Σαν σήμερα έγινε το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Κοινοποίηση:
Makarezos-Pattakos-Papadopoulos

Στρατιωτικό κίνημα, που εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής… τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.

Η χώρα την εποχή εκείνη βρισκόταν ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου και την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ, με πρωθυπουργό τον αρχηγό της Παναγιώτη Κανελλόπουλο, έχοντας τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεωργίου Παπανδρέου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Γεγονός των ημερών ήταν η συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (17 Απριλίου), που όμως διαλύθηκε από την Αστυνομία, προς μεγάλη απογοήτευση των αθηναίων ροκάδων, που θα έβλεπαν ένα συγκρότημα – θρύλο στην ακμή της δημιουργικότητάς του.

Διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι τις επερχόμενες εκλογές θα κέρδιζε η Ένωση Κέντρου και θα επανερχόταν θριαμβευτικά στην εξουσία υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα ετίθετο ένα τέλος στη διετή πολιτική ανωμαλία, που έμεινε στην ελληνική ιστορία ως «Αποστασία» και σηματοδοτήθηκε με την παραίτηση του λαοπρόβλητου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου (είχε λάβει το 52,2% στις εκλογές του 1964) στις 15 Ιουλίου 1965, μετά τη σύγκρουσή του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Στα δεξιότερα του πολιτικού φάσματος, ένα τμήμα της ΕΡΕ ζητούσε ένα «λοχία» για να σώσει τη χώρα από τον αναρχοκομμουνισμό. Για τη μετεμφυλιακή Δεξιά της προδικτατορικής περιόδου, κομμουνιστές ήταν εν ευρεία εννοια και οι κεντρώοι και οπωσδήποτε ο απρόβλεπτος Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν το ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή και εκινείτο αριστερότερα από το κόμμα του, την Ένωση Κέντρου.

 

Οι στρατηγοί, το Παλάτι, κάποιοι πολιτικοί της Δεξιάς και οι Αμερικανοί καλόβλεπαν μία μικρής διάρκειας συνταγματική εκτροπή, που θα επανέφερε την πολιτική κατάσταση στη σωστή ρότα, δηλαδή στην εναλλαγή στην εξουσία της Δεξιάς και ενός μετριοπαθούς Κέντρου. «Η Χούντα των Στρατηγών» έμεινε στα σχέδια, καθώς τους πρόλαβαν με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου οι μικροί αξιωματικοί, με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Τέτοια περίπτωση δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα, καθώς η ΕΔΑ, που εκπροσωπούσε την κομμουνιστική Αριστερά (το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου), κινούνταν στο 11,80% των ψήφων στις εκλογές του 1964, σε σχέση με το 24,43% του 1958.

Πρέπει, όμως, να συνυπολογίσουμε ότι βρισκόμασταν 17 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, όσον αφορά τον διεθνή περίγυρο. Ο στρατός ήταν πανίσχυρος, με παράδοση επεμβάσεων τον 20ο αιώνα, οι Αμερικανοί θεωρούσαν φέουδό τους την Ελλάδα, το δεξιό παρακράτος ήταν ισχυρό (Δολοφονία Λαμπράκη) και το Παλάτι ήταν ένας αυτόνομος πόλος εξουσίας, «που δεν βασίλευε, αλλά κυβερνούσε». Οι πολιτικοί που κυβέρνησαν αυτά τα 17 χρόνια (Πλαστήρας, Παπάγος, Καραμανλής και Παπανδρέου), ασχολήθηκαν κυρίως με την ανοικοδόμηση της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη, παρά με το «βάθεμα και το πλάτεμα» των δημοκρατικών θεσμών και την εξάλειψη των μνημών του Εμφυλίου.

Το πραξικόπημα, «Επανάσταση» για τους θιασώτες του, εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου. Λίγες ώρες πριν, είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέλη του αποχώρησαν για τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι θα επακολουθούσε. Ανάμεσά τους και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Παπαληγούρας.

Η τριάδα των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου, μπορεί να ήταν άσοι στη συνωμοσία, αλλά εκμεταλλεύτηκαν τον βαθύ ύπνο των δημοκρατικών κυβερνήσεων και φρόντισαν να τοποθετήσουν στις πιο νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος ανθρώπους μυημένους στα σχέδιά τους. Τους βοήθησε, επίσης, το γεγονός ότι μέσα στην Αθήνα υπήρχαν μεγάλες μάχιμες μονάδες, όπως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που βρισκόταν στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, με διοικητή τον ταξίαρχο Παττακό.

21 Απριλίου 1967: Τα τανκς της χούντας στους δρόμους της Αθήνας

Από εκεί βγήκαν τα πρώτα τανκς στις 2 τα ξημερώματα, για να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα). Την ίδια ώρα, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς εξαπέλυε πιστές στο κίνημα δυνάμεις για να συλλάβουν το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Οι πραξικοπηματίες έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της σχολής και τη Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).

Μία από τις πρώτες ενέργειες των συνωμοτών ήταν να συλλάβουν τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Σπαντιδάκη και να τον αντικαταστήσουν με τον ομοιόβαθμό του Οδυσσέα Αγγελή, που ήταν μυημένος στο κίνημα. Ο νέος αρχηγός του Στρατού έδωσε εντολή σε όλους του μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς να εφαρμόσουν το σχέδιο «Προμηθεύς» κι έτσι να εξασφαλισθεί η υπακοή του στρατεύματος σε όλη τη χώρα.

Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα έγινε από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο «Προμηθεύς» είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να μην λάβει ποτέ το σήμα του Γεωργίου Ράλλη.

Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα. Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, που ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.

Αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις φαίνεται να ήταν και οι Αμερικανοί, που δεν περίμεναν την κίνηση του Παπαδόπουλου. Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ ξύπνησε ο ανιψιός του πρωθυπουργού Κανελλόπουλου, Διονύσης Λιβανός, και του ανακοίνωσε την είδηση. Όταν μετά από λίγες μέρες ο Τάλμποτ είπε στο σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Τζακ Μέρι, ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ήταν ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτός του απάντησε κυνικά: «Μα, πως είναι δυνατόν να βιάσεις μία πόρνη;..»

H ορκομωσια της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Κόλλια

Μόνο δύο πρωινές εφημερίδες πρόλαβαν να περιλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η «Καθημερινή» στην πρώτη της σελίδα είχε ένα μονόστηλο με τίτλο «Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες», ενώ η «Αυγή» πάνω από τον τίτλο της έγραφε: «Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».

Στις 7 το πρωί, η ηγεσία των πραξικοπηματιών επισκέφθηκε στα Ανάκτορα του Τατοΐου τον Κωνσταντίνο και του ζήτησε να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από τανκς για να μην υπάρξει περίπτωση δυναμικής αντίδρασης από τον άνακτα. Ο βασιλιάς, παρά την προτροπή του συλληφθέντα πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάστηκε μαζί τους «για να μην χυθεί αίμα ελληνικό» και αργά το απόγευμα όρκισε την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια. Επρόκειτο βέβαια για πρωθυπουργό – μαριονέτα, αφού τα νήματα κινούσε ο ισχυρός άνδρας του κινήματος, συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ο συλληφθείς και αποπεμφθείς αρχηγός του ΓΕΣ Γρηγόριος Σπαντιδάκης, άνθρωπος του βασιλιά, όπως και ο Κόλλιας, προσχώρησε στους κινηματίες και ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια μέρα άρχισαν και οι συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα. Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του. Δέκα ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.

Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Η Δικτατορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

sansimera.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

30 Σχόλια

  1. Χρόνια από μικρό παιδί ακούω συνεχώς : που είσαι ρε Παπαδόπουλε!!!
    Αυτό, θέλουμε δεν θέλουμε, αποτελεί μια ιστορική αλήθεια…..Αυτή η φράση ακούγεται σε όλη την Ελλάδα!!!!

    Δεν θα ακουστεί ποτέ: που είσαι ρε καραμανλή (χα-χα-χα), που είσαι ρε σημίτη (χα-χα-χα), που είσαι ρε μητσοτάκη (χα-χα-χα), που είσαι ρε παπανδρέου αντρέα (χα-χα-χα), που είσαι ρε ΓΑΠ (ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ), που είσαι ρε σαμαρά (ΩΧ-ΩΧ-ΩΧ-ΩΧ-ΩΧ-ΩΧ)……………………..

  2. ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΗΜΕΡΑ ??? ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΤΑΚΟΣ ??

  3. Την περιγραφή κάνει ο μετανοιωμένος αριστερός Τάσος Κοντογιαννίδης (συγγραφέας του βιβλίου «ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι»):

    Μερικούς μήνες μετά την επικράτηση της 21ης Απριλίου, ο Στ. Παττακός μαζί με τον Νικ. Μακαρέζο επισκέφθηκαν τη μητέρα του πρώτου στα Χανιά.

    Παρουσία του Μακαρέζου, η μητέρα του Παττακού, Μαρία, προέτρεψε τον γιο της: «Να φύγετε, παιδί μου, και να ξανάρθει ο Παυλής (ο Παύλος Βαρδινογιάννης), όπου μού ‘πεμπε το αυτοκίνητό του δύο φορές τον χρόνο και με πήγαινε στο «Βενιζέλειο». Του λόγου σας δεν μου το κάνετε τούτο και μου λέτε πως δεν κάνετε τέτοια ρουσφέτια! Ντα ρουσφέτι ‘ναι να πέμψεις έναν γέρο άνθρωπο στο νοσοκομείο; Μηδέ τη μητέρα σου;».

    Όταν μάλιστα τις παραμονές του «δημοψηφίσματος» του 1968 ρώτησε τη μητέρα του τι θα ψηφίσει, εκείνη του είπε: «Θα ρίξω στην κάλπη εκείνο το ψηφοδέλτιο που γράφει το όνομα του Παυλή!».

  4. Όποιο καί να είναι το πολίτευμα, αν οι κυβερνώντες είναι σάν αυτούς τής μεταπολίτευσης, τότε η κάθε χούντα με τίμιους Έλληνες στρατιωτικούς στο τιμόνι τής χώρας, θα φαντάζει σαν το καλύτερο πολίτευμα.
    Καί μην διαβάσω κάποιο σχόλιο από ανιστόρητο γιά τις διώξεις των κομμουνιστών, γιατί αν συγκρίνουμε τα εγκλήματα των ναζιστών την δεκαετία τού ’40 καί τα εγκλήματα των συμμοριτών-κομμουνιστών,εύκολα,θα συμπεράνουμε ότι ήταν κατά πολύ χειρότερα τα εγκλήματα τών συμμοριτών, γιατί οι ναζιστές ήταν ξένοι ενώ οι κομμουνιστοσυμμορίτες ήταν Έλληνες!!!
    Τέλος,δεν θέλω να πικραθεί κάποιος κομμουνιστής με το σχόλιό μου γιατί οι σημερινοί κομμουνιστές δεν έχουν καμία σχέση με τους τότε συμμορίτες, γιατί όλοι βλέπουμε, ότι έχουν γίνει τα καλύτερα παιδιά του ναζιστικού συστήματος των μνημονίων που βιώνουμε.Καί μήν ξεχνάτε, ότι στον Περισσό χρωστάνε περίπου 10.000.000 ευρώ στις καταραμένες-καπιταλιστικές τράπεζες.

  5. παντως βρε συμπολιτες μου …… …πως οι κακοι τυραννοι , χουντικοι δεν αδειασαν τα δημοσια ταμεια οταν ειχαν την εξουσια………………..και τα λεηλατησαν και τα κατεκλεψαν οι δημοκρατες και οι σοσιαληστες εκλεγμενοι , υστερα απο εκλογες πολιτικοι μας……..και εφεραν την απογνωση και την καταστροφη της ελλαδας……..αυτο δεν μπορω να το καταλαβω…………….κατι δεν μας λενε αληθεια ……………κατι μας κρυβουν……….κατι δεν κολλαει με το οτι η δημοκρατια οπως μας λενε δεν εχει αδιεξοδα..

  6. ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΣΠΟΥΛΟΥ…ΖΗΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ….

  7. Ιστορία/παραμύθι γραμμένο από ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ!!!

  8. ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΘΝΟΣ
    ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    ΖΗΤΩ Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967!!!!!!!!!!
    ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ

  9. Επισης μια διορθωση:Το πραξικοπημα εγινε το 1973 οταν ο τοτε εφιαλτης Ιωαννιδης ανετρεψε τον πραγματικο ΕΛΛΗΝΑ ΕΘΝΑΡΧΗ Γεωργιο Παπαδοπουλο.Ο τελευταιος εκανε ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΟΧΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΟΗΜΑ!

    Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ

  10. ισωσ τελικα δεν μασ αξιζαν πατριωτες ηγετες σαν τον παπαδοπουλο ..εχουμε αυτουσ που μας αρμοζουν…
    ΠΟΥ ΣΕ ΡΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

  11. Ακουω απο μικρο παιδι που καποιοι ελεγαν «ε ρε χουντα που μας αξιζει» και μετα απο καποια χρονια και αφου διαβασα ιστορικως τεκμηριωμενα για αυτα που προσεφερε ο Παπαδοπουλος θα ηθελα να πω οτι δεν μας αξιζει καμια χουντα!Ο Παπαδοπουλος βοηθησε και αγαπησε την Ελλαδα ενω εμεις κοιταμε το προσωπικο μας συμφερον,συνεχιζουμε και ψηφιζουμε αυτους που ξεπουλανε την χωρα μας.Ποιος να ελεγε στους συνταγματαρχες οτι απο εκει που καλο ηθελαν να κανουν,μετα απο ορισμενο καιρο οι «ΑΕΡΓΟΙ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Α.Ε» θα λασπολογουσαν και θα τους κατηγορουσαν μεχρι και σημερα.

    ΟΧΙ ΕΞΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΟ ΙΖΡΑΗΛ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕ.Αυτο ηταν και το μοναδικο λαθος του Παπαδοπουλου,οτι φερθηκε ιδιαιτερα ευνοικα στους μελλοντικους δημιους της Ελλαδας μας.

  12. ΧΘΕΣ ΕΛΛΑΣ ΕΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΕΛΛΑΔΙΣΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΖΗΤΩ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΡΑ ΣΑΠΙΟΛΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΣΙΑΚΑΙ ΣΙΑ.

  13. ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ ΕΠΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΤΑΚΟΥ ΗΣΥΧΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙ ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΟΣ ΜΑΥΡΗ ΜΑΥΡΙΛΑ ΠΛΑΚΩΣΕ. ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;;;;;; ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΤΕ.

  14. Ολοι οι απλυτοι κανουνε μαυρη προπαγανδα κατα της χουντας ,την αληθεια ομωs ουδεις ειπε , οταν παρεδωσε ο παπαδοπουλος το χρεος ηταν μηδενικο , η δραχμη ειχε αξια και ο κοσμος ζουσε καλλυτερα , υπηρχε ασφαλεια , εκανε αθανατα εργα δρομους λιμανια αεροδρομια βιομηχανιες κ.α. και ερωτουμε τωρα ειναι καλυτερα ; με ανασφαλεια μονιμη κριση αβεβαιο μελλον να μην ξερεις τι θα σου ξημερωσει , αθανατος ο αυμνηστος παπαδοπουλος

  15. τι να πω ρε φασίστες μεγάλη μέρα σήμερα κ%^&*ω από συγκίνηση

    1. ποιος σου μιλησε μωρη αριστερη κατσαριδα. συνεργατης των ναζι δεν ησουν? τι περιμενεις.

  16. Ελλας Ελληνων Χριστιανων! Ζητω το Εθνος! Φυλακη οι εθνοπροδοτες!!!!

  17. ….το χρονικό σημείο κατά το οποίο η Ελλάδα μπήκε στον ΄γυψο΄ Στέφανε και οχι μόνο στον γύψο, αλλά και στον προθάλαμο του πολιτικού΄, ιστορικού και οικονομικού ΄νεκροτομείου΄ ήταν το 1981 με το ερχομό του μαφιόζικου και καταραμένου ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ηταν η αρχή του τέλους για οποιαδήποτε ελπίδα προόδου για την Ελλάδα. Η υποτιθέμενη σκληρή χούντα των 7 ετων φαντάζει αμελητέα μπροστά στην χούντα του ΠΑΣΟΚ των 30 ετων. Οι αριστεράντζες όμως, και ιδιαίτερα η περίφημη γενιά του πολυτεχνείου, κατάφεραν να εξιδανικεύσουν την αριστερά, και να δαιμονοποιήσουν την δεξιά! Ας μου πει κάποιος όμως, ποιός έκανε κακό στην Ελλάδα, ποιος κυβέρνησε την Ελλάδα, αριστεροί ή δεξιοί? Ποιος ξέσκισε τις σάρκες της Ελλάδας? Το μεγαλύτερο λάθος της χούντας (τους σιχαίνομαι) ήταν που δεν εκτέλεσαν όλους τους μελλοντικούς ΄δήμιους΄ της Ελλάδας. Το λεω με συνείδηση! Οι χουντικοί πεθαναν φτωχοί, οι ΄δημοκράτες΄ ζουν και βασιλεύουν με νόμους περί ΄αναισθησίας΄ υπουργων! Εχω 14 μπαρμπάδες (8 απο πατέρα 6 απο μητέρα). Ολοι εζησαν την χουντα! Μόνο ενα κυνηγησε η χουντα επειδή μοιραζε φυλλάδια!Οσο για τον κομμουνισμό, δεν χρειαζεται να πούμε τιποτα! Διαχρονικοί εχθροί της Ελλάδας! Αποδεδειγμένα! Και κατι άλλο: ας μου πει κάποιος, αν υπήρξε κάποια σημαντική πράξη αντίδρασης κατα της χούντας σε κάποια άλλη πόλη της Ελλαδας, εκτος απο την Αθήνα. Ο Παπαδόπουλος ΄έπεσε΄ απλά επειδή χάλασε την σούπα των αμερικάνων..η πλειοψηφία των Ελλήνων τον ήθελε…αυτή ειναι η αλήθεια! Την 21η Απριλίου πρεπει να κάνουμε μνημόσυνο για την Δημοκρατία…για τον θάνατο της Δημοκρατίας….

  18. Δυστυχώς η21Απριλίου δεν πέτυχε τους κύριους στόχους της .
    α) Λυπήθηκε και δεν έκλέισε φυλακή τα λαμόγια της εποχής (παρόμοια μμε τα σημερινά) παρ’ ΄’ολο που είχε έτοιμους τους φακέλους και παρ’ όλο που ήταν ένας από τουςλόγους που έγινε το κ’ίνημα.
    β) Δεν εξουδετέρωσε τον αρχιπροδότη (και αδελφάρα) Μακάρια ώστε να γίνει η ένωση με την Κύπρο.
    Παρ’ όλα αυτά έχτισαν ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος, η οικονομία κυριολοεκτηκά εκτινάχτηκε, δεν κλέψανε ούτεδραχμή, η ευημερία και η πρόοδος ήταν τεράστια σε όλη την χώρα. Πήραν μία χώρα υπανάπτυκτη και την βάλανε στις πιό αναπτυγμένες. Η ζωή του Έλληνα βελτιώθηκε απίστευτα κλπ κλπ κλπ
    Αναμφισβήτητα η 21 Απριλίου ωφέλησε την χώρα γι αυτό και θεωρείται επανάσταση (εκ του αποτελέσματος κρίνεται κάτι και όχι από την προπαγάνδα) σε αντίθεση με την λεγόμενες (από την προπαγάνδα) επαναστάσεις (Ρωσία, Κίνα , Καμπότζη κλπ) που οι λαοί υπέφεραν τα πάνδεινα και με την πρώτη ευκαιρία τις στείλανε στο διάολο.
    Τέλος δυστυχώς ο Παπαδόπουλος φάνηκε λίγος στην αντιμετώπιση της ξενοκίνητης προβοκάτσιας τους Πολυτεχνείου με αποτέλεσμα οι Εβραιοαμερικάνοι να φέρουν στην εξουσία τον ηλίθιο Ιωαννίδη. Που υπο την γνώση των Αμερικανοεβραίων τα έκανε θάλασσα στην Κύπρο με αποτέλεσμα να έρθει ο Αρχιπροδότης Καραμανλής και συνειδητά να προδώσει την Κύπρο.
    Ποιά στυγνή δικτατορία βρε ρεμάλια ; Ξέρετε τι έκανε Πινοσετ στην Αργεντινή ; Μόνο σε 1 εβδομάδα εξαφάνισε 30000 χιλ αντικαθεστωτικούς εδω ο ….. δικτάτωρας αΠΕΛΕΥΘΈΡΩΝΕ ΤΟΝ πΑΝΑΓΟΎΛΗ ΠΟΥ ΠΉΓΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΉΣΕΙ.
    Πάλι καλά που δεν είπατε για …ξενοκίνητο πραξικόπημα όπως μας έχουν πρήξει οι ψεύτες. Όντως οι Αμερικάνοι αιφνιδιάστηκαν απο το πραξικόπημα , αφού ψάχνανε να δούνε ποιοι το έκαναν. Ούτε τους αρχηγούς δεν ήξεραν! Και αυτό κάποιοι βολεμένοι από την μεταπολήτευση με τα λεφτά μας π.χ Τράγκας κλπ) το λένε Αμερικανοκίνητο!!!

  19. Μερες δοξας…

    Θα επανερθει ομως η αγαπη για το Εθνος. Απλα πρωτα θα περασουμε πολλα απο τα σιωνιστικα αμερικανοκομουνια και τους αναρχοδιεθνιστες με δεξιες τσεπες.

  20. ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΤΟ ΓΟΥΔΙ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΚΑΙ Η ΧΑ.

    1. Φυσικά και θα την γλυτώσει αφού θα αποκαλυφθεί η σκευωρία εναντίον της απο τα τσιράκια των Εβραίων.

  21. Μας έσωσαν 7 χρόνια από την πανούκλα … αλλά επανήλθε και μας έφερε στο σημερινό χάλι!!

Comments are closed.