθνείς συνεργασίες και θα φέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ενώ παράλληλα το Δημόσιο θα κατέχει στρατηγική θέση. Κυρία Μέρκελ, όπως γνωρίζετε το γερμανικό Δημόσιο κατέχει μεγάλο ποσοστό σε εταιρίες – κολοσσούς και σε κεντρικές υποδομές του κράτους», θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην συνέχεια απευθύνθηκε στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: «Κύριε Γιούνκερ. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις από την πλευρά του κ. Βαρουφάκη αλλά και από την άλλη», φέρνοντας ως παράδειγμα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να εκτρέψει την συμφωνία σε επίπεδα προ των εκλογών και να επιβάλει έλεγχο από την τρόικα.
Σημείο – κλειδί τα μέτρα
Το κομβικό σημείο της σκληρής συζήτησης, ήταν όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα των μέτρων: «Θέλετε η Ελλάδα να συνεχίσει με βάση τις δεσμεύσεις του προηγούμενου μνημονίου; Θέλετε να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που δεν τόλμησε ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση να πάρει, με βάση το «email Χαρδούβελη» ή επιθυμείτε να βρεθεί κοινός τόπος για να πάει μπροστά η διαπραγμάτευση; Εμείς δεν προτιθέμεθα να συνεχίσουμε στον δρόμο των υφεσιακών μέτρων».
Όταν οι εταίροι του απάντησαν «όχι», το ψυχρό κλίμα έγινε… ηπιότερο και οι συζητήσεις διευκολύνθηκαν. Η μόνη «παραφωνία» ήταν η λεκτική αντιπαράθεση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Ντράγκι ισότιμη μεταχείριση από την ΕΚΤ και έθεσε θέμα αύξησης του πλαφόν έκδοσης των εντόκων που σήμερα είναι 15 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη ζήτησε την πρόωρη εκταμίευση ποσού 1,9 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα κέρδη που έχουν επιτύχει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Ο Μάρι Ντράγκι ήταν αρνητικός, ενώ στην… γραμμή του τάχθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ, συνδέοντας τα αιτήματα αυτά του Αλέξη Τσίπρα με τις μεταρρυθμίσεις που θα δεσμευτεί να κάνει η Αθήνα.
Όπως αποκάλυψαν οι FT, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε: «Η Ευρωτράπεζα έχει ήδη παράσχει στήριξκη άνω των 100 δισ. ευρώ στις ελλληνικές τράπεζες και η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει την χρήση αυτών των χρημάτων για την αγορά περαιτέρω εντόκων».
Μετά την συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις είχαν μπει «ξανά σε τροχιά»…