«Θα σε κάνω να ακούς ΕΣΑ και να τρέμεις». Αυτή ήταν η φράση με την οποία ο διαβόητος βασανιστής Σπανός, μπήκε στο κελί του ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή, που ήταν ένας από τους ελάχιστους στρατιωτικούς που αντιστάθηκε έμπρακτα.
Ένας από τους βασανιστές βάρδιας νόμιζε ότι ήταν καρατέγκα. Χτύπησε άγαρμπα με ένα χτύπημα καράτε τον Μουστακλή και τον άφησε για πάντα ανάπηρο.
Δείτε την μαρτυρία του ταγματάρχη στη μοναδική του εμφάνιση στην τηλεόραση. Είναι ένας ήρωας που αγωνίσθηκε για τη δημοκρατία με πράξεις….
Δείτε εδώ
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ !! ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!! ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ..!! ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ…!! ΛΕΙΠΕΤΕ..!!
O Mεσολογγίτης Σπύρος Mουστακλής,
κατά την κατοχή 16χρονος μαθητής γυμνασίου (1943/44), αρνήθηκε να προσχωρήσει σε κομμουνιστική οργάνωση, παρά τις συνεχείς και αφόρητες πιέσεις και απειλές που υφίστατο από τους γνωστούς καθοδηγητές – στρατολόγους του EAM-EΛAΣ. Eτσι, τα «γκισέμια» του κόμματος (KKE) αποφάσισαν να τον συνετίσουν, επειδή παιδί αυτός αποτελούσε ζωντανό παράδειγμα αντιστάσεως και αρνήσεως στους κομμουνιστές «ινστρούχτορες».H τιμωρία του υπήρξε άμεση, με τον ανελέητο ξυλοδαρμό του που οδήγησε τελικώς τον έφηβο με επικίνδυνες κακώσεις, αιμορραγίες και αιμόπτυση στο νοσοκομείο για τη διάσωση και σωτήρια περίθαλψή του.Oταν θεραπεύτηκε σωματικά, ποτέ όμως πλήρως ψυχικά-ψυχολογικά, από αυτή την κακοποίηση, διέφυγε στην Hπειρο όπου εντάχθηκε στον EΔEΣ (Eθνικός Δημοκρατικός Eλληνικός Σύνδεσμος) του Στρατηγού Nαπολέοντος Zέρβα, συμμετέσχε δε σε μάχες κατά των Γερμανών καθώς και σε αγώνες αντιστάσεως κατά των Eλασιτών, διακριθείς για τον ηρωισμό του και προαχθείς στον βαθμό του ανθυπολοχαγού (EΔEΣ).Mετά την απελευθέρωση και την αναγέννηση του Στρατού μας εφοίτησε, μαζί με άλλους διακριθέντες πολεμιστές των Eθνικών Δυνάμεων, επί εννεάμηνο, σε ειδικό τμήμα στη Σχολή Eφέδρων Aξιωματικών Kερκύρας, απ’ όπου απεφοίτησε επιτυχώς ενταχθείς στην επετηρίδα των Mονίμων Aξιωματικών του Στρατού μας, ως ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Tον Σπύρο Mουστακλή εγνώρισα τον Oκτώβριο 1949 στον Aγιο Bλάσιο Tριχωνίδος, στο Παναιτωλικό όρος, όπου υπηρετούσε ως Aξιωματικός Πληροφοριών του 6ου Eλαφρού Συντάγματος Πεζικού, του οποίου ο αείμνηστος πατέρας μου, στρατηγός Πλάτων Προκοπίου, τότε αντισυνταγματάρχης Πεζικού, ήτο διοικητής, με ζώνη επιχειρήσεων τους νομούς Aιτωλοακαρνανίας, Eυρυτανίας και Φωκίδος.
Hταν το φθινόπωρο του 1949 η εποχή της εκκαθαρίσεως των υπολειμμάτων των ανταρτικών δυνάμεων στη Pούμελη και της αποτροπής αναμολύνσεως της περιοχής από την κάθοδο του συγκροτήματος Γιώτη (Φλωράκη) από την Aλβανία στην περιοχή Bάλτου.
Μουστακλής
ας εξετάσουμε προσεκτικά τα μετάλλιά του ….
1) Τα δύο τέρμα δεξιά (με τα πορτοκαλί βέλη) είναι από συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας (Μετάλλιο Ο.Η.Ε και ένα άλλο κορεατικό).
Άρα ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ πολέμησε ο Μουστακλής τον κομμουνισμό, εκτός από την Ελλάδα.
(Και να μην ξεχνάμε ότι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ συμμετείχαν στο κορεατικό σφαγείο. Ο Μουστακλής ήταν τότε 26 ετών και πραγματικά όλοι αυτοί που 20χρονα παιδιά πήγαν στα πέρατα τη γής για να τσακίσουν τα εμετικά αποβράσματα του Στάλιν, το έλεγε, αν μη τι άλλο, η περδικούλα τους…..)
Η ΕΣΑ είναι στρατονομία δεν είναι ξένοι πράκτορες όπως αυτοί που πυροβολούσαν απο ταράτσες την μέρα του Πολυτεχνείου γιατί τους βόλευε ο εμφύλιος όπως τώρα. Μιλάμε για Έλληνες νέους που υπηρετούσαν την πατρίδα, άλλοι είναι οι πληρωμένοι δολοφόνοι και όχι οι στρατιώτες ούτε τότε ούτε τώρα.
Χούντα και πάλι χούντα ,
1ον δεν κλειδώναμε της πόρτες , για την ακρίβεια πολλές φορές ξεχνούσαμε το κλειδί από έξω τα βραδιά
2ον υπήρχαν δουλειές για όλους
3ον δεν υπήρχαν φροντιστήρια και όλοι αυτοί που ήθελαν να μάθουν γράμματα μάθαιναν ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας του γονέα τους .
Τι από τα παραπάνω έχουμε σήμερα ?
ΤΙΠΟΤΑ
Σήμερα είναι καλά μόνον για τα κομματοσκυλα